Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanki, Przepis z dodatki do obiadu, Nóżki po szlachecku, Przystawki, Pomidorowy sos do pizzy, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Pieczeń z indyka nadziewana szpinakiem, Gulasz, Pierogi z jagodami, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Przepis z wykwintny obiad, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, soczewica zielona, Duszone warzywa, Duszona sztuka mięsa z grzybami - VIDEO, Zupa cebulowa, Potrawka barania z oliwkami, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa krem, Boca Negra, sałatka z jajkami i żółtym serem, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Warzywa, ze schabu, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, zapiekanka z tartych ziemniaków, Musaka, Placki ziemniaczane, Słoneczny deser ananasowy, Przepisy świąteczne, Przepis z sosy winegret, Przepis z jajko kurczak, Przepis z makarony z ziolami, Przepis z Pieprz w kulkach, Schab z suszonymi jabłkami, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Tradycyjne kotlety schabowe, przepisy zu, Pierogi z jagodami, Kalafior, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Steki z karkówki, pieczen ze schabu, Sałatka winogronowo – serowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Sos śmietanowo-jajeczny z natką pietruszki i musztardą, Pasta marchewkowa z selerem, po prostu gotuj, Śledzie w oleju, Placek po zbójnicku wersja 1, Polędwiczki, Golonka, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Schab, Grzybowy smalec, Przepis z na miodzie, Musztarda - Miód , Galaretkowe witrażyki, kuchnia w, Gołąbki, Przepis z zapiekanka bezmięsna, zapiekanka z dyni