Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna babka cytrynowa

Świąteczna babka cytrynowa

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: madziulek

Świąteczna babka cytrynowa - składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • kisiel - 1 opakowanie
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • sok z 1/2 cytryy - 2 łyżki

Świąteczna babka cytrynowa - Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę, miksujemy.
  2. Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera.
  3. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy 50 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA BABKA CYTRYNOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę, miksujemy.

2

Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera.

3

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy 50 minut w temp. 180*C.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: