Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mięso ze szpinakiem, Dania z makaronem, Rybny wywar, Przystawki, ryż brązowy, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Przepis z zapiekanka miesna, NA FASOLE, Sałatka Cezar - VIDEO, Spaghetti z miesem mielonym, Przepis z na przyprawy, Taco muszle, Przepis z knorr przyprawa do, Szybki obiad, kurczak-piers, Zupa pieczarkowa, Tortilla, mieso mielonego, bulionetka, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Przepis z mielone kotlety rybne, Kalafior, Kebab w kajzerce, Gorące rynki ., Kotlety, Zupa jarzynowa, Zupa ogórkowa, Leczo z cukinii, Przepis z pieczona ryba z warzywami, Pulpety w sosie pieczarkowo-serowym - VIDEO, obiad z piersia z kurczaka, Sałatka Nicejska, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z kurczak papryka, Jajka faszerowane i smażone, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Kluski kładzione z puree ziemniaczanego z ziołami prowansalskimi , Filety z halibuta w pomidorach, Calzone, czyli pierogowa pizza, Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sałatka z kapusty pekińskiej , Gulasz z dynią, marynata do pieczenia schabu, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , przystawki na grilla, Przepis z obiad z jajkiem, Zapiekanka Gyros , Przepis z leczo z papryki czerwonej, Biała kiełbasa z soczewicą zapiekana w sosie pomidorowym, Kaczka, Gorące rynki ., Risotto z kurczakiem i warzywami, Zupy, Zupa cebulowa, Tajskie kiełbaski wieprzowe, Rosół z kury, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , kurczak curry z ryżem, Zupa cebulowa, Przepis z łosoś sałatkowy, Steki wołowe z grilla, Pikantne burrito z kurczakiem, Naleśniki z pieczarkami w sosie serowym