Dodaj do ksiązki kucharskiej Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: Bejciu24

Szczupak faszerowany - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • chilli - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • kasza manna - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Szczupak faszerowany - Sposób przygotowania:

  1. Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
  2. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
  4. Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
  5. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
  6. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej

SZCZUPAK FASZEROWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, Sałatka z brokułami - VIDEO , Tortilla - VIDEO, Makaronowe gniazdka z bekonem, Torcik z goframi przekładany lodami truskawkowymi, Przepis z surówki na grilla, Sałatka z białej kapusty z orzechami i rodzynkami, Piwne ciasteczka, Przepis z zapiekanka warzywa, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, zapiekanki z ziemniaków, Przepis z salatki makaronowe, Czekoladowe poduszeczki z naleśników, Przekąski, Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią, Przepis z Makaron w sosie i z kurczakiem, Przepis z pałki z kurczaka pieczone, Przepis z schab środkowy pieczony, Przepis z desery na s, Przepis z dania z polędwiczek wieprzowych, Tortilla, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Sałatka grecka z fetą, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pyszny sos, zdrowy obiad przepisy, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, Przepis z co z ryżu, Szczupak nadziewany, Marchew w klonowej glazurze, Potrawka z kurczaka, Lasagne, Pierogi z kapustą i grzybami, Kluseczki, Makaron w kremowym sosie pomidorowym , Spaghetti , Przepis z zapiekanki warzywne, Potrawy wigilijne, Przepis z sałatki z suszonymi pomidorami, Zupa krem z dyni - VIDEO, Dipy, Gulasz, Kotlety z kurczaka z lubczykiem i pietruszką, Leczo, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z żółta fasolka szparagowa, Pyszne i proste domowe nalewki!, Klopsiki w zalewie octowej, Ciasto na pizze, Kanapka "Torcik", Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Ryż, Polędwiczki, Żurek Wielkanocny , Barszcz biały chrzanowy , Sałatki, sosy do mięsa, Bulion na włoszczyźnie, obiad filet z indyka, Przepis z sosy do ziemniakow z warzywami, Przepis z sos do zrazow, Lody Caffe Latte z gorącą czekoladą, przyprawy do cielęciny, Szynka w miodzie