Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczka z grzybami, Sałatka z owocami morza - VIDEO, Sałatka z ośmiornicy, Przepis z miesa z, Przepis z gulasz z mięsa mielonego, Golonka, pyszna sałatka z kurczakiem, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z sosy do makaronów, Krewetki w karmelu, Przepis z kurczak z warzywami, Sałatka z selera naciowego, Sałatka francuska, sałata lodowa, Sałatka z rukoli z truskawkami i szynką dojrzewającą , Kotlet de volaille - VIDEO, Domowe wrapy, Placki po węgiersku, Pierogi z jagodami, Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym, szklanki oliwy, Przepis z mielone smażone, Krupnik, Ryż, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Przepis z chłodnik z burakami, Dipy, Kofta z śmietankowo-cytrynowym , Sałatka cezar, Charleston Red Rice, Przepis z zupa z warzyw na patelnie, Surówka z kapusty pekińskiej, Potrawy wigilijne, mieso mielone zapiekanka, Ciasto na pizze, Kotlety z karkówki w panierce z orzechami , kotlety na obiad, Zupa kalafiorowa, smazona wolowina, Zapiekanka z ziemniakow, Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej, Kasza, hummus, Przepis z knorr pl przyprawy, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Pomidorowy sos do pizzy, Naleśniki, Zupa neapolitańska , Przepis z piersi z kurczaka z warzywami -, Przepis z fasolka ja, Pieczeń, Karp w galarecie, marynata do dzika, obiad pierś z kurczaka, zdrowe obiady przepisy, Przepis z łosoś wędzony ze szpinakiem, Schab w pięciu smakach, Sałatka z kurczakiem i ryżem, miesa z sosem, Pudding z bułek na słodko, Gyros z kurczakiem, Ośmiornica po galicyjsku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!