Dodaj do ksiązki kucharskiej Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: Angie

Sernik wielkanocny - składniki:

  • masło - 70 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • żółtka - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 200 gramów
  • aromat waniliowy - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 250 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki

Sernik wielkanocny - Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.
  2. Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).
  3. Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej

SERNIK WIELKANOCNY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.

2

Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).

3

Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba, bezmięsne obiady, Barszcz biały, Przepis z smażone ryby przepisy, Kolorowa patelnia, Wyjątkowe jajka z majonezem, Sałatki z makaronem, Udka, Potrawka z kurczaka, Kanapki z mozzarellą, Makaron, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Chłopski kociołek, Kasza, Dynia, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatki, Chatki Jagi, Kremowa zupa z dyni, Żeberka, mieso z piekarnika, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Przepis z sałatka-warzywna, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, kurczaka, Pieczona gęś w sosie pomidorowym, Wielokolorowa sałatka z pieczonych warzyw, Przepis z mieso w makaronie, Przepis z kuchnia w, zupa z kapusty białej -, Jajka, Bitki z majerankiem, ryż z kurczakiem, Proste kotleciki z jajka, Przepis z paluszki surimi, Jesienna zupa z dyni, Zapiekanka po rzymsku, Indyjska zupa z curry, Placki ziemniaczane, Przepis z sałatki z ryżem, Roladki z polędwicy wieprzowej, Gulasz po mazursku, Frittata szpinakowa, Przepis z sos curry do kurczaka, Sałatka ogórkowa po tajsku, Przekąski, Potrawy wigilijne, Ostra potrawka z cukinii, przygotowanie makaronu, obiad jajko, Przepis z marynata kurczak, Placek po zbójnicku wersja 1, apiekanka, obiad pl, Obiad ryż z warzywami, „Potrójna” szkolna kanapka, Słoneczna zupa , Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem, Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs, Leczo - VIDEO , Sajgonki po chińsku, Sałatka grecka z fetą, Przepis z kuchnia tv gotowanie, gulasz z wołowiny