Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepisy świąteczne, Przepis z smażony sandacz, Sałatki z kurczakiem, Homar z pod beszamelem , Złociste pałeczki z kurczaka, Roladki r, Dipy, Chińskie kulki z ryby z warzywami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z pizza pieróg, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Przepis z żeberka barbecue, kurczak ugotowany, Kanadyjka, Frittata szpinakowa, Przepis z piersi w ciescie, Hiszpańskie tapas: Krokiety z szynki, Złociste pałeczki z kurczaka, Żeberka - VIDEO, Przepis z dip do jajek, Zupy, Masa do wafli III, Bliny z wędzoną makrelą, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sos do pieczonych ziemniaków, makaron ze szpinakiem i mięsem, Sałatka Cezar - VIDEO, Potrawka z kurczaka, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Szaszłyki z kurczaka , Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym, Gulasz, sałatka z kurczakiem i zieloną sałatą, Sosy, Ryba po grecku, kurczak z pastą curry, Przepis z cebula duża, Zupa pieczarkowa, Zupa pomidorowa, polędwiczki wieprzowe smazone, Nadzienie pomidorowo-pieczarkowe, smażony makaron z krewetkami, Potrawy wielkanocne, Kanapka Caprese z pomidorem , Pizza Wiejska , nalesniki z mu, przyprawa do grzanek, lekki obiad kurczak latwe, Brokuły, Placki ziemniaczane, Spaghetti pomodoro, Risotto z kurczakiem i warzywami, Bigos domowy, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Rzepa z marchewką i pomarańczami, Zapiekanka Gyros , Soczysta salsa z awokado, Zupa ogórkowa, ugotowani pl żeberka, Przepis z filet łososia, Kanapka Caprese z pomidorem , filety z ryby na obiad