Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny makowiec babuni

Świąteczny makowiec babuni

Drukuj Pobierz PDF
minut 16 osób średnie Autor: pasibrzuch

Świąteczny makowiec babuni - składniki:

  • ciasto:
  • brandy - 50 mililitrów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 gramów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • masło - 150 gramów
  • mak - 400 gramów
  • nadzienie:
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuki

Świąteczny makowiec babuni - Sposób przygotowania:

  1. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  4. Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  5. Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  7. Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  8. Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC BABUNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami, mielone wolowe, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Kocia lasagne , Zupy, Salsa, Zupa cebulowo-pomidorowa z oliwkami, Sernik, Przepis z Jogurt naturalny, Zapiekanka z ziemniakow, Ryba po grecku, Przepis z przyprawa do grzanek, polędwiczki wieprzowe smazone, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, krewetki z warzywami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Szybki obiad, warzywa na pateln, Sos orzechowo-serowy, makarony kurczakiem, Gulasz, Pierogi z jagodami, Bób po katalońsku, Przepis z ciasto na deser, Łazanki z pekińską kapustą, kuchnia uk, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Przepis z kurczak ugotowany, Marynowany bakłażan, Przepis z schab pieczony w piekarniku, Zupa cebulowa, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, grubo, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Warzywa curry , Ostry sos śmietanowy, Sznycel z pomidorami , Sałatki z kurczakiem, Placek po zbójnicku wersja 1, Warzywa, cebula duża, Kapusta kiszona duszona z bulionem, Pierś z kurczaka, Barszcz biały, Zapiekanka po rzymsku, Polędwiczka z grzybami, Zupa z kalarepy i rzodkiewek, Gyros z kurczakiem, Makaron, Przepis z placki z maki, Przepis z ryż do obiadu, Karp, Wigilijna czarna kapusta ., Przepis z krewetki koktajlowe smazone, Wigilijna czarna kapusta ., filety z ryby na obiad, pizza pieróg, Lody dla dzieci "Zając", Gulasz, Ryba po grecku, Duszone mięso a’la „Chili con carne” , Paluszki z makiem, Przepis z łosoś knorr