Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwkami - składniki:

  • schab bez kości - 80 dekagramów
  • suszone śliwki - 180 gramów
  • czosnek - 1 sztuka
  • czerwone wino - 80 mililitrów
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • smalec - 2 łyżki

Schab ze śliwkami - Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.
  2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.
  4. Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  5. Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
  6. Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  7. Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.

2

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

3

Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.

4

Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

5

Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.

6

Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

7

Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Zupa z soczewicy, Kolorowa zapiekanka makaronowa, Przepis z kapusta z jablkiem, Kocia lasagne , Sałatka z pomidorów z ziemniakami , Gyros, przyprawa do mas, sos pieczarkowy do kopytek, Przepis z makaron z sosem spaghetti, Papryka, grzanki z chlebem, kurczak w saszetkach, Sos czosnkowy , Węgierskie naleśniki a la Gundel z lodami Carte d’Or Malaga , Gołąbki, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Zupa cebulowa, Makaron z sosem śmietanowym, Pasta śledziowa z jabłkami, Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym, Przepis z zapiekanka rybna z warzywami, Kasza, Zupa szczawiowa, Polędwiczka z grzybami, Zapiekanka po rzymsku, przyprawy kuchenne, Przepis z por naciowy, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Dynia, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Makaron z sosem śmietanowym, Szynka faszerowana suszonymi pomidorami i serem feta, Zapiekane pieczarki z cebulą, jalapeno i masełkiem czosnkowym, Dania z ryżem, RYż MIESEM MIELONYM, Przepis z kurczak serem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sałatka z pora i ananasa, ciasto do pierogi, Sałatka gyros z kurczaka, Mielone z kurkami i tymiankiem, surówka do kurczaka pieczonego, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Kurczak, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Kotlety, sałatka z papryką i kukurydzą - - -, Sangria, talarki w śmietanie, danie z mięsem mielonym, Pomidorowy turbot z warzywami, Dip pieczarkowy, Przepis z jajka z szynką, Delikatna makrela z aromatycznym masłem, Pierś z kurczaka, Pierogi z jagodami, Gulasz, Szaszłyki z jagnięciny, Przepis z obiad z ziemniaków, Pizza domowa, Przepis z makaron z kurczakiem i sa, Delikatny schab, Przepis z sosy do klopsików