Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny makowiec babuni

Świąteczny makowiec babuni

Drukuj Pobierz PDF
minut 16 osób średnie Autor: pasibrzuch

Świąteczny makowiec babuni - składniki:

  • ciasto:
  • brandy - 50 mililitrów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 gramów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • masło - 150 gramów
  • mak - 400 gramów
  • nadzienie:
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuki

Świąteczny makowiec babuni - Sposób przygotowania:

  1. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  4. Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  5. Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  7. Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  8. Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC BABUNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka jarzynowa z makaronem, Karp z wody z masłem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Pasztet z grzybami, Śniadanko prosto z dżungli, Przepis z gulasz z wołowiny, Chińskie sajgonki, Przyprawy do kurczaka KNORR, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pasta z wędliny z zielonym koperkiem, Kluski , Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Sałatki z kurczakiem, Sałatka tuńczykowa z fasolą, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, przepisy kuchnia tv, Zapiekanka z cukinii z ziołami, kurczak po tajsku, Sos Harissa, Polędwiczki wieprzowe, Sałatka z młodych ziemniaków z serem pleśniowym, Korki z jajek na pomidorach, Gulasz, Przepis z ciast, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kutia, Pasztet, Kotlet de volaille - VIDEO, Pizza Bukiet Smaków, sałatki z kukurydza, Tortilla 5 smaków, filet z m, poledwiczki wieprzowe, Przepis z cieple, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Przepis z kurczaka z warzywami, Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek, Kapuśniak staropolski , obiad drób, Pyszny ser halloumi w panierce, Gyros, Karkówka, Przepis z smażone pieczarki, Udka, Bigos - VIDEO, Empanadas, Przepis z zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami, Przepis z mieso w smietanie, Przepis z podudzia z kurczaka, Barweny z grilla, Zupa szczawiowa, Zupa grochowa, Ryba po grecku, sałatka z wołowina, Przepis z makaron z mięsem mielonym, Tortilla, Pizza Bukiet Smaków, Rzepa ze śmietaną, Kebab, Dania z makaronem, Przepis z desery z owocami, Zapiekanka rodzinna, Przystawki