Dodaj do ksiązki kucharskiej Zalewajka

Zalewajka

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 1 osób średnie Autor: przepisy.pl

Zalewajka - składniki:

  • woda - 2 litry
  • ziemniaki - 500 gramów
  • słonina - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • żur - 500 mililitrów
  • majeranek, pieprz, sól - 1 szczypta
  • mąka żytnia (do kiszenia żuru) - 100 gramów
  • letnia woda (do kiszenia żuru) - 500 mililitrów

Zalewajka - Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.
  2. Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.
  3. Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej

ZALEWAJKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zalewajka
    1.Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.
  • 2
    Zalewajka
    2.Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.
  • 3
    Zalewajka
    3.Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kalafior, Grillowana gruszka z żurawiną błotną, Pierogi, Sałatka z rzodkiewek i pomidorów, Cykoria w szynce, Naleśniki chińskie - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z smażony makaron z kurczakiem i warzywami, polędwiczki w sosie grzybowym, Krewetki z patelni, Olej z oliwy, Przepis z przyprawy pieprz, Pierś z kurczaka, Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym, Przepis z pieczony schab ze śliwką, Udka, Przepis z bulka tarta, Przepis z ciasto d, Pierś z kurczaka pieczona, Żurek, Gulasz z kurczakiem, ziemniakami i ogórkiem , Ziemniaki z groszkiem, Mielone, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Spaghetti Bolognese, kluski łyżką kładzione, Kosmiczne ślimaki, zupa z grzankami, Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku, Kasza, Gyros z kurczakiem, Przepis z ryż w sosie słodko kwasnym, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Sałatka gyros warstwowa, Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami , Dip migdałowy, Łosoś z serem twarogowym, sos kurkowy w śmietanie, Łosoś, Polędwiczki wieprzowe, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, Przepis z sos-do-makaronu, Makaron z kurczakiem i boczkiem , Spaghetti Bolognese, przepisy na latwe ciasta, Żeberka, Gazpacho z jogurtem i bazylią, Zapiekany Pan Kartofel, Zapiekanka rodzinna, Kaczka, sałatka z awokado i mozzarellą, Chrupki z serkiem , kuchnia polska co, Meksykańskie chilli con carne, krewetki mrożone, Przepis z kurczak ze sliwka, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, pesto sos, Tłusty czwartek, Zapiekanka z ziemniakow, pierś z kurczaka w mące, Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami, sos z karkówki, Grecki sos tzatziki