Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor.* Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor.* Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dobre lody śmietankowe w owocami "Egzotyczny miś", Tymbaliki z łososia, Deser dla dzieci "Pingwinek", Sałatki z kurczakiem, Przepis z mięso mielone w piekarniku, krewetki curry, Przepis z kaczka pekińska, sos pomidorowy z ziolami, Przepis z masy do ciast, Pierogi z jagodami, Sałatka gyros warstwowa, Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem, Ziołowe żeberka z grilla, Banoffee-ciasto bananowe z toffee, szpinak w sosie śmietanowym, Przepis z kuchnia polska śledzie, Kaczka, Risotto, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z kapusta młoda podsmażana, pierś ze szpinakiem i serem, Przystawki, Świderki z krabami, Kasza, Szpinak, Placuszki z kaszy manny, Przepis z np mięsne, Przepis z danie na obiad z szynki, Polędwiczka z grzybami, Sos czosnkowy na wódce, Zupa wielowarzywna, Spaghetti , Deser dla dzieci "Ośmiornica", naleśniki bez mleka -, Warzywa, Miłosny naleśnik, Barszcz, Zupa krem z dyni - VIDEO, Żurek, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Gulasz, Przepis z kuchnia zimna przepisy, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Przepis z ryba smażona mintaj, Jajka rzeżuchowce, Przepis z świąteczny obiad, Baba ziemniaczana ze słoniną, Zapiekanka rodzinna, Placek po zbójnicku wersja 2 , Zapiekanka ze szparagami i twarożkiem, Ciasto Tęcza, Sałatka Nicejska, roztrzepane jajka, Kotlety ziemniaczane, Sos polski szary, Babka Wielkanocna, dania z ziemniaków gotowanych, Tłusty czwartek, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, kapusta z grochem ziemniakami, Przepis z pyszne obiady, Przepis z danie z cukinii, Kurczęta nadziewane migdałami, Sosy