Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

PYSZNA PRZEKĄSKA, Przystawki, Kasza, Zapiekanka z ziemniakow, Sos słodko-ostry, mase do deseru, Pulpety z warzywami, Jajka, Pierogi z kapustą i grzybami, Jajka na pomidorach i papryce, Przepis z obiad cebula, przyprawa j, Ciasto na pizze, sałatka z oliwa, Przepis z kotlety z piersi indyka, Jesiotr zapiekany z serem , Salsa, Pierogi z kapustą i grzybami, przepisy z miesa, Przepis z mieso mielone zapiekane w piekarniku, Zapiekanka rodzinna, Polędwiczki, KABACZEK - NOWE WYDANIE, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry, kuchnia zimna przepisy, Zupa pomidorowa na winie, Przepis z salatka rosyjska, Zupa cebulowa, Zapiekanka po rzymsku, ryba w ananasach, Przepis z paluszki surimi, Żeberka, Orientalne kiełki, sos kapary, Kanaryjski sos z czerwonej papryki, Sałatka Gyros, Ryż smażony z warzywami, Obiad, kotlety mielone przepisy, Zapiekane pikantne jajka, Zupa gulaszowa, Placki ziemniaczane, Gruszki w sosie karmelowym, Przepis z zupa z marchewek, gotowane ziemniaku, Przepis z zapiekanka z rybą i brokułami, Kutia, Sałata z poziomkami po francusku, BEZOWE CAŁUSKI, Ciasteczka pani Nutelli , Zapiekanka po rzymsku, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, z jaj, Losos wedzonym, obiad z ziemniaków gotowanych, Pieczone skrzydełka, Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku , Mus z pieczonych jabłek, Przepis z sos curry do kurczaka, SPAGETTI, Ryba pod warzywami, Kalafior z sosem ziołowo - jajecznym