Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona

Szynka pieczona

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Szynka pieczona - składniki:

  • cebula - 200 gramów
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól - 5 gramów

Szynka pieczona - Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.
  2. Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
  3. W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szynkę umyj, włóż do emaliowanego garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wstaw do chłodnego miejsca na 8-10 godzin. Po wyjęciu mięso dobrze wytrzyjœściereczką.

2

Przyprawy dobrze zmiażdż cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z solą. Mięso dobrze natrzyj solą, przyprawami i włóż do emaliowanego garnka, posyp cebulą wymieszaną z czosnkiem, włóż rozdrobnione listki laurowe. Garnek przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.

3

W tym czasie mięso kilka razy obróć w garnku. Po wyjęciu z garnka zdejmij cebulę i przyprawy, osusz. Tłuszcz rozpuść w brytfannie, włóż szynkę, szczelnie przykryj pokrywkę i piecz w średnio ogrzanym piekarniku 3 godziny. Po upieczeniu szynkę wyjmij i ochłodzoną wstaw do lodówki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

RYŻ Z PIERSI, Ziemniaczane gruszki i jabłka, Carbonara, Makaron penne z Gulaszem z indyka i kurkami, Sałatka śledziowa, leniwe pierogi, Potrawy wielkanocne, Zupa gulaszowa, Boczek gotowany na parze, Zapiekanka serowa z dynią, Mini kanapki koktajlowe "Wyspa ufoludków", Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Pstrąg, Zupa cebulowa, Zupa pieczarkowa, ryba gotowana w mleku, Przepis z obiad z ziemniaków gotowanych, Sałatka Nicejska, Pizza Funghi, Placki ziemniaczane, Sos czosnkowy na wódce, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Kaczka, mięso wołowe bez kości, Kutia, Żeberka, Chiński mur „na okrągło”, marchewka zupa, Świąteczna babka cytrynowa, Pizza Bolognese a la Samosa, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, fajne przepisy, Przepis z mięso mielone z indyka, Przepis z kotlet jajeczny, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Nadziewany kabaczek, Przepis z cukinia mięso mielone, Przepis z rozgrzewające zupy, Achinos – jeżowce, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Pieczeń, Pasta z pieczarek, Bigos, łosoś dzwonki, schab z ziemniakami, Przepis z czosnek gotowany w oliwie, smażony makaron z kurczakiem i warzywami, Zupa pomidorowa, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, ruskie pierogi farsz, greckie, Kaczka pieczona z jabłkami, Smakowita zapiekanka z kapustą kwaszoną, Ciasto na pierogi, Papryki nadziewane cukinia i makaronem, pieczywo tostowe, Przepis z kurczak salatka, Salsa, Cytryna, kapusta z koperkiem, Kluski , Krem brokułowy, Szpinak