Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo - VIDEO , Ryba, Cytrynowa potrawka z kurczaka, Kebab w kajzerce, BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty, Pierś z kurczaka zapiekana z brokułem, zupa grzybowa z makaronem knorr, Przepis z kotlet j, Pleśniowy z grilla, Przepis z marchewka z gr, Kompot z malin, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z sałatki z gyrosem, Bigos, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Kebab, Sosy, Zapiekanka rodzinna, kiełbasa biała pieczona, Sałatka gyros warstwowa, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z desery na s, Zawijaski z łososiem, Sałata z rokpolem , Quesadille z opiekaną fasolą, Przepis z sałatka ry, ziemniaki gotowane z jajkiem, Mielone, Pikantne sakiewki, Picadillo - nadzienie do tortilli , kotlety wa, Przepis z mieso schabowe, Ryż, tortellini z mięsem, ciasta na, Naleśniki, Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym , Tłusty czwartek, Szybkie faszerowane ziemniaki , Przedwiosenna sałatka z rzodkiewkami i fetą, Przepis z ryba salatka, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, Pomidorowa z trzema kolorami , Przepis z ryż z groszkiem, Sos beszamelowy , Sałatka teksańska - VIDEO , Placuszki z miętą, Sałatka z sosem musztardowym, Zupa gulaszowa, mięsne zapiekanki, Przepis z spaghetti bez mięsa, Kalafior, cytryny, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Schab, Marynowana grillowana papryka, Pstrąg smażony panierowany, Proste kotleciki z jajka, filet z kurczaka -, Przepis z gotowane jajka, Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego, Przepis z pierś z kurczaka ser, Sałatka z brokułami i jajkiem, Papryka