Dodaj do ksiązki kucharskiej Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: Bejciu24

Szczupak faszerowany - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • chilli - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • kasza manna - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Szczupak faszerowany - Sposób przygotowania:

  1. Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
  2. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
  4. Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
  5. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
  6. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej

SZCZUPAK FASZEROWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zapiekanka miesem, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Enchiladas z chilli con carne, zupa shreka, Sos beszamelowy , Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z ryba pomidory, Sos do carpaccio, Karkówka, Bolońskie penne z brokułami, Carpaccio z pieczonych buraków z orzechami po włosku, Sycylijska sałatka z pomarańczami, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, pasztet warzywny, Sola po normandzku, Pierś z kurczaka, Przepis z różyczki brokułów, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z filet ryby, Dania z makaronem, makrela jako obiad, kurczak z rosolu, Przepis z obiad wieprzowe, Ryba, Przepis z baby marchewki, Zupa Harira z ciecierzycą, Sałatka Cezar - VIDEO, Ośmiorniczki w winie, Ryba po grecku, Przepis z przepis na filet z kurczaka, Indyk, NA FASOLE, Sos Gorgonzola , Enchiladas z chilli con carne, Zupa z soczewicy, Sałatka Gyros, deser galaretka, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Mielone, Pasta z jajek i makreli, Łosoś, Australijska zupa krem z bekonem, leczo z papryki czerwonej, mielone kotlety rybne, ryż z patelni, Zupa szczawiowa, Schab w pięciu smakach, Aromatyczna, włoska sałatka caprese, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Żeberka, Szynka musztardowo-winna z kopytkami, Łyżka m, Zapiekanka po rzymsku, Pijak, Golonka w piwie, Zupa krem, Szaszłyki z indyka, Spaghetti z tuńczykiem, Ziemniaczki z grilla, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Czekoladowe Parozzo z lodami Carte d'Or Chocolate Cherry, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO