Dodaj do ksiązki kucharskiej Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Tarta ze szpinakiem - składniki:

  • ciasto:
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • masło - 10 dekagramów
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 0.5 litra
  • sos beszamelowy:
  • filety z kurczaka - 0.5 kilograma
  • mrożony szpinak - 30 dekagramów
  • farsz:
  • sól - 1 łyżeczka
  • drożdże suszone - 7 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 20 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta

Tarta ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.
  3. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.
  5. Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.
  6. Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

TARTA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Roztop masło. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże. Wlej masło i 6 łyżek ciepłej wody. Zagnieć ciasto.

2

Rozwałkuj i wyłóż dno i boki formy, wstaw do lodówki.

3

Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 15 minut.

4

Wszystkie składniki na sos podgrzej, nie dopuść do zagotowania.

5

Szpinak rozmroź i lekko odciśnij. Mięso pokrój w paski.

6

Rozłóż wraz ze szpinakiem na cieście, polej sosem i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem, Zupa grzybowa, Przepis z mięso mielone po meksykańsku, Mielone, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z kuchni chinskiej, Przepis z salatka z ryżem, Sałatka gyros warstwowa, krewetki po, Kapusta z grochem, Piers makaron, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Przepis z piers z indyka -, Bigos domowy, zapiekanka na bu, Przepis z pieczona łopatka, Burritos, Korki z jajek na pomidorach, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Przepis z potrawa po chińsku, Rascon do Los Reyes - hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli, Jajka faszerowane i smażone, Babeczki z kremem, Przepis z kurczak ziemniaki, makaron z kurczakiem po tajsku, Przepis z przepisy na przystawki do obiadu, Sałatka z rukolą, granatem i ricottą, Krokiety z raków, Dipy, Wołowina po burgundzku - VIDEO , Spaghetti z parówkami, Żeberka - VIDEO, Bakłażan zapiekany, Zupa krem, Zupa pieczarkowa, Placki ziemniaczane, Barszcz, Przepis z mloda ka, mielone inaczej, Krupnik, obiad po wlosku, Nacinane kiełbaski, Szybka tarta z mięsem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z karkówka pieczona w całości, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa szczawiowa, Żeberka, Gyros z cebulą i oliwkami, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Spaghetti z patelni po chińsku, Sałatka grecka z fetą, Gicz cielęca w kapuście, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z szpinak liście, Gołąbki, Rybne racuchy, Placuszki z cukinii, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, przepisy z serem mozzarella, Przepis z filety kurczaka, salatki z serem feta