Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny makowiec babuni

Świąteczny makowiec babuni

Drukuj Pobierz PDF
minut 16 osób średnie Autor: pasibrzuch

Świąteczny makowiec babuni - składniki:

  • ciasto:
  • brandy - 50 mililitrów
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 gramów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • masło - 150 gramów
  • mak - 400 gramów
  • nadzienie:
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże - 20 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • laska wanilii - 0.5 sztuki

Świąteczny makowiec babuni - Sposób przygotowania:

  1. Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.
  4. Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.
  5. Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.
  7. Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.
  8. Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC BABUNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mniejszą porcję cukru utrzyj razem z masłem, dodaj całe jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Ucieraj stopniowo dodając po łyżce mąkę i cukier waniliowy.

2

Zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W tym czasie przygotuj nadzienie: mak wymieszaj z wrzącym mlekiem i gotuj przez 20 minut.

4

Przecedź, pozostaw do wystygnięcia po czym przemiel masę co najmniej trzy razy przez maszynkę.

5

Masło zagotuj w rondelku razem z miodem, skórką, rodzynkami i wanilią. Podgotuj przez 10 minut cały czas mieszając składniki. Zestaw z ognia i gdy wystygnie wymieszaj ze zmielonym makiem, cukrem i alkoholem.

6

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z nadzienie. Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na 2-3 części.

7

Na każdej rozsmaruj warstwę masy makowej i zwiń w roladę.

8

Ułóż makowce na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem lub polukruj.

  • 9
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z brokułami - VIDEO , Risotto z brokułem, Przepis z Fix soczysta karkówka z warzywami knorr, Przepis z sos do makaronu knorr, Pieczeń, Sos beszamelowy , Przepis z mięso w soli, Burrito, Przepis z kapusta pekińska surówka -, Zupy rybna, Krem z brokułów, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Klasyczna karkówka , Krem brokułowy, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Antrykot À la bourgeoise, Potrawy wielkanocne, Krewetki z fasolą szparagową, Gotowany kurczak panierowany na czosnkowo , Przepis z zupa cygańska, Kiszona kapusta na sposób bawarski, smazona cukinia, Golonka, Przepis z paluszki krabowe, sałatka z sosem knorr, Obiad, kapusta po kaszubsku, Tartinki z awokado i wędzonym łososiem , Sos majonezowy z curry do potraw z grilla, Wieprzowina z sosem beszamelowym, duszona w cebuli, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Papryka, Przepis z zupa warzywna, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem, Zupy, Sałatka, Przepis z makaron na obiad, Warzywne chilli z fetą , Ogórek, zapiekanka z cz, udka z kurczaka pieczone w piekarniku, Polędwiczki, ciasto czarno białe, Pasta z kurczakiem i cukinią, Warzywa, Przepis z zupa kanadyjska, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem, Włoska sałatka caprese z malinami , sałatka ziemniaczana z kaparami, Ryba, Salsa, miesa smazone, Zupa szczawiowa, Zapiekany kalafior z twarogiem, Kotlety, Pizza domowa, roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej, Zupa z mięsnymi kuleczkami, Żeberka - VIDEO, Orientalny kurczak z mango