Dodaj do ksiązki kucharskiej Tiramisu

Tiramisu

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Tiramisu - składniki:

  • ser mascarpone - 500 gramów
  • biszkopty - 300 gramów
  • kawa - 150 mililitrów
  • likier - 5 łyżek
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • kakao - 2 łyżki

Tiramisu - Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ubij wraz z cukrem.
  2. Do ubitej masy dodawaj po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  3. Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów.
  4. Kawę wymieszaj z likierem amaretto. Skrop nią biszkopty i rozsmaruj na nich warstwę kremu grubości ok. 2 cm.
  5. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, raz jeszcze skrop kawą i posmaruj kremem.
  6. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem oprósz kakao.
Dodaj do książki kucharskiej

TIRAMISU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żółtka ubij wraz z cukrem.

2

Do ubitej masy dodawaj po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.

3

Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów.

4

Kawę wymieszaj z likierem amaretto. Skrop nią biszkopty i rozsmaruj na nich warstwę kremu grubości ok. 2 cm.

5

Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, raz jeszcze skrop kawą i posmaruj kremem.

6

Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. Przed podaniem oprósz kakao.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Duszony kurczak z warzywami z patelni, Zupa ogórkowa, Pasta z fasolki mung, cebula w piorka, Sałatki, Zupa szczawiowa, przepisy na cielecine z grzybami, Karp w galarecie, Przepis z roladka z boczku, Cannelloni z rybą pod szpinakowo serową kołderką, Zeppole czyli włoskie pączuszki, ryż - obiad, Spaghetti a la carbonara, Razowe penne z sosem dyniowo-pomidorowym i oscypkiem , Gofry ze szpinakiem na ostro , Kotleciki z jajek, Polędwiczka z grzybami, sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym, Przepis z sosy z kurczaka, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Przepis z sałatka z krewetkami i makaronem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sałatka gyros warstwowa, Zupa tajska z kurczakiem, Potrawy wielkanocne, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Bigos, Placek po zbójnicku wersja 1, Boca Negra, Tłusty czwartek, Surówka z młodej kapusty z brokułem i białą rzodkwią, sos smietanowy ze szpinakiem, Dynia, Przepis z zupa z mrożonych warzyw, Sałatka grecka, Orientalny kurczak z marchewką , Przepis z sałatka w oleju, Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą, Tagliatelle z rozmarynem, Hiszpańska zupa z kukurydzą, Gofry ze szpinakiem na ostro , kuchnia włoska sos, sałatka ananas kurczak, Zrazy wołowe z chrzanem, Papryka faszerowana ryżem, mięsem i kurkami , Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Makaron z serem, Leczo z cukinii, Rosół, Barszcz biały, Przepis z sos makaron, Przepis z obiad ciasto francuskie, Roladki z grillowanej cukinii, makaron śmietana ser boczek, Kluski , Przepis z łopatka, Przepis z majonez Knorr, Zupa kalafiorowa, piersi z kurczaka z kuskusem, Przepis z schab w sosie pieczeniowym, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Golonka, Kalmary z ryżem i pomidorami