Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos włoski do spaghetti, Rosół, piersi z, Panna Anna, knorr z patelni, Przepis z na miodzie, Barszcz, desery na s, Bakłażany faszerowane mięsem i pieczarkami, Krem z czerwonych warzyw , przystawki z łososia wędzonego, Włoska sałatka z cieciorką, Krokiety z grochu, Sałatka Nicejska, soki z owoców, Nadziany makaron, Przepis z gruba, Roszponka z wędzonym kurczakiem, Pulpety drobiowe z papryką, Przepis z ciasta na, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Przepis z ryż z kurczakiem, Spaghetti ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą, Pierś z kurczaka, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Sałatka pomidorowa z jabłkami, Zapiekanka rodzinna, Zupa gulaszowa, Makaron, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Zupa minestrone, Zupa pomidorowa, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Placuszki z cukinii, Chłopski kociołek, Zrazy warmińskie, Przepis z makarony z, Przystawki, ryba w piekarniku, Przepis z naleśniki z warzywami i serem, sos do kaczki, pierś z kurczaka obiad, Sałatka wielkanocna z jajkiem i ogórkiem, Gulasz, Kalafior, Sos pomidorowo – bazyliowy, Pierogi, Przepisy świąteczne, tortilla po meksykańsku, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z g knorr przepis na, Zupa pieczarkowa, grube, Indyk, Przepis z obiad ryby, Gyros z kurczakiem, Sos ogórkowo - pieczarkowy, sałatki hiszpańskie, Zapiekanka makaronowa, Kurczak kokosowy gotowany, pieczarki faszerowane z grilla, Sałatka grecka