Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwkami - składniki:

  • schab bez kości - 80 dekagramów
  • suszone śliwki - 180 gramów
  • czosnek - 1 sztuka
  • czerwone wino - 80 mililitrów
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • smalec - 2 łyżki

Schab ze śliwkami - Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.
  2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.
  4. Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  5. Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
  6. Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  7. Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.

2

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

3

Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.

4

Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

5

Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.

6

Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

7

Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gyros, Spaghetti Bolognese, Przepis z sałatka awokado z rukola, Przepis z kurczak w sosie czosnkowo ziołowym, przyprawa do piernika, Przepis z kuchnia staropolska przepisy, Zapiekanka po rzymsku, rosol marchewka pietruszka, ziemniaki z warzywami, Deser z biszkopotów i owoców, Wołowe buritto z kolendrą , Ostra zapiekanka z kalafiorem, Krokiety z mięsa z rosołu, sałatka t, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Ziemniaki, Przepis z sok z truskawek, Zupa ogórkowa, Ziemniaki z niespodzianką, Gyros z kurczakiem, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, Placki, Przepis z ryż z szafranem, Jesienna zupa z kaszą, Dania z makaronem, Karmelowe gofry belgijskie, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Mielone, Przepis z zdrowe zupy, Sałatki, Ciasto na pizze, ratatuj zapiekanka, Przepis z obiad z piersią kurczaka, Przepis z kapusta po chinsku, Jesienna biesiada, Przepis z bez miesa, Zapiekanka – Smak Wiosny, Gulasz, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z marynata do skrzydełek, losos z patelni grillowej, wędzone tofu, pyszna sałatka z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kocia lasagne , Polędwiczki wieprzowe, Schab pieczony z grzybami i szpinakiem, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Sałatka jajeczna z burakami - VIDEO, Sałatka kebab - VIDEO, Tartinki z łososiem, Sycylijskie ciasto migdałowe, Przepis z czerwona soczewica, Burrito z wieprzowiną , Kebab w kajzerce, Pierogi, makarony na ostro, Zapiekane penne ze szpinakiem, Sałatka z halibuta z koprem włoskim, Kluski , Kurczak, sosy do żeberek, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Kotlety z soi