Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Jajka sadzone ze szpinakiem, Wesołe kanapki z twarożkiem "Kotki" , Krupnik, Piersi kurczaka duszone ze śliwkami, cebula duża, Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem, Zapiekanka po włosku, Śledzie, Makaron bolognese z czosnkiem , lekki obiad kurczak latwe, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Zajebiste pizza, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Chłodnik z rzodkiewką, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Bigos, makaron ze szpinakiem i mięsem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Klopsy gotowane na parze, smażony sandacz, rolada bo, Przepis z grubo, kurczak ugotowany, polędwiczki wieprzowe smazone, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Rolada ziemniaczana, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z kuchnia uk, Pasztet, Przepis z filety z ryby na obiad, Musaka, Jajka, Brokuły z sosem czosnkowym, Przepis z ugotowani pl żeberka, Zupa z dyni, Przepis z ryba panga, Jajka w pomidorach, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z piersi w ciescie, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa pieczarkowa, Przepis z mięsa w winie, Zapiekanka z ziemniakow, kurczak z pastą curry, filet łososia, Zupa z soczewicy, Potrawy wigilijne, Przepis z pizza pieróg, Bigos z dziczyzną , Brokuły, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Owocowo- pikantna sałatka, Grecka sałatka, Kompot z malin, Zupa brokułowa, Smażone pierogi z makiem, Gulasz, Galareta z nóżek wieprzowych z orientalną nutą, Przepis z Mięso schab w warzywach, Zapiekanka rodzinna, przyprawa do grzanek, Schab w pięciu smakach, Przekąski