Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna szynka wielkanocna

Świąteczna szynka wielkanocna

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: pasibrzuch

Świąteczna szynka wielkanocna - składniki:

  • szynka z kością - 1 kilogram
  • goździki - 5 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • kminek - 2 łyżki
  • saletra - 20 gramów
  • glukoza - 30 gramów
  • mieszanka peklująca - 120 gramów
  • woda - 1 litr
  • piwo - 250 mililitrów
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Świąteczna szynka wielkanocna - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
  2. Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
  4. Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
  5. Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
  6. Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA SZYNKA WIELKANOCNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.

2

Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3

Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.

4

Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.

5

Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.

6

Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka z cukinia -, Rosyjska sałatka jarzynowa, kapusta pekińska surówka -, Zupa pieczarkowa, Tłusty czwartek, RY Z PIERSI, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z obiad z łopatki, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Pstrąg, Placki ziemniaczane, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Zapiekanka ziemniaczana, Włoska zapiekanka z boczkiem, Tradycyjna grecka sałatka na upalne dni, Przepis z sos z pieczarek, Halvas – migdałowe ciasto z kaszy manny, Przepis z gotowana kapusta kiszona, Zapiekanka makaronowa, Koktajl bananowy, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka ryżowa, Zapiekanki, Sałatka gyros warstwowa, Kawowy duet z lodami czekoladowymi, Leczo z cukinii, Kremowa zupa borowikowa, Zapiekanka z ziemniakow, Kalafior, Pomidorowy sos do pizzy, sałatka awokado, na obiad makarony, Przepis z pieprz knorr, Przepis z obiady bezmięsne przepisy, skrzydelka z grilla, makaron z, Żurek, Schab, Włoski powiew lata, Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym, Przepis z Czerwona papryki, Minestrone genueńska, Zapiekanka po rzymsku, Sushi z łososiem i tuńczykiem, Panini z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z biała fasola, Sałatka ze szparagów i pomarańczy, Przepis z Smażone jajko, mieso pieczone w rękawie, Rosyjska sałatka jarzynowa, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, jajko smażony, Kutia, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Kotlety, marynaty do mi, Chrupiące pikantne orzechy, Przepis z na ostro, Karp w galarecie, Sosy, Przepis z mielone w papryce, Kurczak w sosie z kukurydzą