Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona

Szynka pieczona

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Szynka pieczona - składniki:

  • cebula - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól - 5 gramów

Szynka pieczona - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
  2. Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
  3. W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.

2

Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

3

W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

MAZUREK, mleko mąka cukier proszek do pieczenia, Zupa krem, Pierś z kurczaka, Przepis z ostry sos do kebaba przepis, Jajka, Przepis z ogórka, Barszcz biały, Zupa grzybowa, szaszłyki z cukinią i kurczakiem, Przepis z kurczak z mozzarella, Szynka pieczona po staropolsku, Makaron 'wspomnienie lata', Tajska zupa curry z kurczakiem, posiekany szczypiorek, Przepis z sałatka szefa kuchni knorr, Przepis z kukurydziane placki tortilla, Placek po cygańsku zapiekany z serem, Brokuły z makaronem w sosie serowym, Kremowa zupa z dyni, Prawie grillowany schab z ziemniakami, śledzie z kapustą, Nerki z grzybowym smakiem , Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Lekka zupa pomidorowa, ryba z cukinia, Przepis z sałatka sos sałatkowy włoski, Leczo - VIDEO , Babka majonezowa, Makaron z pieczoną kaczką, Pierogi z kapustą i grzybami, Długi ogórek szklarniowy, Zupa z soczewicy, Banoffee-ciasto bananowe z toffee, Sałatka włoska z oliwkami , Spaghetti z tuńczykiem, makaron łosoś, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, gotowanie okrasa pl, Przepis z zapiekane ziemniaki z serem, Babka ziemniaczana z placków , zapiekany kalafior z mięsem mielonym, Przepis z chrupiący kurczak chiński, Zupa tajska z kurczakiem, Pasztet, Ciasto na pierogi, Pierogi z kapustą i grzybami, Arroz a la marinera, Karkówka, zapiekanka z ciastem francuskim, Wyśmienita andaluzyjska sałatka, smażony makarony z kurczakiem, Barszcz, Karp, KARCZEK Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Przepis z olej s, Pieczeń, Pierogi z kaszanką, Płotki z nadzieniem serowo-paprykowym, Przepis z Sałatka Hawajska Knorr, Zapiekanka Gyros , Chilli Con Carne - VIDEO