Dodaj do ksiązki kucharskiej Szarlotka

Szarlotka

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Szarlotka - składniki:

  • mąka - 1 gram
  • orzechy laskowe - 1 gram
  • wódka z jabłek - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • płatki migdałów - 1 gram
  • kwaskowe jabłka - 1 gram
  • rum - 1 gram
  • rodzynki - 1 gram
  • żółtka - 1 gram
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • cukier - 1 gram
  • masło - 1 gram
  • sól - 1 gram

Szarlotka - Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej

SZARLOTKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa cebulowa, Tradycyjne lody jogurtowe z leśnymi owocami, farsz do sajgonek, Sałatka gyros z chińską nutą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Kutia, Zielone kulki, Cerviche, Sałatka z porów, Aromatyczna gremolata z cukinią, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatka Gyros, Smażone Banany , Sałatka z awokado, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Sernikobrownie z wiśniami, Przepis z kurczak nadziewany, Przepis z koperkow, Przepis z szpinak z makaronem -, Żeberka w kapuście, omlety z jajek, Kaczka pieczona w piekarniku, Winegret postny zimowy, Mini kanapki na imprezę, przepisy na kaczkę pieczoną, Przepis z lasagne z brokułami, Curry z ciecierzycy, Quiche z cykorią i porem, Tortilla, Dipy, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Zupa ogórkowa, kurczak a l, Szybka sałatka z oliwkami, Potrawy wielkanocne, Bigos - VIDEO, makaron z sosem śmietanowym, Pstrąg w migdałach, Kurczak w sosie Stroganoff, pieczone skrzydełka z kurczaka, Placki po węgiersku, Krewetki pachnące pomarańczą, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach, Ciasto na pizze, Przepis z polędwica, Potrawka z kurczaka z kolorową papryką, kuchnia polska warzywa, Zupa pieczarkowa, Zupa grzybowa, Przepis z mieso zapiekanki, Zupa jarzynowa, Sos włoski do spaghetti, Przepis z cebula pomidory papryka, morszczuk, Salsa, Pieczone skrzydełka, krewetki smażone na maśle, Żurek, Sos czosnkowy , Przepis z dorsz na obiad, Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną, obiad wielkanocny, Obiad niemiecki