Dodaj do ksiązki kucharskiej Zalewajka

Zalewajka

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 1 osób średnie Autor: przepisy.pl

Zalewajka - składniki:

  • woda - 2 litry
  • ziemniaki - 500 gramów
  • słonina - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • żur - 500 mililitrów
  • majeranek, pieprz, sól - 1 szczypta
  • mąka żytnia (do kiszenia żuru) - 100 gramów
  • letnia woda (do kiszenia żuru) - 500 mililitrów

Zalewajka - Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.
  2. Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.
  3. Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej

ZALEWAJKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zalewajka
    1.Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.
  • 2
    Zalewajka
    2.Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.
  • 3
    Zalewajka
    3.Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: