Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

omlety z jajek -, Kutia, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Tortilla - VIDEO, Przepis z Przyprawy do żeberek Knorr, Kasza, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zupa jarzynowa, Żeberka z miodem, Kremowy szpinak w cieście francuskim, Przepis z farsz do roladek z kurczaka, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z szynka bez kosci, Ryba po grecku, Sos porzeczkowy I, Przepis z zupa z świeżych ogórków, Kotlet de volaille - VIDEO, Schab z jabłkami i sezamem, Przepis z pieczarki na smietanie, Spaghetti Bolognese, pieczony schab plastry -, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kurczak w potrawce śliwkowo-cebulowej, zapiekanki z warzywami, Żurek, Przepis z sosy do makaronow, Przepis z sałatka z kalarepa, Sałatki z makaronem, Grzanki z ratatują, Gyros z kurczakiem, Ryba po grecku, Przekąski, Przepis z przystawki z krewetek, Przepis z makaron z ser, Dania z makaronem, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Przepis z kurczak mleko kokosowe, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Sałatka grecka, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Rosół, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Pstrąg pikantny, Makaron z sosem śmietanowym, Sos Muszkieter, Przepis z lyzki oliwy z oliwek, Galaretkowe witrażyki, Sandacz w sosie pomidorowym, Risotto, Biriani - Piersi z kurczaka po indyjsku, Ryba, Sos majonezowy z kaparami, Ogórek, Przepis z sałatka z g, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym, stopione masło, Przepis z sosy do golabkow, Polędwiczki, Piknikowe mięsne kuleczki, Sorbet cytrynowy na cieście francuskim, Przekąskowa pasta ananasowa, kuchnia polska zdjęcia, Pieczona cukinia