Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

spaghetti ze szpinakiem, Przystawki, Makowiec, Gulasz drobiowy, Papryka, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Szpinak, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Przepis z wędliny dojrzewające, sos do to, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Przepis z ciasto na o, Sałatka z buraczkami i malinami , Ogórkowe łódki, danie ze schabu, Zupa szczawiowa, Placek po zbójnicku wersja 2 , Sałatka Gyros, Udka, Dania z ryżem, Zupa cebulowa, Kocia lasagne , Krem bananowy, Ratatui a’la Gousto, Przepis z pieczarki faszerowane mięsem mielonym, rumsztyk wieprzowy, Rolada ziemniaczana, Zupa brokułowa, kuchnia wrocławska, Zapiekanka serowo-ziemniaczana, Koktajl owocowy, ciasto francuskie ze szpinakiem i feta, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Ciasto na pizze, Przepis z zrazy zawijane ze schabu, Zupy, obiady ryby, Omlet ze świeżymi pomidorami, Kanapka hawajska , Sos tzatziki do grilla , Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Musujący koktajl z lodami truskawkowymi, Ryba po grecku, Potrawka z kurczaka, Ciasto czekoladowo-śliwkowe, Pieczony klops, Przepis z zapiekanki z mięsa, Pierś z kurczaka, Przepis z parówki na obiad, Przepis z surowy boczek gotowany, Przepis z danie chińskie z ryżem -, Pomidorowy sos do pizzy, Kurczak pieczony z czosnkiem, Przepis z z ryba, kurczak z musztardą, Przepis z zapiekanka z makaronem i serem plesniowym, Sakiewka z indyka zawijana z pieczarkami, Ryba, Szybka zupa cebulowa, Żeberka, Nachos con jalapenos, Zupa jarzynowa, makaron tagliatelle z kurczakiem, zapiekanki z piersi kurczaka