Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Węgierska zupa rybna, Przepis z sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym, Zapiekane świderki z kiełbasą , Zupa kalafiorowa, Przepis z zapiekanka ziemniaczana z serem żółtym, Zupa z dyni, Przepis z kurczak z warzywami w sosie sojowym, Ziemniaczane grzanki, Sałatka grecka z fetą, Przepis z piers kurczaka z pieca, Przepis z zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, z suszonymi pomidorami i oliwkami, Smażone gałki lodów waniliowych, Przystawki, zapiekanki z pieczarkami serem i makaronem, kawior czarny z jajkiem, Ziemniaki, Lody ananasowe z wafelkami "Lodowy wiatrak", Polędwiczki wieprzowe, Żurek, Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem, szaszłyk z ziemniakami, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Zupa szczawiowa, Sos z białego wina ze skórką pomarańczową, Przepis z sos z jogurtu naturalnego, przyprawa do ziemniaków, placki ziemniaczane fix knorr, Przepis z z czerwoną fasolą, Paszteciki z jarzynami, Przepis z surówka z kapusty, Naleśniki, Dania z ryżem, Przepis z marynaty do mięsa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Złociste kąski z kurczaka, Polędwiczki wieprzowe, Kasza, Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami, Ratatui a’la Gousto, podudzia z kurczaka, Chińskie sajgonki, Słodka pieczona chałwa, Kremowa zupa z dyni, Przepis z przyprawa do potraw chińskich, Sos „bis”, zielona f, Przepis z zupa kapuśniak ze świeżej kapusty, Letni jogurt, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Przepis z kotlety na obiad, Kalafior, Sandacz z tapenadą oliwkową , Pizza, Dania z makaronem, Przepis z barszcz wielkanocny, Łosoś z warzywami , Ogórek, Zupa gulaszowa z marchewka i papryką , Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Placki, Spaghetti z tuńczykiem, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim