Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gulasz z szynki, w sosie cebulowym, Duszone warzywa, Lasagne drobiowa, Przepis z owoce morza, Spaghetti a la carbonara, sałatka z pora i jajek, Gulasz z karkówki z papryką, Pieczona szynka z sosem z szalotek, Dip musztardowy, Sos pieczarkowy ostry, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z przepis na marchewke do obiadu, Brokułowa zupa-krem, Chińskie desery, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Kremowa zupa z dyni, Mielone, Sałatka z kapusty pekińskiej , Tortilla z mąki kukurydzianej, kuchnia niemiecka, Grillowane warzywa, Przepis z lekkie go, Przepis z liśc laurowy, Przepis z składniki do spaghetti, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , FLACZKI WIEPRZOWE, Pyzy z mięsem i pieczarkami, Rolada ziemniaczana, sałatka z tunczykiem i makaronem, Kutia, Pstrąg, Gulasz po węgiersku - VIDEO, deser z owocow, Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Indyjskie naleśniki – Dosa, Przepis z ryby grill, Przepis z marchewka w sosie, Indyk, Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem , Kapusta z grochem, Sos cumberland , Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Leczo, Przepis z deser ciasta, Łosoś, Przepis z spaghetti z sosem knorr, Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro, Dania z makaronem, Zupa kalafiorowa, Szpinak, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z ciasta z owocami, Rolada ziemniaczana, Złociste pałeczki z kurczaka, Przepis z makaron muszle, Gorące rynki ., mielone z jajek, golonka w kiszonej kapuście, Bigos, Kaczka, Bakłażan w jogurcie, kurczak w salatce, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, łatwe gołąbki