Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ratatui a’la Gousto, kurczak obiad, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Szaszłyki orientalne, gril, Przepis z deser ciasta, Placki po węgiersku, Ryż, Przepis z sosy do mięsa drobiowego, Przepis z deser z owocow, Delikatne filety rybne w winogronach, Kefir (Nie potrzebny blender), Naleśniki z mięsem i jarzynami, Quesadillas - VIDEO, Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem, Curry z wołowiną po tajsku, Przepis z spaghetti z sosem knorr, rosol z kostki, Sałatka do obiadu, Placuszki z cukinii, Potrawy wielkanocne, Przepis z obiad z pieczarkami, Spaghetti Bolognese, Muszle z mięsem i szpinakiem, Wiosenna sałatka ziemniaczana, filety z ryby na obiad, Mielone, Zupa gulaszowa, Przepis z sałatka z tunczykiem i makaronem, Pierogi z jagodami, Przepis z roladki z ryby, piers kurczaka mz, Sos rosyjski, Przepis z makarony z sosem c, Lasagne, Babka, Paluszki z kurczaka z sałatką z kukurydzy, Gęsie uda w ciemnym sosie, Sałatka Gyros, Potrawy wigilijne, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Pasztet z gęsich wątróbek, Sałatka do obiadu, Przepis z sałatka z granatem, Kasza, Chłopskie śniadanie po Śląsku, kasza jeczmienna, Ogórek, Żeberka, Chilli Con Carne - VIDEO, Makaron zapiekany z serem feta i mięsem mielonym, Ziemniaki, Kremowa zupa szpinakowa, Duszony kurczak z warzywami z patelni, makaron smażony, mięso w sosie, Warzywa, Przepis z sosy do spagetti, Pieczarkowe knedle, Zupa ogórkowa, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Szybki obiad, obiad z łopatki, Sałatka Gyros