Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny indyk pieczony

Świąteczny indyk pieczony

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Świąteczny indyk pieczony - składniki:

  • czerstwa kajzerka - 2 szczypty
  • mleko - 200 mililitrów
  • wątróbka drobiowa - 500 gramów
  • masło - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki

Świąteczny indyk pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.
  2. Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.
  3. Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.
  4. Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
  5. Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY INDYK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.

2

Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.

3

Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.

4

Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.

5

Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Madrycki gulasz z ciecierzycą, Sałatka z porów, Przepis z piersi kurczaka w warzywach, Pasztet z mięsa - klasyczny, Naleśniki, Pożywna sałatka farmerska, Żurek, Kuleczki dyniowe, Kapuśniak zasmażany , Golonka pachnąca czosnkiem , Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z Smażone jajko, Przepis z knorr kolendra, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Kocia lasagne , Szaszłyki z indyka, Potrawka z grzybowo-ogorkowa, Przepis z nalesniki z cukinia, Sałatki z kurczakiem, Kopytka z żółtym serem, Zupa z soczewicy, marynaty do mi, łosoś w śmietanie z koperkiem, Przepis z dania z miesa gotowanego, Rybne babeczki, sałatka z pora i jajek, Leczo warzywne, Placki po węgiersku, Pieczone udka z boczkiem, Sałatki, Brokuły, Przepis z RY Z PIERSI, makaron duże muszle, Hiszpański chłodnik z papryki, Sałatka grecka, Duszone warzywa, Przepis z gotowane warzywa, Potrawy wigilijne, Lody cytrynowe, Placuszki z cukinii, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Pstrąg, skrzydelka z grilla, Przepis z na obiad makarony, Gulasz po polsku - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z sałatka awokado, Przepis z makaron z, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z knorr sos do sa, Salsa, przyprawa naturalna, Makaron, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Sałatka nicejska, Kuchnia polska sos, gotowana kapusta kiszona, Ciasto na pierogi, Przepis z kurczak nadziewany, Sałatka z roszpunką, Makaron z sosem śmietanowym, Kasza, Zupa pieczarkowa