Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna szynka wielkanocna

Świąteczna szynka wielkanocna

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: pasibrzuch

Świąteczna szynka wielkanocna - składniki:

  • szynka z kością - 1 kilogram
  • goździki - 5 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • kminek - 2 łyżki
  • saletra - 20 gramów
  • glukoza - 30 gramów
  • mieszanka peklująca - 120 gramów
  • woda - 1 litr
  • piwo - 250 mililitrów
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Świąteczna szynka wielkanocna - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
  2. Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
  4. Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
  5. Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
  6. Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA SZYNKA WIELKANOCNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.

2

Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3

Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.

4

Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.

5

Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.

6

Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z pieczone skrzydełka w miodzie -, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Tortilla wiejska, Przepis z filet z warzywami, Paszteciki z serem i szynką, Sałatka mielonkowa, Sałatka z kapusty pekińskiej z winogronami , przyprawy do cielęciny, Sałatka grecka z fetą, Sałatki, Zupa krem z dyni - VIDEO, Proste spaghetti bolognese, piersi z, Naleśniki, Przepis z pulpety z mięsa wieprzowego, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Zapiekanka z kaszy jaglanej, dla diecie, Żeberka, Pieczeń, roszponka salata, mini szaszłyki, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Zielona kanapka z pastą z awokado i łososiem , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Naleśniki, Przepis z kuchnia niemiecka, Lekka zupa pomidorowa, Sałatka z miruną i azjatyckimi warzywami, Kebab w kajzerce, Przepis z ryba z cukinia, Krem selerowy, Zupa pomidorowa pachnąca bazylią , Zupa pomidorowa, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gulasz z kurczakiem, ziemniakami i ogórkiem , Przepis z sałatka z mozzarella, wołowina duszona, Placuszki cukiniowo – miętowe, Przekąski, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Pierogi ze szpinakiem i twarogiem, Kanapki z twarożkiem pełne warzyw , Przepis z salatka y brokula, gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, włoska, jajka majonez, Przystawki, Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Zapiekanka rodzinna, Apetyczny łosoś zapiekany z żółtym serem, Żurek, sosy do ziemniakow z warzywami, Krewetki z ananasem, Karp w galarecie, Lasagne, Nudle knorr, Pstrąg, papryki czerwone, Przepis z schab środkowy pieczony, Burger w bułce z nudli, Kremowa zupa z dyni, Carbonara