Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Cynamonowe banany w słodkim cieście , Sałatowe małe co nieco, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupy, Przepis z jajka do panierowania, Makaron stir fry z kurczakiem po chińsku, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Potrawy wielkanocne, ryby sum z piekarnika, Pierogi, Sałatka z tuńczykiem, Babka majonezowa, Ryż smażony z warzywami, Królewski tort, Przepis z owoce morza, Pieczarki w kąpieli czosnkowej, zapiekanka z makaronu łatwe, obiad z mięsa mielonego, Proste kotleciki z jajka, mięso w sosie grzybowym, Salsa, Przepis z zupa serowa z grzankami, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , przepisy na śledzie po kaszubsku, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Kurczak w czerwonym curry - VIDEO, Frittata warzywno-mięsna, Kotlety z kurczaka z białego wermutu, Polędwiczka z grzybami, ziemniaków zapiekanka, Przepis z kuchnia polska zapiekanki, Zawijaski z łososiem, Tajska zupa curry z kurczakiem, Przepis z kurczak w warzywach, Zupa pomidorowa, Sos słodko-kwaśny, Schab, Sałatka gyros z kurczaka, Zapiekanka z dyni ze śmietaną, Placki ziemniaczane, Babka majonezowa, Przepis z makaron z serem i kurczakiem, Ryba, Sałatka Gyros, Przepis z ryba w ketchupie, Barszcz biały, pajda chleba, Przepis z musztarda - do sosu, Surówka z kapusty czerwonej, kapuśniak z kapusty kiszonej, Sos winegret po rosyjsku, Zrazy z karkówki, Kutia, Carbonara, Barszcz czerwony z grzybami , zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, sos serowo- śmietanowy, sos z rydzów, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatki, Bitki wołowe w winie , sos do papryki faszerowanej, hummus, Pasta bambusowa