Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos ostry

Sos ostry

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Sos ostry - składniki:

  • pomidor - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • estragon - 0.5 łyżeczki
  • ostra papryka mielona
  • cukier - 0.5 łyżeczki
  • karmel - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzybki marynowane - 10 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 0.5 szklanki
  • masło - 2 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka

Sos ostry - Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.
  4. Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.
  6. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.
  7. Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS OSTRY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sosy knorr do makaronów, Zupa brokułowa, Sos beszamelowy , Zupa szczawiowa, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Chrupiące paluchy z kurczaka, Przepis z sos do zapiekanki makaronowej, Zupa z selera naciowego, Schab po hiszpańsku z oliwkami , Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z salatki z salata, bomba malinowa, Przepis z pierś z grilla, Pieczeń, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, farsz mięsny do krokietów, posiekana marchewka, Pierogi, Zapiekanka rybno-ryżowa, Sos beszamelowy , Przepis z gs nadziewana, Potrawka z kurczaka, Zupy, Zupa krem z kalarepki z jajkiem , Jajka zapiekane w kokilkach, Babka majonezowa, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Kasza z gulaszem mięsno-cukiniowym , Kluski , Pieczone młode ziemniaki , zupa z mrożonego szpinaku, Roladki schabowe z szynką i warzywami, zapiekanka z brokula, Dania z makaronem, Rolada ziemniaczana, Tłusty czwartek, Przepis z filet ryby, Zupa pieczarkowa, Sos beszamelowy , Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Tortilla dla dwojga, leniwe, Faszerowowane ziemniaki z mięsem i pomidorami, Indyk, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, ciasto na pi, Zupa kalafiorowa, Tajska zupa curry z kurczakiem, Przepis z gotowane mięso mielone, Sałatka z buraczków szpinakiem i kozim serem, Pierś z indyka z sosem pieczeniowym z grzybami, Przepis z duszona piers z indyka, Przepis z Serowy, Bakłażan z makaronem, Obiad, Zupa jarzynowa, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, Gyros z kurczakiem, Ziemniaki zapiekane z ziołami, hummus, Schab w pięciu smakach, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Przepis z sos pomidorowy z ziolami