Dodaj do ksiązki kucharskiej Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Spaghetti alla Carbonara - składniki:

  • 1 paczka spaghetti (400 g)
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietany 36
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 1 sztuka

Spaghetti alla Carbonara - Sposób przygotowania:

  1. To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SPAGHETTI ALLA CARBONARA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA

2

W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Koreczki z Orecchiette, Zupy, Zupa ogórkowa, Letnia rzodkiewka ze śmietaną, Przepis z zielona cukinia, Przepis z sos śmietanowo-pomidorowy, 34. Ryba w cieście francuskim, Chłopska strawa, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, mielone mieso, Pasta z makreli i wędzonego łososia , Łosoś, Stroganoff z kaczki, Zupa z krążkami cebuli i chlebem, Babka, pieczenie schabu, Przepis z makaron smietan, Przepis z placki ziemniaczane z warzywami, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Bigos domowy, makarony pomidorowym, ryby losos, Zupa gulaszowa, Przepis z zupa pieczarkowa z ziemniakami, przyprawa kebab, sosy do przekąsek, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Bigos wegetariański, buraczki zasmażane kuchnia polska, Placki ziemniaczane, Gołąbki, Spaghetti , Przepis z krewetki w piwie, Zupa grochowa, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Zupa gulaszowa, LINGUINE BOLOGNESE, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Żeberka, Gofry po włosku , Sałata dębowa z ogórkiem, serem i grzankami , Zupa z soczewicy, Przepis z zeberka z grilla, Przepis z woda z cytryną, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z sałata lodowa, pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem, SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, Potrawy wielkanocne, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Zupa szczawiowa, Zupa jarzynowa, Szpinak Katalończyka, Pieczony łosoś teriyaki, Przepis z sałatki z mięsem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Chińska sałatka, Indyk, Ostre skrzydełka w pomidorach i chili, SZPINAKOWA KANAPKA :), Zapiekanka Gyros , kurczak po chińsku z warzywami i sosem sojowym, Sos beszamelowy