Dodaj do ksiązki kucharskiej Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób łatwe Autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Dodaj do książki kucharskiej

WŁOSKA LAZANIA (LASAGNE) Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

7

Układamy warstwę makaronu

8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

9

Smarujemy sosem beszamelowym

10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

11

Układamy drugą i trzecią warstwę

12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

  • 14
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto naleśnikowe bez mleka, Przepis z kurczak w sosie czosnkowo ziołowym, Grillowane żeberka BBQ, Makaron na zielono z kurczakiem, Jajecznica, Dip z rodzynkami, Przepis z przepisy orientalne, Krupnik, Cebula nadziewana pieczarkami, Proste kotleciki z jajka, Kabaczki zapiekane z bakłażanami, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z surowki z marchewki, Przepis z marynata do grilla, Przepis z karp pieczony w piekarniku, Karp w galarecie, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z makarony smażone, Zupa z soczewicy, Gulasz, Przepis z przystawki na grilla, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z biała kiełbasa czas gotowania, Pstrąg a la ochmistrz dworu, Warzywa, Kebab w kajzerce, Chrupki z serkiem , z masą, zupa z zielonej soczewicy, Przepis z szpinak mrożony z kurczakiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną, Salsa, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Przepis z kurczak mielone, kuchnia indyjska ryz smazony, kurczak łatwy, Przepis z zupa bulgarska, Sałatka z kiełkami fasoli, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Buraczkowa na skrzydełkach , Sos czosnkowy na wódce, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Risotto, Naleśniki, Przepis z zupa z kluskami i ziemniakami, Ryba, Berlińska Kartoflanka, Przepis z eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym, Placuszki z cukinii, Ciasto na pierogi, Przepis z kurczak w torebce, Leczo - VIDEO , Meksykański napój owocowy, Zupa pomidorowa, Schab, Barszcz czerwony zabielany , Zupa krem z groszku, Łosoś, Sałatka na ciepło z czerwonej kapusty, Przepis z schab z żurawinami, Przepis z z sosem chrzanowym, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem