Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z krewetki smażone, Przepis z zupa z soi, Kapusta z grochem, Tarta z salami i serem , przepis na obiad bez mięsa, Tłusty czwartek, Skrzydełka z kurczaka miodowo-cebulowe, Wytrawne babeczki z sałatką z kurczakiem, Krupnik, tortilla farsz przepis, Sos czosnkowy z chilli, Sos musztardowy, Przepis z lekka sałatka, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Rosół, Sos czosnkowy , Sajgonki, Dynia, Makaron, Rolada z wołowiny, Ziemniaki w kremie kokosowym, Przepis z mąka tortowa, schab pieczony na zimno, Zupa ogórkowa - VIDEO, sos pomidorowy do klopsików, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, co dodac do szaszlykow, Gazpacho pomidorowe ze śmietaną, Musli dla całej rodzinki, Sajgonki, Schab, udka kurczaka w piekarniku -, Sałatka z brokułami - VIDEO , Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim , Filety z dorsza w cieście naleśnikowym, Udka, Zupa gulaszowa, Cielęcina z pieczarkami, Zupa cebulowa, Zupa pomidorowa, Przepis z szpinak feta, knorr spagetti, Sałatka z kalarepy, Żurek, Zupa pieczarkowa, łopatka wieprzowa, Zupa brokułowa, Kanapki na imprezę z salami, ryz z krewetkami i warzywami, Przepis z oliwa z oliwek do smażenia, przystawki tortilla, Przepis z mieso duszone z kurczaka, Pstrąg faszerowany serem, Przepis z zapiekanka dla dzieci, Sałatki z makaronem, Truskawkowy kieszonkowiec, Kremowa zupa z dyni, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Świąteczna sałatka ziemniaczana , krewetki w sosie curry, Przepis z nototenia smażona