Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Kurczak z orzechami, Kocia lasagne , Kurczak po hawajsku , Makaron z kurczakiem i boczkiem , Bakłażan w oliwie, Przepis z makaron bez mięsa, Przepis z z ogorkow, chińskie sosy, Zupa z soczewicy, Zupa z soczewicy, Przepis z salatka-z-jajkiem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zapiekanki, Miodowe kiełbaski, Szybki obiad, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa włoska Stracciatella, Przepis z kuchni przepisy, Sałatka Nicejska, pomidory z jajkami, Przekąski, Pieczona szynka z sosem z szalotek, Czerwona fasola z imbirem, Przepis z Czekolado, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z suszony majeranek, sałatka brokuły jajka szynka, makarony szybko, Sos koperkowo-ketchupowy, Kluski , Gyros, Sałatka grecka z fetą, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z lisc laurowy, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatka fetikos, Sałatka śledziowa , Naleśniki, Przepis z sos z ketchupu, cukier, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Przepis z halibut wędzony, gulasz wegiersku, Łosoś, Gulasz, Przepis z zapiekanka z dynią i cukinią, ciasto z pieczarkami, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Przepis z ziemniaki ze sosem, polędwiczka, Sos szary, mięso z sosem tzatziki, Barszcz biały, co z makaronem, Miodowe skrzydełka w sosie pomidorowym, Golonka, Włoska grzybowa Lasagne, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Zupa krem