Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos beszamel

Sos beszamel

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób średnie Autor: Pascal

Sos beszamel - składniki:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 litr tłustego mleka
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sos beszamel - Sposób przygotowania:

  1. Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!
  2. Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS BESZAMEL - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gdy do gotowego beszamelu wsypiesz starty żółty ser, zrobisz sos mornaise. A jeśli do gęstego, przestudzonego beszamelu dodasz zgrillowane lub uduszone warzywa (ratatoiulle) i sztywną pianę z 1-2 białek, a potem delikatnie wymieszasz, powstanie masa sufletowa. Wystarczy przełożyć ją do natłuszczonych, żaroodpornych kokilek i upiec na złoto. Pycha, polecam!

2

Roztop masło, oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor. Powoli, stale mieszając, wlewaj mleko i śmietanę, gotuj, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Wtedy przypraw go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka z liści selera, Rolada ziemniaczana, Placki, Spaghetti z tuńczykiem, Papryka nadziewana ziemniakami, Łosoś, Łosoś po japońsku z wasabi , Sos beszamelowy , Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Żeberka - VIDEO, Ratatui a’la Gousto, Keks pieczarkowy, makarony kurczakiem, Carbonara, Śledzie, Risotto, Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki, ryż z kurczakiem i prażonymi migdałami, Chłodnik marzenie, Przepis z zupa hiszpańska, Spaghetti , Zupa cebulowa, Kotleciki ryżowe z boczkiem i serem, cebuli, Kurczak po hawajsku , Przepis z obiad z kabaczka, Przepis z sos z szynka, Omlet z grillowanym bakłażanem, Koktajl owocowy, Przepis z gotowane grzyby, pulpety z mięsa wieprzowego, Pasta ormiańska z czerwonej fasoli, Pancakes z czerwonymi porzeczkami, Pierogi, Zupy, Barszcz biały, obiad makaron sojowy z kurczakiem, Przepis z POLEDWICZKI Z KURCZAKA, Dorsz z imbirem na parze, Bagietka caprese, Lin z rodzynkami, jajka gotowane na twardo, obiad chiński, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zupa z dyni, Przepis z polędwica wiep, musztarda gruboziarnista, sałatka z kiełków, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Sałatka z cykorii, Łosoś po japońsku z wasabi , Polędwiczka z grzybami, Pierś z kurczaka, Gyros z kurczakiem, Przepis z sałatki na jogurcie naturalnym, łosoś filet, Grillowane żeberka BBQ, Warzywne sticksy z ziołowym dipem, Przepis z krewetki z warzywami smazone, ryba mrożona przepisy, Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem, Kluski , Roladki z kurczaka z mozzarellą i zieloną papryką, Sałatka gyros z kurczaka