Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona

Szynka pieczona

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Szynka pieczona - składniki:

  • cebula - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól - 5 gramów

Szynka pieczona - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
  2. Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
  3. W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.

2

Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

3

W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Sałatka z tuńczykiem, Sos włoski do spaghetti, Przepis z pierś z kurczaka w przyprawach, Indyk, Amerykańskie żeberka BBQ, Sałatka ogórkowa na ostro, Paluszki serowe z ciasta franuskiego, sałatka z cukinia -, Przyprawy w mini kostkach, Przepis z tofu z warzywami, makaron zapiekany w piekarniku, kurczak ze serem, Polędwiczki, Przepis z świeży szpinak sałatka, Polędwiczki wieprzowe, mieso smażone, Zupa pieczarkowa, Pieczona sola z Pesto, Pieczeń, Pierogi leniwe z truskawkami i jogurtem , Przepis z sałatka z szparagami, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, kotlety mielonego, makaron sos ser, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Cukinia w pomidorowym sosie, Żołądki drobiowe z ryżem, chilli sos, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Przepis z obiad mieso wieprzowe, Steki z tuńczyka z pikantnym kremem z avocado, Kiełbasa szynkowa, roladki ze schabu, Zawijańce, Ziemniaki, Sałatka z tuńczykiem, Gorące rynki ., np deser, Przepis z só i pieprz, Risotto z kurczakiem i warzywami, Kosmiczne ślimaki, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Tuńczyk z cytryną, Placek drożdżowy z rabarbarem, Wigilijna czarna kapusta ., Naleśniki, Polędwiczka z grzybami, Gołąbki, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Przepis z ugotowani pl krewetki, Paszteciki z pieczarkami i serem pleśniowym, Kurczak, Przepis z marchwie, Przepis z l kefiru, Pikantne kulki mięsne, Tortilla, Jajka, Sos beszamelowy , Zupa jarzynowa, Kutia, Przepis z ser cukier, Gołąbki sajgonki, Śledzie