Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z pieczona ryba z warzywami, obiad ze szpinakiem, Imprezowe mini kanapki klubowe, Lody truskawkowe z orzechami w czekoladzie "Telefon", Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Orzeźwiająca cafe latte na zimno, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, sałatki z krewetek, Żeberka z kardamonem, filet z kurczaka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z do ziemniakow, Przystawki, przystawki na grilla, Gulasz z kurczaka z papryką, Polędwiczka z grzybami, Kluski , Kura z estragonem, Lody czekoladowo-bananowe, Gnocchi z rozmarynem, Przepis z kotlety de, Barszcz biały, sos do zapiekanki ziemniaczanej, Kebab w kajzerce, Przepis z smażone warzywa na patelni, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z obiad gotowany, Ostre chili z czipsami tacos, Sałatka z brokułami - VIDEO , sos do mielonych, Placki, Jajka w pikantnej marynacie, Udka z kurczaka pieczone, miesa na zimno, marynata do pieczenia schabu, Śledzie, Warzywa, Sałatka z tuńczykiem, Sałatka z czerwonej kapusty z pokrzywą, Rosół z kluseczkami z wątróbek, Krem brokułowy, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, kurczak curry z ryżem, Chłopski kociołek, Meksykańskie naleśniki na ostro, Jajka w kolorowej galarecie, Łosoś, Potrawy wielkanocne, ryż do, Zupa pieczarkowa po parysku, Przepis z bulionetka, Pstrąg, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Placki ziemniaczane, Przepis z knorr ryby, Dania z makaronem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, piers kurczaka z ryżem, Ryba po chińsku, Sałatki z kurczakiem, kotlet de V, Szybki obiad, Letni jogurt