Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny makowiec babuni

Świąteczny makowiec babuni

Drukuj Pobierz PDF
minut 16 osób średnie Autor: pasibrzuch

Świąteczny makowiec babuni - składniki:

  • ciasto:
  • brandy - 50 mililitrów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 gramów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • masło - 150 gramów
  • mak - 400 gramów
  • nadzienie:
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuki

Świąteczny makowiec babuni - Sposób przygotowania:

  1. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  4. Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  5. Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  7. Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  8. Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC BABUNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: