Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa meksykańska z krewetkami , Przepis z Posiekana kolendra, tatar z jajkiem, Przepis z kotlet j, Wędzony łosoś z chrzanem i blinami, chleb cz, dania w naczyniu żaroodpornym, Gyros, blender przepisy, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Ryż smażony z warzywami, Zupa cebulowa, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Czewapcze z rusztu, Ryba, Przepis z nowe dania, Zupy, Przepis z mieso warzywa, Ciasta francuskie z jabłkami i kruszonką, Podstawowy przepis na placki tortilla, Musaka (Moussaka), Przepis z przyprawy do baraniny, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z zupy niemieckie, Ziemniaki faszerowane , Parówki w cieście serowym, hummus, Przepis z sałatka z groszkiem, makaron bezmiesny, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa krem, Przepis z surówka kapusta pekińska, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Serowy omlet ze szparagami, Sos pomidorowo – bazyliowy z octem balsamicznym, sałatka z papryką, Zupa kukurydziana, Przepis z ziemniaki sos ogórki, Dojrzałe awokado nafaszerowane twarożkiem, Ryż smażony z warzywami, Imprezowe kanapki z pleśniowym serem i orzechami, Gołąbki, Placki owsiane z warzywami, Sałatka Gyros, Proste kotleciki z jajka, Zupa ogórkowa, Kosmiczne ślimaki, udka z kurczaka smazone na patelni, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Schab w sosie słodko ostrym , Sosy, Sos słodko-kwaśny, Kremowa zupa z dyni, Pomidorowy sos do pizzy, Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami , Sałatka z kurczakiem i ryżem, Zupa krem z dyni - VIDEO, kapuśniak z białej kapusty -, Przepis z sałatka z gotowanej piersi kurczaka, Grzybowa po polsku, Schab, czosnkowa sa, obiad z miesa, Śledzie