Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka na Jesień, Kotlety cebulowe, Gyros, Sałatka Cezar - VIDEO, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, gotowane mięso mielone, Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa pieczarkowa, Rosół, Przepis z mieso mielone ostre, Kapusta z grochem, pieczen ze schabu, Sos do szynki z dzika, Sałatka gyros warstwowa, Polędwiczka z grzybami, Indyk, Pasztet, Przekąski, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Golonka, Papryka faszerowana rybą i krewetkami, jajka z piekarnika, Kaczka w karmelu z jabłkami, Sałatka pieczarkowa z gotowanym jajkiem i serem żółtym , Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Pierogi, Mielone, Przepis z zapiekanka z brokula, Krewetki z pieprzem seczuańskim, sałatki z łososia wędzonego, Dania z makaronem, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Placek po zbójnicku wersja 1, farsz do naleśników, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Cepeliny czyli litewskie kartacze (z mięsem), Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sałatka Nicejska, ryba pomidory, napoli, makaron wloski, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Kaczka pieczona w piekarniku -, Krem z ziemniaków, filet ryby, Brazylijska „cegła”, krem z czerwonej cebuli, Przepis z rosyjska kuchnia, hiszpanskie, zapiekanka miesem, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, Pappardelle z małżami i szynką parmeńską , Zupa z dyni, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , smazone pieczarki z cebula, Dipy, NA FASOLE, Przepis z Rama Culinesse, Kostka do, Tajlandzkie naleśniki, Smażony ryż z groszkiem , Sałatka ryżowa z pesto