Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos beszamel

Sos beszamel

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: Pascal

Sos beszamel - składniki:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamel - Sposób przygotowania:

  1. Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
  2. Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS BESZAMEL - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placek po zbójnicku z papryką, Sałatka z kiełkami fasoli, Przepis z duszona wołowina w sosie, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, wędzenie szynki w domu, papryka w cieście, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z bezmięsne pierogi, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Carbonara, sos z pieprzem marynowanym, przyprawa kebab, kurczak przepisy przepis, Tortilla, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Przepis z żurawina do mięsa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka z kiełkami fasoli i imbirem, Sałatka z paluszkami surimi, kurczak z maslem, Sałatka z brokułami - VIDEO , Łatwa faszerowana cukinia po włosku , Polędwiczka z grzybami, Zupy, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, de volaille inaczej, sałatka awokado z rukola, sałatka z jajkiem i sałatą, puszki czerwonej fasoli, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z sałatki ryżowe, Zapiekanka z ziemniakow, Pomidorowy sos do pizzy, Kurczak z brukselką, Tradycyjne tacos, Karkówka, Sałatka z fasolką szparagową i chorizo, Przepis z sałatka z ka, piersi z, Karp w galarecie, Ciastka delicje, Pizza Wiejska , Złote krewetki z pikantnym sosem, Chłodnik wiejski, Zapiekanka z konserwą turystyczną, Domowe łazanki z pieczarkami , Dwa światy fasol, Przepis z zupa krem z porów, Kurczak, Śledzie, Zapiekana Peperonata z mięsem mielonym, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Orientalny kurczak z mango, Dania z ryżem, Bigos, sałatka z jajkami, Pomidorowa pasta z makreli , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Kutia, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Brokuły, Przepis z ryż z patelni, Kluski