Dodaj do ksiązki kucharskiej Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: Bejciu24

Szczupak faszerowany - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • chilli - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • kasza manna - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Szczupak faszerowany - Sposób przygotowania:

  1. Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.
  2. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.
  4. Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.
  5. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.
  6. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej

SZCZUPAK FASZEROWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ze szczupaka usuwamy łuskę i oczy. Skórę wokół głowy nacinamy i delikatnie ściągamy skórę, aż do ogona, odcinamy skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usuwamy wnętrzności, odcinamy głowę i filetujemy. Mięso odkładamy.

2

W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy, po 10 minutach dodajemy głowę szczupaka i gotujemy kolejne 10 minut.

3

Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatołowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie mieszamy.

4

Bierzemy skórę szczupaka i nakładamy do środka farsz, nie napełniamy zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru.

5

Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem.

6

Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, majonezem i keczupem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Ryba po grecku, Przepis z mięso wieprzowe, Sałatka z grillowanymi truskawkami, Chrupiące, czekoladowe kulki, Przepis z sosy ze smietana, Dipy, Pasztet z piersi indyka, Lody czekoladowe "Żółw" , Przepis z makarony na obiad, Zupa piwna ze śmietaną, Spaghetti Bolognese, Zupa pieczarkowa, Pierogi, Ryż, Przepis z sałatki kuchnia wloska, Kaczka, Przepis z zimne przystawki, Gyros z kurczakiem, knorr przepisy, Przepis z zapiekanka miesem, Zupa krem, Sałatka Nicejska, Kalafior, Kurczak z rożna „staroświecki”, Przepis z makaron z warzywami po włosku, Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym, Spaghetti a la carbonara, Przekąski, sosy do omleta, Barszcz biały chrzanowy , ciasto j, Żurek, Przepis z Papryka z jajkiem, Przepis z np krewetki, Zupa kokosowo-bananowa, Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff, Polędwiczki, Grillowane kiełbaski z serem feta , Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Polpettone, Ciasto z dynią, Przepis z smazony makaron z kurczakiem, Kurczak, przepisy na latwe ciasta, Karp smażony w chrupiącej panierce, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pierogi na słodko, Gulasz, Przepis z ryba w piekarniku, Grzyby w śmietanie , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Proste kotleciki z jajka, Przepis z fileciki anchois, Potrawy wigilijne, Jagnięcina w sosie paprykowym, zupa serowa z serków topionych -, Swojska cebulka faszerowana kaszanką, Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , mieso na s, Żeberka z chilli, Przepis z knorr wo, Przepis z papryka mieso mielone