Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryż z warzywami, Sos beszamelowy , Przepis z makaron nadziewany, Sałatka kebab - VIDEO, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, sałatki ze świeżych warzyw z mięsem z piersi kurczaka, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Ogórek, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Cielęcina duszona w maślakach , Zupa krewetkowa, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Gołąbki bez zawijania, Potrawy wielkanocne, Racuchy ziemniaczane z mięsem, Sałatka Gyros, Przepis z śliwki ciasto, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka z kalarepki polana sosem Cesar, Risotto z szynką i zielonym groszkiem, Sos czosnkowy , Brokuły, Ryba po grecku, Żeberka, Przepis z płat łososia wędzonego, Przepis z krokiety z ziemniaków, seler korzeń, Musaka, Włoska sałatka z mozzarellą , Zrazy ,,bite,, z cebulką , Duszone warzywa, Przepis z obiad boże narodzenie, Żeberka - VIDEO, Kapusta zasmażana z koperkiem, Kaczka, Kurczak, Kapusta z grochem, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Mizeria z sałatą lodową, Przepis z ryba czarne oliwki, Przepis z barszcz zielony, Przepis z kurczak orzechowym, Leczo z cukinii, Przepis z pieczony kurczak w piekarniku z pieczarkami, Przepis z chińskie dania z ryżem, Marchewka z groszkiem w kremowym sosie curry , Barszcz czerwony – sposób II, Zapiekanka meksykańska, ryz cytrynowy, Lekka zupa pomidorowa, Mielone, sos pomidor, Ryba po grecku, sałatka ze sledzia marynowanego, Zapiekanki, Przepis z zupy rybne przepisy, Frittata Toskania, Przepis z zielonego ogórka, Delikatny królik duszony w piwie, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z gołąbki zawijane w liscie kapusty, Deser mak i brzoskwinia, Przepis z skrzydełka w pomidorach