Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sos chilli, z indyka, Lasagne z owocami morza, Teksańska salsa, Przepis z łopatka przepisy, Bigos, Kutia, Kalafior, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z makaron na obiad z sosem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, piersi kurczaka z farszem, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Rosół, Warzywna sałatka z ciecierzycą , kurczak w kokosie, Zupa ogórkowa - VIDEO, dobra kuchnia, roladki z mięsa wołowego, Przepis z pieczony filet z kurczaka, Sałatka z białej kapusty, Potrawy wigilijne, Kurczę z kiszoną kapustą, Przepis z mięso z łopatki wieprzowej, Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli, Pomysł na kanapki dla dzieci "Latawiec", pieczarki z patelni, Sałatki z kurczakiem, Koktajlowe rożki z wołowiną, Wrap BLT z soczystym kurczakiem – VIDEO, meksykanskie burrito, Bawarski kąsek, Barszcz, Bułeczki pizzowe, Ciasto na pierogi, sos do pieczonego mi, Spaghetti po florencku, Zupa zielona, Ciasto na pizze, Przepis z ciasto na obiad, przyprawy pieprz, Przepis z mieso do ziemniakow, Kluski lane, Jesienna zupa z kaszą, Żeberka z miodem, zapiekanka z ma, Polędwiczki, Risotto z pomidorami i cukinią, Placuszki z kiszonej kapusty, Przepis z obiad z z kurczaka, jabłka zawijane w ciasto, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Szpinakowe fettuccine z kremowym sosem, Udka, Ryba, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka Nicejska, Jajka w kolorowej galarecie, Omlet z krewetkami i pieczarkami, Placek po zbójnicku wersja 1, krewetki nieobrane, Zapiekanki, zapiekanka mięso mielone - -