Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor.* Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor.* Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bulion z oliwą z oliwek z ziołami, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Pierś z kurczaka, Sos beszamelowy , Przepis z zapiekanka z dyni, Sandacz korzenny, Przepis z zupa z pomidorów, wykwintny obiad, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Hiszpański chłodnik, Przepis z sajgonki z makaronem ryżowym, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, pieczen ze schabu, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Chapati z twarogiem, Przepisy świąteczne, Gyros, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs, Pory w sosie majonezowo- musztardowym, Pikantny grzybek, Spaghetti bolognese extra ziołowe - VIDEO, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką, Grillowane kiełbaski z serem feta , Kaczka TRICOLORE z czosnkowymi ziemniaczkami, Kurczak w mulligatawny, makarony z ziolami, Przepis z cebula z kiełbasa, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Krewetki w szynce parmeńskiej, Pieczeń, kruche, Pierogi, Ryżowe szyszki , Sałatka Gyros, kuchnia hiszpańska zupy, Bogracz , Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Szaszłyki pełne warzyw , Ratatui a’la Gousto, ze schabu, Ratatui a’la Gousto, na miodzie, Śledzie, Wegańska zupa pieczarkowa, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Barszcz, Kluski , Terrine de campagne, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, zapiekanki z pieca przepis, Karp saute w całości, Przepis z sałatka gyros z mięsem wieprzowym, zapiekanka bezmięsna, Papryka, Ciasto na pizze, Lasagne drobiowa, Soczyste i chrupiące udka pieczone - VIDEO, Przepis z omlet na patelnie, Żeberka z chilli, sosy winegret, Ryba