Dodaj do ksiązki kucharskiej Szarlotka

Szarlotka

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Szarlotka - składniki:

  • mąka - 1 gram
  • orzechy laskowe - 1 gram
  • wódka z jabłek - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • płatki migdałów - 1 gram
  • kwaskowe jabłka - 1 gram
  • rum - 1 gram
  • rodzynki - 1 gram
  • żółtka - 1 gram
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • cukier - 1 gram
  • masło - 1 gram
  • sól - 1 gram

Szarlotka - Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej

SZARLOTKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szybki obiad, Zapiekanka z ziemniakow, Sałatka 'Grecka Roszponka', mizeria z ogorka ze smietana -, Zupa cebulowa, Deser biszkoptowo-owocowy, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zupa cebulowa, pomidory z jajkami, Mintaj z jarzynami, Krupnik, góralskie, Pasta piwna, Przystawki, Gulasz grzybowy z boczkiem , Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem, Kurczak, Leczo, Ryba, Włoskie rurki z salami i warzywami, Baskijska miseczka, Pierogi z kapustą i grzybami, Quesadillas - VIDEO, Przepis z drobiowa, Gulasz , Boczniaki w panierce, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Pomysł na kanapki dla dzieci "Latawiec", Wielkanocne ciasteczka ., Karnawałowe, delikatne gniazda z boczku i śliwek, Przepis z Przepisy karnawałowe, kostka drobiowa, Makaron z sosem śmietanowym, Sos włoski do spaghetti, polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i, sałatki latwe, Przepis z sosy do ryżu, mieso inaczej, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Soczewica z pieczarkami, Przepis z udka kurczaka przepisy, Spaghetti , Sałatka z dynią i kremowym łososiem, zupe z pora, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sałatka Gyros, Gulasz, Sałatki, Polędwiczki, Barszcz biały, Marynata pierś z kurczaka, szpinak z jajkiem, Przepis z Obiad z fasoli, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, smażony makaron z krewetkami, Przepis z zupa serow, Błyskawiczne ciasto warzywne, Fasolka z kiełbasą Chorizo , kurczak w woreczku, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, szpinak mrożony na patelni, śledzie w oleju, Kutia