Dodaj do ksiązki kucharskiej Szarlotka

Szarlotka

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Szarlotka - składniki:

  • mąka - 1 gram
  • orzechy laskowe - 1 gram
  • wódka z jabłek - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • płatki migdałów - 1 gram
  • kwaskowe jabłka - 1 gram
  • rum - 1 gram
  • rodzynki - 1 gram
  • żółtka - 1 gram
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • cukier - 1 gram
  • masło - 1 gram
  • sól - 1 gram

Szarlotka - Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej

SZARLOTKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

2

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z potrawy bez miesa, ser domowy, Sałatki, Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake, kukurydziane placki tortilla, Ciasto na pierogi, Zapiekanki, Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą, Wigilijna czarna kapusta ., Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Wykwintne tosty z piklingiem i szparagami, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniakow, Żeberka, Leczo, Kotlety, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami -, Przepis z zeberka z cola cola, Przepis z łosoś wędzony ze szpinakiem, Placki ziemniaczane, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z chili przyprawa, Potrawka z kurczaka, Zupa cebulowa, Muszle zapiekane w sosie serowym , Brokuły, Gdański gulasz cielęcy , eskalopki z polędwicy, Kalafior, Golonka, Przepis z zupa grochowa z ziemniakami, Przepis z przystawka z serami, Dipy, Filety faszerowane szpinakiem i mascarpone, Sałatka z tuńczykiem, Zupa gulaszowa, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Sos a la Rakoczy, Przepis z pieczarki pokrojone w ćwiartki, Lasagne alla bolognese, Przepis z dania grillowe, Przepis z puszyste placki z jablkami, Przepis z jajko w sa, FLACZKI !!!, zapiekanka z makaronem kurczakiem, Sałatka Gyros, Ziemniaki po francusku, Grecka cielęcinka, Przepis z przepis smazona ryba, fasolka ja, sosy do pieczeni jasny, Placki ziemniaczane, Omlet po chińsku, Sałatka ryżowa z wędliną, Przepis z obiad pierś z kurczaka, Sos czosnkowy na wódce, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , Toskańska zupa fasolowa , Zupa krem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Sałatka Gyros, Cannelloni z mięsem, Polędwiczki a la gyros, Barszcz wileński