Dodaj do ksiązki kucharskiej Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Schab ze śliwkami - składniki:

  • schab bez kości - 80 dekagramów
  • suszone śliwki - 180 gramów
  • czosnek - 1 sztuka
  • czerwone wino - 80 mililitrów
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • smalec - 2 łyżki

Schab ze śliwkami - Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.
  2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.
  4. Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  5. Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
  6. Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  7. Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.
Dodaj do książki kucharskiej

SCHAB ZE ŚLIWKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.

2

Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

3

Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.

4

Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

5

Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.

6

Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

7

Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowane brokuły po włosku, Przepis z farsz do naleśników, Biała kiełbasa pieczona w piwie, Kaczka, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, Surówka z papryki i kurek, Kebab w kajzerce, Warzywa, Makaron, zapiekanka z mięsem mielonym -, Grillowany boczek z syropem klonowym , Przepis z sałatka z lososiem wedzonym, Przepis z sałatka z wedzonym łososiem, Kanapka z sera pleśniowego, przepis na zapiekanke z piekarnika, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Kapusta z grzybami, Zupa krem z dyni - VIDEO, Risotto, Mielone, Rosół, Włoska sałatka z cieciorką, pierogi z mięsem farsz, Placki ziemniaczane, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Przepis z obiad z piersi kurczaka, Zupa krem z buraków , Przepis z śledzie w oleju z cebulą, Zupa z soczewicy, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, Jajka w koszulce na szpinaku, Przepis z soczewica zielona, Jesienna biesiada, Sałatka grecka, Obiad, Ciasto na pierogi, Ogórek, Przepis z obiad z mięsem mielonym, sałatka z cukinia -, Sałatka grecka, Ziemniaki, Przepis z przepis na rybę do obiadu, Kutia, Pasta ostra z orzechami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Meksykańskie burrito, Carbonara, Chłodnik kukurydziany, Kotlety wieprzowe po katalońsku, Pierogi ze szpinakiem i twarogiem, Czosnkowa golonka, sałatki z ryżem, Przepis z obiad z ryżem, placek z truskawkami, Ryba po grecku, Ryba, Rolada owocowa, Przepis z zupa gulaszowa po wegiersku, szybki i łatwy obiad, obiad z pieczarkami, Spaghetti Szefa Extra ziołowe z pomidorami , Przepis z co zrobić z mięsa mielonego, Papryka, Sałatka Gyros