Dodaj do ksiązki kucharskiej Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Warzywa zapiekane pod beszamelem - składniki:

  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 10 dekagramów
  • sos beszamelowy:
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 2 szklanki

Warzywa zapiekane pod beszamelem - Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.
  2. Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.
  3. Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  4. Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
  6. Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej

WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś w sosie koperkowym, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Małże w sosie ziołowym, Sałatka Cezar - VIDEO, Warzywa, Bigos, Orientalne zapiekane bakłażany, Przepis z ryż - obiad, Przepis z zapiekanki warzywne, Pizza z krewetkami, pesto i prosciutto , co z ryżu, Jesienna zupa fasolowa, sosy do mięsa, Świeżość kiwi, Kruche placuszki z rodzynkami, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Nadziewany tuńczykiem zielony ogórek, Potrawka z kurczaka, Dania z makaronem, Sos z tuńczyka, Rolada ziemniaczana, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą, naleśniki bez mleka -, Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree, Przepis z desery na s, Karp panierowany, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Przepis z przyprawy do cielęciny, Udka, Kocia lasagne , Lasagne, bomba malinowa, Sałatka z warzywami i kurczakiem, Sos z sardeli, Kalafior, Przepis z Obiad ryż z warzywami, Schab, Przepis z pieczen wolowa z piekarnika -, Rybny przysmak greków, Kurczak marynata, Ryba, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, pieczony schab, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Dipy, zupa z młodych buraczków, Pierogi, Babeczki z cukinii, Sos słodko-kwaśny, salatki makaronowe, Kremowa zupa z dyni, Potrawy wigilijne, Przepis z zapiekanki mięsne, obiad z piersiami z kurczaka, Polędwiczka z grzybami, pieczone skrzydełka w miodzie -, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z potrawka z piersi kurczaka, Sałatki, Przepis z ryż z kurczakiem, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Sałatka Cezar - VIDEO, Zajebiste pizza