Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos beszamel

Sos beszamel

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: Pascal

Sos beszamel - składniki:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamel - Sposób przygotowania:

  1. Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
  2. Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS BESZAMEL - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka gyros warstwowa, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Pierś z kurczaka z kiełkami , Przepis z makarony kurczakiem, mielone wolowe, cebula duża, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, zapiekanki z ziemniaków, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepisy świąteczne, Żeberka, Zapiekanka z wołowiny z fasolą, Pasztet z warzywami, Fusilli z tuńczykiem w kremowym sosie ze szpinakiem , Udka, Galaretkowe witrażyki, Przepis z ryż do obiadu, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zrazy ze szczupaka, łosoś knorr, ciasto na deser, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Pasta z żółtego sera, Kalafior, Rolada ziemniaczana, Ryba po grecku, kuchnia uk, Zupy, Sos Polski, Kurczę na ostro z owocami, Sałata z parmezanem i orzechami, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa szczawiowa, Sos włoski do spaghetti, Zupa ogórkowa, Przepis z schab pieczony w piekarniku, grubo, polędwiczki wieprzowe smazone, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Zupa kalafiorowa, kurczak ugotowany, Owocowa sałatka z orzechami, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Zupa cebulowa, warzywa na pateln, Przepis z przyprawa do grzanek, Kaczka pieczona po królewsku, Zapiekanka Gyros , Zupa pieczarkowa, krewetki z warzywami, Papryka, Przepis z Jogurt naturalny, Przepis z pizza pieróg, Stek z grilla, Przepis z krewetki koktajlowe smazone, Penne z dynią i szynką prosciutto, Zupa z soczewicy, Szarlotka szybka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Rosół, placki z maki, Przepis z filety z ryby na obiad, Pierogi