Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki pieczone glazurowane miodem, Pstrąg, Schab, Zapiekanka À la Provence, Zupa serowa, Sos holenderski, Obiad w sosie, Sałatka Gyros, Przepis z fasolka ja, Sos beszamelowy , knorr ziemniaki, Filety rybne z wspaniałym sosem owocowym, co zrobic z pieczarek, Rurki z pieczarkami , Potrawy wielkanocne, Przepis z zapiekanki ryzowe, Tłusty czwartek, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, zupa na wołowinie, Prowansalska zupa jarzynowa, zupy kremowe, sałatka z groszkiem i kukurydzą, Przepis z makaron z, Leczo, Pasztet, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z naleśniki bez mleka -, Przystawki, Kocia lasagne , sosy z mięsem, Przepis z ciasto z ma, Sos beszamelowy , Przepis z knorr pl, Zupa ogórkowa, Tortilla, Dynia, Cytrynowa potrawka z kurczaka, Kanapka warzywna , kotlet de V, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, mięso mielone wołowe, Przepis z majonez sos, Letnia sałatka na grilla, Domowy hot dog, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Lemoniada na upalne dni, Wyśmienite tarteletki z serem i szynką, Chilli Con Carne - VIDEO, Pieczony klops, Sałatka z karczochów ze szparagami i serem Haloumi - VIDEO, makaron do, rosol na kurze, Schab w pięciu smakach, Gulasz wołowy, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Postnica, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Królik duszony w winie, Zupa z soczewicy, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kutia, posiekana marchewka