Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z parowkami, Leczo z cukinii, Schab, Zupa kalafiorowa, Przepis z żeberka pieczone -, Przepis z sos do potrawki z kurczaka, Lodowe trio "Klaun", Placki ziemniaczane, Szaszłyki z kiełbaskami, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Pierogi z mięsem i grzybami, Przepis z ogórki płaty, Sałatka gyros z kurczaka, Risotto z wołowiną i pieczarkami, Przepis z sałatka z makaronem i kurczakiem i ananasem, salatka z br, Lodowe kanapki z lodami waniliowymi Carte D’or , Ciasto na pierogi, Marchwianka kaszubska, Brokuły, Quesadillas - VIDEO, Makaron, Przepis z ciasto na nalesniki, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Potrawy wielkanocne, Śledzie w pikantnym sosie, Przepis z np pomidorowa, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, zupa na żeberkach wieprzowych, sałatka z ziołami, Camembert z ananasem, Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami, Przepis z warzywa na obiad, Placki ziemniaczane, Ryż, Sałatki, Przepis z zupa grzybowa z mrożonych grzybów, Canelloni z farszem mięsnym, krem szparagowy, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, sos do ryby z warzywami, kurczak duszony w warzywach, Polędwiczka z grzybami, Przepisy świąteczne, Zupa z soczewicy, Pieczeń wołowa z sosem, Zupa cebulowa, Sałatka gyros warstwowa, Kremowy stroganoff z ryżem, Deser z lodami "Grzybek", Pierogi z jagodami, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Żurek, Przepis z co z pieczarek, Sałatka ze słodkich ziemniaków z wieprzowiną, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Arbuzowo-pomidorowe gazpacho, Przepis z sałatka owocowa z ananasem, Lasagne, Przepis z mięso mielone z jajkiem, Przepis z JABLKAMI, kurczak curry z ryżem, Obiad