Dodaj do ksiązki kucharskiej Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Tarta ze szpinakiem - składniki:

  • ciasto:
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • masło - 10 dekagramów
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 0.5 litra
  • sos beszamelowy:
  • filety z kurczaka - 0.5 kilograma
  • mrożony szpinak - 30 dekagramów
  • farsz:
  • sól - 1 łyżeczka
  • drożdże suszone - 7 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 20 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta

Tarta ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.
  3. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.
  5. Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.
  6. Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

TARTA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.

2

Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.

3

Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

4

Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.

5

Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.

6

Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: