Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sałatka gyros z kurczaka, Zapiekanka z ziemniakow, Pożywna zupa z warzyw, Przepis z Makarony lasagne z warzywami, Przepis z sałatka warzyw, Bułeczki zapiekane z mięsem, Quesadillas - VIDEO, Warzywa, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Frytki z sosem Aioli , kolorowa kanapka , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Ryż z owocami morza, obiad szynka, Ryba, Kolorowy pasztet warzywny, Przepis z przepis na obiad bez ziemniakow, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Kwaśnica na wędzonce , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kluski , Muszle nadziewane łososiem, Przepis z sałaty, piersi z kurczaka z kuchnia knorr, Pierś z kurczaka pieczona, Sos ogórkowy z zasmażką, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przepis z placki ziemniaczane z mlekiem, Ziołowe piersi z kurczaka z musztardą, Sałatka wiosenny kurczak, Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu, Krem brokułowy, zapiekanka z ziemniakami i warzywami i z piersi kurczaka, obiad jajko, Galaretkowe witrażyki, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z czas na cebul, Placki, sos na żeberkach, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, krupnik staropolski, Zupa jarzynowa, Kutia, Pasztet, Domowe ogórki małosolne i kiszone, mięsa mielonego, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Kalafior, salatka z makaronem i selerem, Zupa z dyni, fasola drobna, Przepis z przyprawy kuchnia tajska, Gołąbki z ryżem i mięsem, Polędwiczki, Risotto z kurczakiem i warzywami, Krupnik, Przepis z mały przecier pomidorowy, Sałatka z szynką i pomarańczą , Zupa cebulowa, Obiad ud, SŁODKA BOMBKA :), tiramisu deser, Przepis z kapusta slodka