Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Jajka faszerowane i smażone, Półmisek mięs, Sos jabłkowo jogurtowy do potraw z grilla, Makaron z sosem śmietanowym, Kotlety schabowe z boczkiem, Pieczeń rzymska z kiełbasą, Pierogi z kapustą i grzybami, sałatki z łososiem, gotowe kuchnie, zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą, Ryba po grecku, Mielone placki z jajkiem, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Gulasz, Kebab, Sałatki, Zupa pomidorowa, Polędwiczki, sałatka z fetą, Quesadillas z guacamole, Zupa grzybowa, Przepis z łatwe i szybkie zupy, Bigos - VIDEO, przystawki na grilla, zapiekanka ryżowa, Spaghetti z tuńczykiem, zapiekanka knorr, Sałatka z brokułami - VIDEO , zupa koperkowa z ziemniakami, Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piecu, Chleb z czosnkiem, udka z kurczaka pieczone w piekarniku, Przepis z desery w pucharkach, Bigos - VIDEO, jajka w sosie szczypiorkowym, Spaghetti a la carbonara, polędwiczka, Jajka faszerowane i smażone, Zapiekanka z ziemniakow, Chleb bananowy, Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku, Kaczka, mięso ze szpinakiem, mieso z piekarnika, Ziołowe risotto z grzybami, Gorące rynki ., Pieczeń, Sałatki z makaronem, Sos włoski do spaghetti, Sałatki z kurczakiem, Przepis z obiad z cukinia, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Tortilla górska, Zapiekanka meksykańska, Spaghetti z tuńczykiem, Włoski chlebek o orzechowym aromacie, Przepis z kuchnia włoska makarony, Pilaw z baraniny uzbecki , Dania z makaronem, Przepis z makaron do, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Ziemniaki w ziołowym sosie, roladki z piersi z kurczaka