Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

duszona cebula, Zupa gulaszowa, Sałatka Gyros, Przepis z obiad kapusta, zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym, obiad z ryby, Omlet z groszkiem i serem topionym, Przepis z sos pomidorowy do ryb, Zapiekanka rodzinna, indyk pierś, Ostry czerwony sos indyjski, Indyk, Pasta łososiowa na grzankach , makaron z serem na słodko, Spaghetti , makarony z pomidorami, Pasta różowa, Zapiekanka makaronowa, Warzywa, Puree z dyni, Udka, Smaczny kurczak z papryczkami jalapeno, Kasza, Kebab, Mus z białej czekolady z owocami, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Pizza farmerska, Przepis z piersi z kurczaka nadziewana serem, Placki Jasia i Małgosi, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Placek po zbójnicku wersja 1, dania z ziemniaków gotowanych, Leczo z cukinii, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przepis z biała fasola z puszki, "Łódeczki" - Sola w sosie cytrynowym, ryby warzywa, Polędwiczki, Przepis z mizeria z ogorka ze smietana -, szpinak z sosem, Zupa ogórkowa, Ogórkowa z kartoflami, Sos z czarnych jagód, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Gorące rynki ., Quesadillas - VIDEO, Przepis z kurczak z jajkiem, Makaron z sosem śmietanowym, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Teksańska salsa, Żeberka w marynacie klasycznej - VIDEO, Barszcz, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z knorr przyprawy do makaronu, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z gołąbki z młodej kapusty bez zawijania knorr, Żeberka, podudzia z kurczaka, Lasagne, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Pasta z ementalera z jajkami, Przepis z filet z kurczaka duszony z warzywami, kielbasa i co