Dodaj do ksiązki kucharskiej Wątróbka cielęca po włosku

Wątróbka cielęca po włosku

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Wątróbka cielęca po włosku - składniki:

  • wątróbka cielęca - 600 gramów
  • ziemniaki - 700 gramów
  • jabłko kwaśne - 1 sztuka
  • cebula duża - 3 sztuki
  • śmietana gęsta - 4 łyżki
  • bazylia - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Wątróbka cielęca po włosku - Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.
  4. Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.
  6. Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej

WĄTRÓBKA CIELĘCA PO WŁOSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.

2

Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.

3

Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.

4

Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

5

Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.

6

Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pasztet, Placek po węgiersku, ziemniaki ugotowane, Przepis z przyprawa do ogórków, czernina z kaczki, Przepis z Rama Culinesse, Przepis z obiad bezmiesne, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, ryba z rękawa, Sałatka z porów, Złote kulki z dipem bazyliowym, makaron obiad, Carbonara, Kanapka z twarożkiem i salami , Przepis z Kurczak marynata, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Aromatyczna karkówka z patelni, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Kiełbasa w cieście, Zupa szczawiowa, Szaszłyki śledziowo-warzywne, Zapiekanka meksykańska, zapiekanka makaronowa z jajkiem, Sos winny - VIDEO, Przepis z z fileta, Przepis z miesa na zimno, Spaghetti z tuńczykiem, Papryka, Gulasz, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Włoska sałatka z pomidorów, Quesadillas - VIDEO, Musaka, Przepis z danie z cielęciny, Kotlety, sola z warzywami, Udka, mięso w sosie pieczeniowym, Lasagne, Sałatka z tuńczykiem, Gorące rynki ., Przepis z niskokaloryczne sałatki, Dania z ryżem, Sos z awokado, Kasza, łosoś dzwonki, Grzanki z pastą tuńczykową, Zupa pomidorowa, WARZYWA NA PATELNIĘ, Steki z masłem ziołowym, Wieprzowina z sosem beszamelowym, Przepis z PO GRECKU, mieso wieprzowina, Salsa, Ciasto z fasoli mung, Spaghetti Bolognese, Kurczak, krewetki pl, Ryba po grecku, Łosoś gotowany na parze, Domowe ogórki konserwowe, Schab, Makaronowe torciki z kurczakiem, Krewetki z fasolą szparagową