Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

salatka z zurawina, Drobiowa zapiekanka, Sałatki z makaronem, Placuszki z cukinii, wołowina z kością, gulasz wp, przepisy na ciasto wz, Serowy placek, Galaretkowe witrażyki, kurczak mleko kokosowe, Złociste pałeczki z kurczaka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, sałatka marchewka groszek kukurydza, Koktajlowe babeczki, zupa wędzonka, Gołąbki z kaszą i ziemniakami, Potrawka z kurczaka, Duszona fasola, Pierś z kurczaka, smaczny p, piers z kurczaka na obiad, ryba na obiad przepisy, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Apetyczny chłodnik z melona, Ryż, Placuszki z cukinii, Jajka faszerowane śledziem i cebulą, PANGA Z ANANASEM, pstrag smazony na patelni, na placki, Zupa grochowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Makaron z kurczakiem, Placek ze szpinakiem, sałatka kurczak pomidor makaron, sos serowy z żółtego sera, Francuskie rogaliki z szynką i serem , Zapiekane kanapki z szynką i serem , sałatka z makaronu kolorowego, Zapiekanka z ziemniakow, Tortilla, Kurczak, Ryba, krewetki mleczko kokosowe, Zielona lazania, Hiszpańska sałata ryżowa, Warzywa smażone z ryżem , Zupa jarzynowa, Zupa cebulowa, Przepis z drobno, Warzywa, Karp w galarecie, Przepis z sałatka z kurczakiem i imbirem, Pieczone udka, Kocia lasagne , Udka, Zupa krem z fasolki z parmezanem, Kanapka z twarożkiem i salami , Sos „Beata”, Przepis z mięso jajko, Gulasz po polsku - VIDEO, Sos włoski do spaghetti