Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos beszamel

Sos beszamel

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: Pascal

Sos beszamel - składniki:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamel - Sposób przygotowania:

  1. Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
  2. Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS BESZAMEL - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki, jajka z piekarnika, Przepis z desery w pucharkach, Żeberka, Schab w pięciu smakach, Szaszłyki z ryby i krewetek, Barszcz, Warzywa w maślanym sosie, Niemiecka sałatka ziemniaczana, sałatka z fetą, zapiekanki z piersią kurczaka, Zupa cebulowa, Makaron, Ziemniaki, Galaretkowe witrażyki, polędwiczka, Wiosenna sałatka śledziowa, obiad z cukinia, Gulasz drobiowy z brokułami, mięso ze szpinakiem, Ośmiornica w winie, Przepis z sałatki z łososiem, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Spaghetti z tuńczykiem, zapiekanka ryżowa, Sos beszamelowy , Bigos z dziczyzną , Zakochane jajo, Przepis z udka z kurczaka pieczone w piekarniku, Placki ziemniaczane, Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą , Przepis z przystawki na grilla, gotowe kuchnie, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Przepis z zapiekanka knorr, Sałatka szefa, łatwe i szybkie zupy, Kluski , Grillowana polędwica po tajsku, Udka, Schab, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z makaron do, Kawa po irlandzku z lodami waniliowymi, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, roladki z piersi z kurczaka, Ryba po grecku, Korki z jajek na pomidorach, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Hinduska sałatka - Raita , Przepis z mieso z piekarnika, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Sos beszamelowy , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Kociołek z ogniska, kuchnia włoska makarony, Miruna na ragu paprykowym, Leczo, Leczo z cukinii, Szybki obiad, zupa koperkowa z ziemniakami, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Zupa krem z dyni - VIDEO