Dodaj do ksiązki kucharskiej Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Spaghetti alla Carbonara - składniki:

  • 1 paczka spaghetti (400 g)
  • 4 żółtka
  • 300 ml śmietany 36
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • 1 pęczek posiekanej natki
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 1 sztuka

Spaghetti alla Carbonara - Sposób przygotowania:

  1. To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

SPAGHETTI ALLA CARBONARA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

To musiało być jakoś tak: pewnego dnia włoski górnik wrócił z pracy zły, głodny i zmęczony. Jeść! – zawołał od progu. Nie było czasu na gotowanie bolognese. Rozsądna żona błyskawicznie przyrządziła gęsty sos ze śmietany i boczku. Ocaliła swoje małżeństwo, a przy okazji wynalazła SPAGHETTI ALLA CARBONARA

2

W dużym garnku zagotuj wodę z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Gotuj minutę, wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania do małej miseczki), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć boczek, wysmaż na chrupko. Wlej trochę wody z makaronu i poskrob łyżką w garnku, aby zebrać wszystko co przykleiło się do dna i boków. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj, ale nie gotuj, bo żółtka się zetną. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Możesz posolić, ale nie za dużo, bo ser i boczek są słone. Posyp natką i podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Chrupiące pikantne orzechy, Mozzarella w szynce, Kluski lane, Pomysłowy omlet z parmezanem, ciasto jo-jo, Sałatka Gyros, Ciasto na pizze, Sałatka Cezar - VIDEO, kotlety de, ryż - obiad, co z pieczarek, Śledzie, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, kuchnia pl przepisy, obiad ze szpinakiem, Kebab, Kurczak, Sałatki z makaronem, Schab nadziewany rodzynkami, Pieczeń wołowa z sosem, Szpinak, Bulion cytrynowy, Roladki z karkówki z jabłkiem, Masło rzeżuchowe, Zapiekanka Gyros , Golonka, Tortille ze szpinakiem, Gołąbki, Zupa pieczarkowa, Karp, Bawarski kąsek, Przepis z sos do mielonych, bulionetka, Rosyjska sałatka jarzynowa, Leczo - VIDEO , filet z kurczaka, klopsy mielone gotowane, Bochenek mięsny ze słodkimi ziemniakami , Dorsz zapiekany w mlecznym sosie, Zupa krem, Przepis z jajka z patelni, Udka, Przepis z kurczak curry z ryżem, Kebab w kajzerce, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Tiramisu, Krem brokułowo-szpinakowy z lubczykiem, Grillowany szaszłyk z brzoskwiniami i lodami waniliowymi, Włoska sałatka z cieciorką, Przepis z obiad gotowany, Zapiekanka makaronowa z porem, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Przepis z pstrag smazony na patelni, Sałatka kolorowo- makaronowa, Topione pory, Sałatka gyros warstwowa, omlety z jajek, Przepis z przystawki na grilla, Przepis z obiad z ziemniakami, Przepis z piers kurczaka z ryżem, Zapiekanka Gyros , Placki po węgiersku, Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem, Obiad