Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tłusty czwartek, Przepis z zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami, ćwiartka z kurczaka, Czekoladowa żabka z lodami, kurczak i pomidory, Drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami i porem, Zrazy z indyka z bazylią, mieso wolowe w sosie, zapiekanki rybne, sałatka z rukolą, mięso mielone obiad, Pomidorowa jak marzenie, Przepis z sałatka grillowa, Tajska zupa z owocami morza, Potrawka z grzybowo-ogorkowa, Gulasz na Guinessie, Lekka zupa pomidorowa, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach, Rolada ze schabu z wątróbką, Przepis z zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i serem, Zupy, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Risotto, Obiad makaron sp, Greckie tzatziki, Węgierska gulaszowa, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Quesadillas - VIDEO, Placki po węgiersku, Sałatka Gyros, ciasteczka z miodem, Zapiekanka rodzinna, Zupa cebulowa, Wątróbka cielęca szpikowana boczkiem, Dynia, Przepis z kiełbasa, Placki ziemniaczane, Przepis z zapiekanka z makaronem z tuńczykiem, Gulasz, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Szybki obiad, Homar grillowany , Pałki z kurczaka w winno-marchewkowym sosie , Placek po zbójnicku wersja 1, na obiad mielone, Sos czosnkowy , Placki, Krupnik, Placuszki z cukinii, sałatka ser feta sałata lodowa ogórek zielony pomidor, Zrazy wieprzowe, Risotto z kurczakiem i warzywami, dodaj, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Szybka Paella, Kulki z tuńczyka, ciasto z tr, Przepis z sałatka z cukinią i fetą, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kebab, Karkówka, Przepis z pieczony pasztet wieprzowy, Przepis z sos cacyki, Karp w galarecie