Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka grecka, Przepis z bulionetka warzywna, Przepis z ciasta placki, Sałatka z ryżem i papryką, Sałatki z makaronem, Pfefferpotthast – ostry gulasz po westfalsku, Sałatka grecka, Parówki w sosie pomidorowym, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, Przepis z sałatka z kalafiorem i marchewka, Żurek, Sałatka grecka z fetą, Ziemniaki, Sos z białego wina ze skórką pomarańczową, POTRAWKA Z KURCZAKA, rolady z mięsa, Gulasz, Pikantne śledzie w ognistej zalewie, Gyros z kurczakiem, Przekąski, Przepis z zapiekanka z makaronem knorr, Gyros z kurczakiem, Przepis z salatki z salata, Przepis z bezy, Śledzie, Przepis z kalmary sałatka, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Soczysty kurczak z patelni na ostro - VIDEO, Kajzerki ze szpinakiem i pieczarkami , sałatka rukola, Sałatka z makaronu penne z sosem tuńczykowym, Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym, Przepis z kapusta włoska, sos piersią, Przepis z kostka do mięsa knorr, Potrawy wielkanocne, Słoneczne kanapki z warzywami do szkoły, Rosół, babeczki z pieczarkami i serem, Gołąbki Mocy Świątecznej, Filety z łososia I, obiad mięso z ryżem, Klopsiki w sosie, Salsa z zielonych pomidorów, Gulasz po polsku - VIDEO, makaron z szpinak, Chińskie sajgonki, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zapiekanka z oscypkiem, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z Łyżka m, Ryż, Zupa ogórkowa, Sałatka meksykańska z kurczakiem, zapiekanka z mięsęm mielonym, Tortilla, Placki ziemniaczane, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Rolady z cykorii i szynki, Koktajl bananowy, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym, Przepis z sałatki z kukurydza, sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami