Dodaj do ksiązki kucharskiej Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Szynka pieczona po staropolsku - składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • wędzony boczek - 4 plastry
  • marynata staropolska - 1 sztuka
  • czosnek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 7 łyżek

Szynka pieczona po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
  3. Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
  5. Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej

SZYNKA PIECZONA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa kalafiorowa z kluskami lanymi, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Sałatka grecka z fetą, kostka do mięsa knorr, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, ciasta placki, Ziemniaki z niespodzianką, Kaczka, Udka, makaron obiad, Mazurek, Salsa, kuchnia turecka przepisy, Przepis z kurczak ziemniaki, kapusta włoska, mięso musztarda, Kotleciki z kurczaka, Przepis z faszerowana papryka serem, Krem buraczany z jabłkiem , Pomidory nadziewane serem, Przepis z sałatka z polędwiczkami, Deser z lodami truskawkowymi "Świnka", Tortilla, Kluski , sałatki z łososia wędzonego, Zupa ze szpinaku, Lekka zupa pomidorowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, klopsiki rybne, Bigos - VIDEO, Zupa Tajska , Okra nadziewana smażoną cebulą, Barszcz biały, Przepis z przystawki ciepłe, Sałatka z selerów z zielonym groszkiem , Makaron z serem, Przepis z mieso duszone z cebulą, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, majonez gyros, Przepis z POLEDWICZKI Z KURCZAKA, Placki, Zupa pieczarkowa, Sos beszamelowy , Szaszłyki wieprzowe z owocami, babka ziemniaczana, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Ryby w sosie pomidorowym, Przepis z placki do tortilli, Przepis z Obiad ryż z warzywami, Przepis z kurczak z czosnkiem, Zupa ogórkowa, SAŁATKA DO OBIADU, Gołąbki, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Ryba, Pierś z kurczaka na szybko, Kurczak w cieście z sałatką, Przepis z kuchnia angielska, Potrawka z kurczaka, Delikatny kurczak a la Goethe, Pyszna flądra w sosie musztardowym, Sałatka z brokułami i jajkiem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli