Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos beszamel

Sos beszamel

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: Pascal

Sos beszamel - składniki:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamel - Sposób przygotowania:

  1. Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
  2. Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS BESZAMEL - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Przepis z zupa pomidorowa przecier, Przepis z żółta fasolka szparagowa, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Szafranowe risotto z kurczakiem, dorsz w piekarniku, Risotto, Spaghetti Bolognese z oliwkami , Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Placki ziemniaczane, Masło szynkowe, Ryba po hambursku, Pikantne wafle z ziołowym mascarpone, Ogórek, Ogórki małosolne (zaparzane) , Sórówka z pomidorem,ogórkiem i celbulą, Przepis z marchewka smazona, zimne zakaski, kiszone rydze, Udka, kurczak nadziewany miesem mielonym, Kurczak szpikowany rozmarynem i suszoną śliwką, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sos czosnkowy na wódce, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z makaron z ryba wedzona przepis, Pieczony klops, Kremowa zupa z dyni, spaghetti bolognese z miesem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Barszcz biały, Tłusty czwartek, Polędwiczka z grzybami, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Carpaccio po piemoncku, Karkówka, Makaron z pieczonym kurczakiem i pistacjami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z kurczak-piers, Roszponka ze smażonym tofu, zawin, Zupa cebulowa, Łosoś w warzywach, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Pierś z kurczaka, Aksamitna zupa z bobu, czarna rzepa, Przepis z filet z kurczaka duszony, makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, Sałatka z porów, Ciasto kominkowe, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Przepis z filet z indyka w śmietanie, Przepis z zapiekanka z mozzarellą, Łosoś, Kolorowe sushi, Kluski półfrancuskie z majerankiem, kotlet j, Sos włoski do spaghetti, Dipy, Przystawki