Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka z pieczarkami, Przepis z sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, Duszone warzywa, Polska zupa pomidorowa, Galaretkowe witrażyki, Karp w galarecie, Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem, Ryba, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z ciasta francuskie, Koszyczki z kaszy , Przepis z sałata cezar, Przekąski, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Paszteciki z mięsem i kapustą, Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa orientalna, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Przepis z kawałki kurczaka w ciescie, Przepis z makarony cannelloni, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, ser szynka, Tagiatelle z wędzonym kurczakiem, Przepis z zupa z białej fasoli, indyk w warzywach, farsz do mięsa wieprzowego, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Sałatka kebab - VIDEO, duża cebula, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Gulasz, Kurczak à la "Maroko", kiszone liscie kapusty, Ognista sałatka z kurczakiem, Zupa cebulowa, Pierś z kurczaka, Zapiekanka mięsna z kaszą jęczmienną, Przepis z knorr z czosnkiem, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Zupa grzybowa, Grillowany bakłażan z fix leczo , Śmieszne kanapki dla dzieci “Afro-kanapka”, Zupa pieczarkowa, kurczak ze szpinakiem i pieczarkami, Lebkuchen tradycyjne niemieckie pierniczki, Przepis z kuchnia polska placki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, pierś z kurczaka zapiekana z warzywami, ryba z piekarnika, Kremowa zupa z dyni, Lekkie leczo po amerykańsku, Enchiladas , Zapiekanki, Gulasz wieprzowy z jarzynami, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Gyros, Golonka, Przepis z zapiekanka prowansalska, Warzywa, Smaczny melon zawinięty w szynce parmeńskiej, Kotlety