Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Leczo z cukinii, Cukinia po meksykańsku, Salsa, Majonez z kiełkami pszenicy, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Papryka, Obiad, placki ziemniaczane fix knorr, mięso z frytkami, zapiekanka knorr z kurczaka, zapiekanka z miesem i cebula, Przepis z szynka faszerowana jajkiem, knorr przepisy, Przepis z ugotowani sałatki, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Zapiekanka a’la lasagne , Lody kokosowe z owocami "Budzik", Bhaji, Wołowe buritto z kolendrą , Przepis z sałatka z brokułami, Przepis z filet z kurczaka z jajkiem, ogórki z oliwą, Zupa pieczarkowa, Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym, Kremowa zupa z dyni, Sos beszamelowy , Zapiekanka Gyros , parówki z patelni, Barszcz biały z grzankami i kiełbasą , Polędwiczki, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka Cezar - VIDEO, Pieczony łosoś w miodowo-musztardowej marynacie, Szarlotka tradycyjna, Przepis z ciasta ze zdjęciami, Pierogi, mix salat z jajkiem, szynką parmeńską i prażonym sezamem, zupa z piersi kurczaka, Kurki w śmietanie, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Przepis z sos winegrety, kotlety na obiad, Sałatki, Owsianka z gruszką (5 przemian), Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy KNORR, Przepis z salatka z buraków, Kurczak z ryżem po chińsku, Udka, Placki ziemniaczane, Lasagne, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Makaron ze śmietaną i cukrem, la stroganoff, Piersi kurczaka tandoori , mielone z kaczki, Gołąbki, sos z kurczakiem, Zupy, Włoskie panini z szynką i serem , Surówka węgierska z kapusty kiszonej, Sałatka gyros z kurczakiem i ogórkiem - VIDEO