Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ziemniaczana sałatka z curry, Wiejskie ciasto , Sosy, Udka, Słodkie kanapki z gofrów "Miodzio", Pasztet z morszczuka , Kaszanka z jajkiem, Surówka z marchewki po indyjsku - VIDEO, Łosoś zapiekany z koperkiem, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, Pasztet z selera, papryka mieso mielone, makaron dla dzieci, Risotto z kurczakiem i warzywami, Bigos, Sałatka warzywna z tuńczykiem, poledwiczki wieprzowe z warzywami, Przepis z wieprzowina po chinsku, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Tłusty czwartek, Klarowna zupa pomidorowa, Leczo, Potrawka z cielęciny , koperkow, Leczo - VIDEO , Owocowo-ziołowa sałatka serowa, przepisy na latwe ciasta, Pstrąg, Małże au naturel, pieczony filet z kurczaka, Sałatki z makaronem, Szwedzkie ciasteczka maślane, Zupa marchewkowa z imbirowo-pomarańczową nutą, Zapiekanki, Przepis z MIESO MAKARON OBIAD, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Sos beszamelowy , Przepis z kielbasa i co, Ślimaki z łososia, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kanapki na imprezę z salami, zupa cygańska, Ryż, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Przepis z obiad knorr, sos miesmy, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Leczo z cukinią, Przepis z kiszone, Polędwiczki duszone z warzywami, Żeberka - VIDEO, Przepis z kurczak z rosolu, sos do mielonych, Sałatka z brokułami - VIDEO , Zupa grochowa, Gulasz wegierski, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, Papryka, Przepis z sos do wolowiny, Potrawy wielkanocne, Przepis z papryka czerwona i żó, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami