Dodaj do ksiązki kucharskiej Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Wigilijny kompot z suszonych owoców - składniki:

  • suszone jabłka - 200 gramów
  • suszone śliwki - 200 gramów
  • suszona wędzona gruszka - 200 gramów
  • cukier - 300 gramów
  • goździki - 3 sztuki
  • kawałek cynamonu - 1 sztuka
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • woda - 3 litry

Wigilijny kompot z suszonych owoców - Sposób przygotowania:

  1. Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.
  2. Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.
  3. Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).
Dodaj do książki kucharskiej

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Opłucz wszystkie owoce w zimnej wodzie i przełóż do garnka.

2

Zalej 3 litrami wody, dodaj cukier i przyprawy, po czym gotuj około 1 godziny.

3

Pozostaw ugotowany kompot z owocami w garnku na drugi dzień. Podawaj według upodobania - schłodzony, bądź ciepły - jak typowy kompot do picia (w niektórych regionach kompot taki występuje jako zupa z suszu i podaje się ją z makaronem).

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi, tarta z rybą, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, krewetki przystawki, Przepis z kasza warzywami, Lekka botwinka, Mini naleśniki na imprezę, Przepis z kurczak po chińsku z makaronem, Śledzie w oleju, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z zapiekanka z makaronu z szynka i warzywami, w sosie czosnkowym, Potrawy wielkanocne, żółtego sera, Zupa krem, Karp w galarecie, Feijoada – brazylijska fasola, Przepis z ciasto orzechowe, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Pierś z kurczaka, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Tortilla, Przepis z KURCZAK Z CEBULA, Przepis z kuchnia rosyjskiej, Sztufada z wołowiny, nalesniki ze smietana i polewa, Botwinka z ziemniakami , kasza z sosem, Kurczak, Delikatny kurczak a la Goethe, Placki ziemniaczane, Krem berliński, Sałatka z makaronu i kurczaka, salatka z ryżu, Obiad, Zupa pieczarkowa, Pstrąg, sałatka z rukoli, Przepis z piersi w mleku kokosowym, Przepis z salatka z kapusty bialej, knorr przepisy makarony, Sałatka z pieczoną dynią, sałatka z ryżu słonecznika i papryki, Zapiekanka Gyros , Owocowa sałatka z krewetkami, Pierogi z kapustą i grzybami, Brukiew z marchwią i jabłkami, Sos marsala, Gulasz, Klopsy z soji, Dipy, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Krokiety z niespodzianką, Przepis z jajka na ryżu, mieso z warzywami, Kasza, Zupa z dyni, Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami, Brazylijska sałatka ziemniaczana, Sałatka śledziowa , Wołowina gotowana w winie z jarzynami, Spaghetti a la carbonara, Wątróbki indycze z jogurtem