Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona

Szynka pieczona

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Szynka pieczona - składniki:

  • cebula - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól - 5 gramów

Szynka pieczona - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
  2. Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
  3. W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.

2

Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

3

W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron, Pizza alla siciliana, Spaghetti Bolognese, obiad na dzis, Przepis z filet z ryby smażony, Naleśniki, Przepis z lekka kolacja, Kocia lasagne , Koreczki z rokpolem, Przepis z sałatka z selerem szynką żółtym serem, Kosmiczne ślimaki, Sałatka Gyros, Papryka, Włoska grzybowa Lasagne, pomidory z jajkami, Zupa cebulowa, Zupa pieczarkowa, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Schab z chetneyem żurawinowym , Przepis z kus kus, obiad d, pasztet z jajek, Żeberka na słodko, Sałatki, smażony ser pleśniowy, Jajka, Przepis z Zupa z indyka, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, zapiekanka cukinia kiełbasa ziemniaki, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Pieczony pasztet sojowy, Majonez remoudade, Domowa pizza, kurczak do piekarnika, Muffinki z piankami, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, szaszłyki z miesem i warzywami, Potrawka pieczarkowa z kiełbaskami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Bigos, Przepis z ryba papryka, Delikatne steki z grilla, salatka-ryz, Śledzie, Lekka zupa pomidorowa, sos do placków ziemniaczanych, Sałatka z jaj i szynki, jajka faszerowane rybą wędzoną, Tuńczyk w pomidorach, Zupa pieczarkowa, Przepis z przepisy na ogorki, Przepis z miesa gotowane mielone, Spaghetti z tuńczykiem, Sos pomidorowo – oliwkowy do makaronu, Sos beszamelowy , Przepis z kuchnia dietetyczna, kuchnia indyjska z mięsem, Przepis z ryby w occie, Tort naleśnikowy z żółtym serem, Kalafior, Risotto, Przepis z makarony nadziewane, Zupa wiosenna z pokrzywy