Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś, Kurczak kokosowy gotowany, makaron z t, Rosół, ser sałatkowy, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Placki po węgiersku, Przepis z przyprawy do kapuśniaka, Pasta witaminowa, Kluski , Chilli Con Carne - VIDEO, Pieczeone parówki ze śliwką, bulionetka knorra, pierś z kurczaka z kurkami, NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ, mieso mielone zapiekane, Przepis z sałatka z kapustą pekińską i z rzodkiewka, Ogórek, Sałatka Nicejska, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Jajka, Tradycyjne bitki wołowe, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Placuszki z cukinii, Duszone ziemniaki z warzywami po ormiańsku, Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka , Przepis z zupa neapolitańska z serem, Makaron, Przepis z zupa z mrożonych warzyw, Sos rosyjski, Cykoria nadziewana delikatnym łososiowym farszem, Wyśmienita pasta z sardynek, Spaghetti Bolognese, Dipy, Sałatka Gyros, Pomidorowy sos do pizzy, szaszlyki z piekarnika, Przepis z sałatka brokułowa z makaronem, Zupa tajska z kurczakiem, Przepis z co do golonki, Muffiny orzechowe, Karp w galarecie, Zupa cebulowa, kurczak piers, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kaczka, Jagnięcina w miętowym sosie, ryba cytryna, Mielone, Sałatka serowo - ananasowa, obiad z ryżem, Przepis z na slodko, Sos sojowo-czosnkowy, Jajka faszerowane sardynkami, Przepis z kuchnia tv pl cukinia, Roladki z warzywami, Rolada ziemniaczana, hummus, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Przepis z sałatka ze świeżych ogórków, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Zupa dahl, obiad z łososia