Dodaj do ksiązki kucharskiej Wątróbka cielęca po włosku

Wątróbka cielęca po włosku

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Wątróbka cielęca po włosku - składniki:

  • wątróbka cielęca - 600 gramów
  • ziemniaki - 700 gramów
  • jabłko kwaśne - 1 sztuka
  • cebula duża - 3 sztuki
  • śmietana gęsta - 4 łyżki
  • bazylia - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Wątróbka cielęca po włosku - Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.
  4. Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.
  6. Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej

WĄTRÓBKA CIELĘCA PO WŁOSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.

2

Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.

3

Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.

4

Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

5

Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.

6

Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Fasolka z kiełbasą Chorizo , ugotowani -przepisy, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Ryba w cukini, łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Bekon z jabłkami , Sandacz po tajsku, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Przepis z sałatki z kapusty pekinskiej, Indyjskie curry z kurczakiem, pierś z kurczaka przepisy na obiad, Krupnik, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Przepis z sałatka z tuńczyka -, poledwiczki wieprzowe, Zupa cebulowa, Kosmiczne ślimaki, naleśnikowe motylki, Szybki obiad, Zupa gulaszowa, Przepis z łatwe i szybkie obiady, Przepis z risotto z kurczakiem, Przepis z lekka sałatka z kurczakiem, Żeberka, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Przepis z mięso mielone wołowe, Ajo blanco con uvas, Tortilla - VIDEO, Grillowany pstrąg , Przepis z zupy na rosole, Zupa szczawiowa, Spaghetti a la carbonara, Grillowany kurczak w pięciu smakach, Pierogi z kapustą i grzybami, Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsem, Przepis z dania główne ze schabu, Sos czosnkowy , Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem, Zupa marsylska, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kurczak w sosie cytrynowym po grecku, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Sałatka warzywna, sałatka z fasola, Karkówka, Przepis z sałatki z awokado - -, Przepis z rączka gotuje, Tortilla, Sandacz po polsku, Ciasto na pizze, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Sosy, zapiekankę ziemniaczaną, mięso mielone, Sałatka wiosenna z awokado, Papryka, Sałatka Nicejska, Kaczka z ananasem, Mielone, Sałatki, Chrupiące bawarskie kanapki, Proste kotleciki z jajka, Sos beszamelowy , Placek ze śliwkami