Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak z grilla po indyjsku, Przepis z zioła knorr, Meksykańskie kotleciki wołowe z fasolą, Przepis z marynata do ka, Przepis z Kuchnia indyjska desery, mięso kebab, Zupa z kalarepy i rzodkiewek, kurczak na ryzu, Duszony kurczak z pomidorami, Placek po zbójnicku wersja 1, Pyszne lody malaga nadziewana czekoladą, Spaghetti Bolognese, Ziemniaki, owoce wino, Pasztet mieszany, Przepis z sałatka szwedzka do słoików, Przepis z dania z miesem gulaszowym, Zupa cebulowa, Sos do tuńczyka a la tonato, Garganelli w kremowym sosie z pepperoni, Ryż, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Cytrusowa golonka jagnięca , Pinchos z krewetkami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z Cytryna, Zupa pomidorowa, Jajka, Roladki gotowane z cukinią i mozzarellą, Risotto, Przepis z szpinak z piersią z kurczaka, Przepis z pieczone piersi z kaczki, Zupa cebulowa, Chiński mur „na okrągło” , Barszcz biały, Placki ziemniaczane, Karkówka, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Przepis z krewetkowa, Pasta wspaniała, faszerowana pierś kurczaka, Przepis z nadziewana pierś z indyka, Kurczak, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z krokiety z parówką i serem, Pasztet, Aksamitny krem serowo-brokułowy, Przepis z krem br, Sałatka z brokułami - VIDEO , Greckie steki z karkówki na grilla, Przepis z naleśniki z owocami, placek węgierski - -, Zupa krem, Zupa pieczarkowa, Ryba po grecku, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Uśmiechnięta buzia, Schab, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Przepis z sałatka wielkanocna z kurczakiem, Przepis z szynka ze szpinakiem, Casserole z fasolką i ryżem , Łódeczki z grillowanymi warzywami