Dodaj do ksiązki kucharskiej Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Spaghetti alla Carbonara - składniki:

  • 1 paczka spaghetti (400 g)
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietany 36
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 1 sztuka

Spaghetti alla Carbonara - Sposób przygotowania:

  1. To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SPAGHETTI ALLA CARBONARA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA

2

W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pikantny sos pomarańczowy, Zapiekanka po rzymsku, dania główne bezmięsne, Przepis z łopatka, Kurze udka w sosie porzeczkowym, surowki do obiadu, Sałatka z groszkiem , Zapiekana zupa serowa, obiad francuski, na miodzie, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Zalewajka, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Zupa cebulowa, Sałatka Nicejska, kurczak pod r, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Opiekane kotleciki jagnięce, Przepis z boze n, sałatka szpinak, obiad z frytkami, makaron na obiad, Sos włoski do spaghetti, naturalna przyprawa, Gorące rynki ., Sałatki z makaronem, Sos po kapitańsku II, Przepis z sałatki hiszpańskie, kurczak w pięciu smakach przepis, Spaghetti z tuńczykiem, Dipy, Barszcz biały, Przystawki, Papryka, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Ciasto na pierogi, majonez Knorr, pasztet z jajek, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pierś z kurczaka, Owoce morza w pomidorach, Karkówka pieczona z młodą kapustą, Dania z makaronem, Rolada z indyka z serem i orzechami na zimną płytę, plastry łososia, Przepis z kurczaka z warzywami, Chłodnik malinowy, Delikatny schab, Potrawy wielkanocne, Sos „Tołstoj” II, Przepis z krewetki w piwie, Ucha carska, Pierś z kurczaka pieczona, Szpinak, Kutia, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, Pierogi z jagodami, przyprawy do cielęciny, Przepis z sosy z kurczaka, Halava, Chińskie sajgonki, Czosnkowo ziołowe bułeczki , Ryba po grecku, Jajka