Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna szynka wielkanocna

Świąteczna szynka wielkanocna

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: pasibrzuch

Świąteczna szynka wielkanocna - składniki:

  • szynka z kością - 1 kilogram
  • goździki - 5 sztuk
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • kminek - 2 łyżki
  • saletra - 20 gramów
  • glukoza - 30 gramów
  • mieszanka peklująca - 120 gramów
  • woda - 1 litr
  • piwo - 250 mililitrów
  • czosnek główka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Świąteczna szynka wielkanocna - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
  2. Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
  4. Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
  5. Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
  6. Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA SZYNKA WIELKANOCNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.

2

Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3

Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.

4

Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.

5

Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.

6

Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, Zapiekanka ziemniaczano – cebulowa, Sałatka Szwedzka, Hiszpańska patelnia warzyw, Papryka, meksykańskie placki, Pyzy ziemniaczane z okrasą, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sałatka makaronowa z selerem naciowym, Kataloński omlet, fix schab a la strogonoff, smażony ma, Obiad, Świderki z grzybami, kiełbasą i oscypkiem , Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z sałatka z kapustą pekińską i pomarańczami, Karkówka, Sałatka z porów, Sosy, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Pyszna sałatka gryczana, Naleśniki, Przepis z Zapiekanka Ziemniaczana z łososiem wędzonym, Kutia, Przepis z sałatka makaron pomidory, Ziemniaki, Kuskus z kurczakiem gyros, Kotlety, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , przepisy z opakowań, pieczony filet z ryby, salatki z kurczaka, Greckie burgery wołowe, Sałatki, Toffino, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Marynata do karkówki barbecue, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sałatka z porów, Kebab, Przepis z plastry schabu, Ziemniaczana sałatka z curry, Przepis z schab z ziemniakami, czosnkowy sos, obiad wegetariański, ugotowani danie główne piers z kurczaka, makaron z kurczakiem ze szpinakiem i śmietaną, Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Dynia, Wyśmienita toskańska zupa cebulowa, z czym podawać wołowinę, Przepis z mięso wieprzowe z sosem, Cykoria duszona, Leczo z cukinii, Polędwiczka z grzybami, Przepis z sos śmietanowo -ziołowy, Placki po węgiersku, Przepis z knorr ryby, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, fajne przepisy, Żurek, Kuskus z sałatką z pieczonych warzyw, Syrop cebulowo - grejpfrtowy