Dodaj do ksiązki kucharskiej Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro

Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • solone orzeszki ziemne - 50 gramów
  • masło - 0.5 sztuki
  • śmietana - 1 łyżka
  • margaryna - 1 łyżka
  • nadzienie:
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • pomidory - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • tabasco - 0.2 łyżeczki

Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko, przesiekaj z margaryną, dodaj śmietanę, 0,7 zielonych orzeszków ziemnych i zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 1godz. do lodówki.
  2. Cebulę obierz i razem z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
  3. Przygotuj 12 foremek wysmarowanych margaryną i wyłóż je rozwałkowanym ciastem. Piecz przez ok.10-15 min. w temperaturze 180 stopni.
  4. W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórek, potnij w plasterki. Jajka roztrzep widelcem razem ze śmietaną i dopraw do smaku.
  5. Do upieczonych babeczek wlej sos śmietanowy, połóż po plasterku pomidora i podsmażony, chrupiący boczek z cebulką. Dopraw na ostro.
  6. Wyśmienite babeczki zapiekaj jeszcze przez 15 min. i posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej

WYŚMIENITE BABECZKI NADZIEWANE NA OSTRO - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę przesiej przez sitko, przesiekaj z margaryną, dodaj śmietanę, 0,7 zielonych orzeszków ziemnych i zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 1godz. do lodówki.

2

Cebulę obierz i razem z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.

3

Przygotuj 12 foremek wysmarowanych margaryną i wyłóż je rozwałkowanym ciastem. Piecz przez ok.10-15 min. w temperaturze 180 stopni.

4

W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórek, potnij w plasterki. Jajka roztrzep widelcem razem ze śmietaną i dopraw do smaku.

5

Do upieczonych babeczek wlej sos śmietanowy, połóż po plasterku pomidora i podsmażony, chrupiący boczek z cebulką. Dopraw na ostro.

6

Wyśmienite babeczki zapiekaj jeszcze przez 15 min. i posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: