Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kotlety ze sp, zielona sałatka, makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, Zupa ogórkowa, delikat knorr czerwony, Krem brokułowy, Gyros z kurczakiem, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, obiad wielkanocny, na ostro, smażone warzywa z patelni, Przepis z sałatka z cukinia -, Przepis z pieczarki cebula, Naan (chleb indyjski), kurczak na marchewce, Zupa z dyni, Sałatka gyros warstwowa, filety a kurczaka, Przepis z knorr przepisy zupy, Zupa krem z dyni - VIDEO, Cukiniowa zapiekanka, Zapiekanka Gyros , Ciastecza adwentowe, Przepis z sałatka z serem żółtym, sałatki ze słonecznikiem, Pierogi, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, Barszcz biały, Tortino di carciofi, Zupa krem z dyni - VIDEO, sos pieczarkowy knorr, Gulasz, Stroganoff z kiełbasy, Kalafior w cieście omletowym, Polędwiczki, Pizza Bolognese a la Samosa, Łosoś, pierogi z kapustą, Ostre hiszpańskie racuszki z serem, Kurka, Pyszne i proste domowe nalewki!, Indyjska zupa pomidorowa, Barszcz, Przystawki, Sos beszamelowy , Śledzie, Papryka, ciasto z smakiem, kapusta pekińska surówka -, Polędwiczki z kurczaka z płatkami migdałowymi, Krem z pieczonych buraków, dyni i marchwi, Tortilla wykwintna, Pasztet z mięsa - klasyczny, Żółty ryż, Szpinak, Zapiekanka makaronowa, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, marynaty do mi, Gołąbki Mocy Świątecznej, Zapiekanka makaronowa, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami, Żurek