Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny makowiec babuni

Świąteczny makowiec babuni

Drukuj Pobierz PDF
minut 16 osób średnie Autor: pasibrzuch

Świąteczny makowiec babuni - składniki:

  • ciasto:
  • brandy - 50 mililitrów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 gramów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • masło - 150 gramów
  • mak - 400 gramów
  • nadzienie:
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuki

Świąteczny makowiec babuni - Sposób przygotowania:

  1. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  4. Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  5. Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  7. Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  8. Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC BABUNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szaszłyki z parmezanu i gruszek z miodem i orzechami, Ryba po grecku, Przepis z surówka do kurczaka pieczonego, Makaronowa sałatka z bobem, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , sledzi, Letni jogurt, Mielonka wieprzowa panierowana, Kosmiczne ślimaki, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , jajka z szynką, Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika, por naciowy, Przepis z sałatka z papryką i kukurydzą - - -, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Chleb ziemniaczano serowy , Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, kurczak serem, Kurczak w sosie z chili i czekolady, Przepis z sosy do klopsików, Łosoś, Potrawy wigilijne, Dania z makaronem, Sałatka z porów, Gulasz po polsku - VIDEO, talarki w śmietanie, Zupa grzybowa, Sałata zielona, Przepis z przyprawy kuchenne, Salsa, Sałatka z porów, danie z mięsem mielonym, Bigos domowy, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z kurczak w saszetkach, Sos beszamelowy , Gulasz a'la mexicana, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, placki jabłka, Przepis z zapiekanka rybna z warzywami, Kluski śląskie z sosem grzybowym - VIDEO, kapusta z jablkiem, Lekka sałatka z łososiem, Ciasto na pizze, Dip z rodzynkami, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Mini kabaczki z pomidorami, Ryba, Kanapki , Przepis z obiad z ziemniaków, Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Karp w galarecie, Przepis z makaron z sosem spaghetti, Kaczka, Sałatka z pomidora, sos pieczarkowy do kopytek, Klopsiki rybne z miruny w sosie borowikowym , grzanki z chlebem, przyprawa do mas, Chilli Con Carne - VIDEO, Zupa krem z dyni - VIDEO, RYż MIESEM MIELONYM, Gyros