Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna szynka wielkanocna

Świąteczna szynka wielkanocna

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: pasibrzuch

Świąteczna szynka wielkanocna - składniki:

  • szynka z kością - 1 kilogram
  • goździki - 5 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • kminek - 2 łyżki
  • saletra - 20 gramów
  • glukoza - 30 gramów
  • mieszanka peklująca - 120 gramów
  • woda - 1 litr
  • piwo - 250 mililitrów
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Świąteczna szynka wielkanocna - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
  2. Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
  4. Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
  5. Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
  6. Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA SZYNKA WIELKANOCNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.

2

Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3

Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.

4

Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.

5

Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.

6

Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

gotowanie okrasa pl, Indyk, Zupa ogórkowa - VIDEO, Mielone, Deserowa sałatka z owoców, Paszteciki z morską rybą, Szybkie faszerowane ziemniaki , Zupa z fasolki szparagowej, bezmięsne z ziemniakami, Zapiekane parówki w sosie pomidorowym , Zupa ogórkowa, Zupa cebulowa, Przepis z z grilla elektrycznego ziemniaki, Rewelacyjny sos pesto - dla fanów bazylii, Przepis z sos sojowy przepis, Przepis z naleśniki bez mleka -, Przepis z mieso na wielkanocny obiad, Przepis z na potraw, Przepis z Seler, Złociste kąski z kurczaka, Orientalny kurczak z orzechami, Galaretka kawowa ze śmietaną, Barszcz czerwony z pierożkami z suszonej śliwki, Zapiekanka rodzinna, Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, Przystawki, Jajka na bekonie, kurczak w pięciu smakach przepis, Potrawy wigilijne, Sałatki, gruba, Przepis z filet kurczaka, Krem brokułowy, Obiad ryż z warzywami, Warzywne chilli z fetą , Przepis z na placki, Dania z makaronem, Sałatka z kurczakiem i gorgonzolą, Przepisy świąteczne, Szaszłyk z kurczaka z owocami, Pasztet, Gulasz z kapustą, Gulasz po polsku - VIDEO, fasola czerwona z puszki, Rosół, Przepis z kotlety mielone przepisy, desery ciasto, Przepis z posiekanej natki, Makaron z sosem brokułowym, zupa z kapusty białej -, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem, Kaczka, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z rzodkiewek z kukurydzą, Ciasto na pierogi, Kebab w kajzerce, Przepis z sos knorra, Kutia, Czosnkowo ziołowe bułeczki , Kompot z malin, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Gołąbki