Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sosy na grilla, Makaron z sosem śmietanowym, sałatka z gotowanych buraczków, Dania z ryżem, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Ziemniaki faszerowane śledziem, Przepis z sos gulaszowy, Lodowe muffinki z owocami, Szpinak, Kutia, Śledzie, Placki, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka drobiowo – brokułowi z migdałami, Zupa cebulowa, obiad niespodzianka, Barszcz z „pieprzykiem”, Dipy, Przepis z indyjski kurczak korma, Przepis z sałatka z ra, Przepis z zupa rybna z fileta, Zupa pieczarkowa, farszu, pieczarki z cebulka, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Pulpety z indyka w sosie marinara, Przepis z sałatka z polędwiczkami, Przepis z mlode ziemniaki, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Przepis z sałatka z pomidory, obiad zapiekanki, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Chińskie sajgonki, Sałata z kremowym sosem , Jajka, Schab, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Ciasteczka orzechowe, przyprawy w kuchni meksykanskiej, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, makaron z pieczarkami, Przepis z kapusta kiszona z pieczarkami, Kotlety z borowików, Zielona sałatka z kurczakiem.., Polędwiczki, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Lazania z zielonego ziarna, zupa pomidorowa z koncentratu, Szybki gulasz z papryką - VIDEO, Schab w pięciu smakach, Kaczka, Tortilla z warzywami, Sałatki z kurczakiem, Indyk, Ciasto bananowe, ryżem, Jagnięcina duszone, Sałatka gyros z kurczaka, jogurt naturalny sos, Krem brokułowy, Makaron z sosem śmietanowym, Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym - VIDEO