Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona

Szynka pieczona

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Szynka pieczona - składniki:

  • cebula - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól - 5 gramów

Szynka pieczona - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
  2. Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
  3. W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.

2

Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

3

W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tunezyjski makaron z kurczakiem, Sałatka gyros warstwowa, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Makaron muszle z rybą , Ziemniaki, Przepis z deser orientalny, Przepis z krewetki pl, Koszyczki z kaszy , Żurek, Wyśmienita zupa z sezamem i czosnkiem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kurczak ko, Duszone klopsiki w sosie pomidorowym, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Dzik po bieszczadzku, Przepis z obiad - pierś z kurczaka, Jajka jeże , Przystawki, przyprawy i zioła, posiekana natka, zupy z kapusty, Zapiekanka z ziemniaków i rzepy, Naleśniki chińskie - VIDEO, Kurczak w sosie miodowym z chilli i ananasem, przepisy z makaronu, Kurczak w sosie miodowym z chilli i ananasem, Zupa szczawiowa, Makaron, Placuszki z cukinii, Bukiet sałat , Młode ziemniaki po prowansalsku , Tajskie paluszki rybne , Tortilla, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Przepis z dania na obiad, kiszenie cebuli, sałatki jako przystawka, Spaghetti z tuńczykiem, kurczak piersi, Polędwica a’la Carpaccio , Lasagne, Przepis z płatki ryżowe, Ryba po grecku, zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym, Sos beszamelowy , sos sezamowy, Przepis z obiad z krewetek, Kocia lasagne , Neapolitańskie spaghetti z krewetkami, kapusta pekinska, delikat knorr do mi, Zupa z cukinii z twarogiem, Przepis z zapiekanki z miesa mielonego i ryzu, Pasztet z gęsich wątróbek, Pomidorowy sos do pizzy, Filet z indyka z kukurydzą, Kremowa zupa marchewkowa , Żebra po kasselsku z winnym aromatem, Naleśniki, Dania z makaronem, Zupa ogórkowa, Warzywne chilli z fetą , Barszcz biały, Przepis z makaron z sosem śmietanowym