Dodaj do ksiązki kucharskiej Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: Bejciu24

Szczupak faszerowany - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • chilli - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • kasza manna - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Szczupak faszerowany - Sposób przygotowania:

  1. Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
  2. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
  4. Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
  5. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
  6. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej

SZCZUPAK FASZEROWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka w kapuście, Sałatka z kurczakiem i ryżem, krewetki z ryżem i sosem, Zupa gulaszowa, Placek po zbójnicku , Zapiekanka z brzoskwiniami, Dip jajeczny z curry, Chłodnik ogórkowy, Zapiekanki, Przepis z kotlet pl -, omlety z jajek, Przepis z filet z kurczaka, Dania z makaronem, Placki, filety z piersi z kurczaka, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Kaczka, Śledzie w śmietanie, Kanapki z pastą twarogową, sałatki feta, Przepis z sos z kukurydzy, Sałatka Gyros, Sałatka gyros warstwowa, Indyk, Roladki z szynki z mozarellą i brzoskwinią, Przepis z marynata do papryki, Przepis z zapiekanki z mielonym, Frittata Toskania, Przepis z sos do sałatki z mozzarellą, Udka, ryba pieczona w piekarniku filet, Musaka, Polędwiczka z grzybami, Pyszna sałatka gryczana, Gulasz wołowy a la strogonow, Przepis z salatka ze szparagow, Potrawka z kurczaka z kukurydzą, Indyk z cukinią i oliwkami, Przekąski, szybki obiad z kurczaka, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Kotlety, Przepis z risotto z warzywami mrożonymi, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, sos śmietanowo -ziołowy, Serowa zapiekanka makaronowa , Polędwiczka z grzybami, Tortilla, Młoda kapusta z boczkiem, Dynia, serowy q, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, Imprezowe kanapki z krewetkami, Zapiekanka pod beszamelem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Pieczeń, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z szynka faszerowana, Przepis z knorr ryby, Krewetki w sosie cytrynowym z Wermutem, Makaron z mięsem , karp pieczony w piekarniku