Dodaj do ksiązki kucharskiej Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Tarta ze szpinakiem - składniki:

  • ciasto:
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • masło - 10 dekagramów
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 0.5 litra
  • sos beszamelowy:
  • filety z kurczaka - 0.5 kilograma
  • mrożony szpinak - 30 dekagramów
  • farsz:
  • sól - 1 łyżeczka
  • drożdże suszone - 7 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 20 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta

Tarta ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.
  3. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.
  5. Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.
  6. Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

TARTA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.

2

Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.

3

Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

4

Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.

5

Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.

6

Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pesto z bazylii, Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, obiad d, kapusta włoska, Tzatziki jogurtowe, Farfalle z warzywami, Barszcz, Zupa cebulowa, Przepis z kuchnia polska, pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, Zupa kalafiorowa, Przepis z obiad w pół godziny, Jajka, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Pstrąg, Zupa pieczarkowa, Zupa pomidorowa, Wegetariańskie szaszłyki, sos po chińsku, Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika, Kebab, Przepis z ZIEMNIAKI W SMIETANIE, Udka w sosie cytrynowym, Pak Choi z czosnkiem, Zapiekanka po rzymsku, Popcorn z lodami czekoladowymi, Puree z brokuła z mascarpone, Przepis z kurczak w occie balsamicznym, Rosół, Przepis z mięso gulaszowe, Przepis z gulasz z kurczaka z pieczarkami, zapiekane ziemniaki w piekarniku, Warzywne curry z ryżem, bulion Knorr, kurczak w brytfannie, Przepis z sałatki z białą fasolą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Biały barszcz z kiełbasą, Przepis z gotuj, Potrwaka w szwjcarkim stylu, sałatka z wołowina, Kluski , surówka, Sałatka z brokułami - VIDEO , Sałatki z kurczakiem, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Przepis z pierś z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym, Ratatui a’la Gousto, Ryba zapiekana w sosie koperkowym , Sos kurkowy, Tłusty czwartek, Przepis z czarna oliwka, Sałatka z roszponki z radiccio, Golonka, Pomysłowe kotlety ze spaghetti, Bigos, Przepis z garnki, Sosy, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Sos borówkowo – jabłkowy, Nigviziani badrigiani, Zapiekanka rodzinna, Ryba po grecku, Zapiekane cannelloni z cukinią i serem ricotta