Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczeń, Pieczony rostbef z sosem pieprzowym, Kotlety, Dipy, brukselka zapiekana, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, pieczen ze schabu, Przepis z rozgrzewające zupy, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Zupa grochowa, Sałatka Nicejska, Udka, Roladki z grillowanej cukinii, Przepis z salatka z ryzu, Zupa jarzynowa przecierana, Knedle z mięsem, Zupa cebulowa, Spaghetti , Jesienna zupa z kasztanów, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z zeberka z grilla, Przepis z mięso wieprzowe, Przepis z roztrzepane jajka, przyprawy do pstrąga, Pieprz w kulkach, Przepis z jajka kurczak, Sałatka z buraczkami i malinami , Bigos z dzika, deser galaretka, Mielone, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Żeberka - VIDEO, Warzywa, Świąteczna gęś, Sałata z buraczka liściastego i szpinaku, z pieczonym kurczakiem, Leniwe pierogi z brzoskwinią , Makaron z hiszpańskim chorizo i gorgonzolą, Karp, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, duszony schab z pieczarkami, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Przepis z przepis na sos spaghetti z pomidorów, Musaka, Ratatui a’la Gousto, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, krewetki w piwie, kuchnia turecka przepisy, Fingersy z kurczaka, Proste kotleciki z jajka, Omlet z makaronu na ostro, Kanapka "Czas na piknik!", Bigos, Placuszki z cukinii, Pożywna sałatka farmerska, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Sałatki, Wiosenna zupa szczawiowa, Sałatka w formie gałek, Sałatka gyros ognista , Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z sos ciemny przepis, Przepis z zupy latwe, Łosoś