Dodaj do ksiązki kucharskiej Sernik rosa

Sernik rosa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Edyta Kyzioł

Sernik rosa - składniki:

  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • margaryna - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jaja - 6 sztuk
  • twaróg chudy - 1 kilogram
  • budyń śmietankowy - 1 sztuka
  • olej - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • mleko - 1.5 szklanek
  • cukier - 2 szklanki

Sernik rosa - Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.
  2. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.
  3. Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)
Dodaj do książki kucharskiej

SERNIK ROSA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.

2

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.

3

Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: