Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka kebab - VIDEO, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sałatka z orzo, kurczakiem i prażonym słonecznikiem, sałatka z rybą wędzoną, Risotto z kurczakiem i warzywami, Warzywa, majonez - do sosu, Pierś z kurczaka, Zupa szczawiowa , Koktajl mleczny, Zapiekanka z ryby i szpinaku, Przepis z zapiekanka ryżowa, Przepis z sosy knorr do makaronów, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Koszyczek wątróbek, Zupa krem, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, Kurczak marynata, Polędwiczki, Zupa ogórkowa, obiad z pieczarkami, Ciasto na pizze, Makaron ryżowy na ostro, Sos czosnkowy , Leczo, Tłusty czwartek, pieczarki faszerowane z grilla, przepis na zapiekanke z piekarnika, hfhfhdf, Zupa cebulowa, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Przepis z piers z kurczaka dla dzieci, Kapusta z grochem, Gulasz bawarski, Musaka, wątróbka drobiowa z jabłkami, Łosoś ze szpinakiem w cieście, PO GRECKU, Przepis z nalesniki z miesem i warzywami, zupa serowa z serków topionych -, Przepis z sałatka z lososiem wedzonym, Chop Suey, sos do placków ziemniaczanych, pieczen wolowa, Rolada ziemniaczana, Przepis z ryż - obiad, Zupa szczawiowa, Przepis z makaron obiad, Lody czekoladowe z ciastem i karmelowymi bananami, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Zupa jarzynowa, Ptysiowe łabędzie, Kurczak z makaronem ryżowym, Przepis z paluszki surimi, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Sałatka z serem feta II, Zupa krem z kurek a la gulaszowa , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Zapiekanka z ziemniakow, Przegrzebki podane na chrupiącym boczku