Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczone ziemniaki z młodą marchewką, Ciasto na pizze, Warzywne curry z ryżem, Zupa brokułowa, Kasza, Leczo z cukinii, Kompot ze śliwek, Risotto, Sałatka z porów, mielone z jajkami, Szaszłyki z kurzych wątróbek z boczkiem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Krem delikatny, co lekkiego na obiad, knorr fix, Spaghetti a la carbonara, Przepis z ryba mielona, Spaghetti pomodoro, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z zapiekanka warzywa, zapiekanki z makaronem przepisy, Pieczony boczek do chleba, Golonka w kapuście, Pierogi z kapustą i grzybami, zupa krem z porów, Przepis z na sypko, Klopsiki z serem i szczypiorkiem, Zapiekanki, Sos czosnkowy , Spaghetti Bolognese, knorr przepisy pl, gulasz z kurczaka z pieczarkami, Wykwintna rzymska dorada, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Jajka na sałacie, Pierogi, mieso boczek, Sałatka z buraczkami i malinami , Jajka, Przepis z łatwe gotowanie, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, ryż z patelni, Zapiekanka po rzymsku, sos do klusek, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, sałatka z jajkami, Wyśmienity ryż z krewetkami i curry, Zapiekane warzywa , Kociołek z kurczakiem, Enchiladas z chilli con carne, gotowana ryba, Przekąski, Zapiekane nachos z serem, Przepis z Obiad z kapusty kiszonej, Zupa grochowa, Biały ser z morelami, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Karp w galarecie, Sosy, Jesienna zupa z kasztanów, Przepis z sos chrzanowy do mięsa, Zupy