Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny indyk pieczony

Świąteczny indyk pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Świąteczny indyk pieczony - składniki:

  • czerstwa kajzerka - 2 szczypty
  • mleko - 200 mililitrów
  • wątróbka drobiowa - 500 gramów
  • masło - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki

Świąteczny indyk pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.
  2. Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.
  3. Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.
  4. Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
  5. Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY INDYK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.

2

Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.

3

Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.

4

Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.

5

Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: