Dodaj do ksiązki kucharskiej Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Angie

Sernik wielkanocny - składniki:

  • masło - 70 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • żółtka - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 200 gramów
  • aromat waniliowy - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 250 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki

Sernik wielkanocny - Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.
  2. Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).
  3. Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej

SERNIK WIELKANOCNY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.

2

Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).

3

Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pesto z suszonych pomidorów, Indyk, Sałatka ziemniaczana po żydowsku, Przepis z Ziemniaki po gó, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Potrawy wigilijne, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z zielone pesto, Tortilla CHlebwiga, Carbonara, Zupa pomidorowa, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z kapusta po chinsku, Przepis z przyprawa do piernika, Przepis z sałatka z krewetek koktajlowych, Zupa kalafiorowa, Męska kiełbasa, obiad z piersią kurczaka, Przepis z smażone na głębokim oleju, Przepis z sos pieczarkow, Przepis z kurczak pikantny, Ryba po grecku, Bruscetta z marynowanymi pomidorkami, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Przepis z kurczak po ugotowaniu, Sos beszamelowy , Karkówka, Przepis z sałatka z rybą wędzoną, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Befsztyk w słoninie, TAPAS: Szaszłyki z mięsa, Zapiekane parówki , bomba malinowa, losos z patelni grillowej, Sosy, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z zupy z makaronem, Kebab w kajzerce, Przepis z boczek ze śliwką, Zapiekanka węgierska, Salsa, Kocia lasagne , Przepis z kurczak po tajsku, Królewski tort, Ratatui a’la Gousto, sałatka z serem feta i sałatą lodową, Pikantne sakiewki, Zajebiste pizza, Barszcz biały, Sałatka z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowo czosnkowym, Przepis z sos do kurczaka z warzywami, Pikantne wafle z ziołowym mascarpone, Gyros, Lekka zupa pomidorowa, Flaki - busecca di calco, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Rosół, boczek faszerowany, bez miesa, Labskaus , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Barszcz postny czerwony, Kalafior, ciasto na pi