Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pancakes - amerykańskie naleśniki z czereśniami, kurczak jajko, Polędwiczki wieprzowe, Pieczarki w kąpieli czosnkowej, Przepis z sos do salatka, Przepis z indyk papryka, Sandacz z rakami, Naleśniki doskonałe, Ryż, Kotlety, Sałatka Nicejska, MAKARON PO AMERYKANSKU, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z mieso mielone sos, Nadziewane pomidory, Leczo - VIDEO , Ciepła sałatka z bakłażanów inaczej, Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu, Żurek, Przepis z sałatka kurczak kapusta pekińska sos czosnkowy, Zupa pomidorowa, Sałatka grecka, sałatka z pora z rodzynkami, Sos Harissa, Sałatka Gyros, Bigos domowy, Przepis z zupa krem z brokulow, Lasagne z sosem bolognese , Mango ze śmietaną, Makaron z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym z orzeszkami piniowymi, tako meksykańskie, Tortilla 5 smaków, białą kiełbasę, Naleśniki doskonałe, Przepis z BABKA NA OLEJU, Karp, Zupa z soczewicy, Gyros, Przepis z z ryżu, Zapiekanki, Przepis z sos z białego sera, Lekka sałatka fantazja, Schabowe steki z pieczarkowym sosem, Potrawy wigilijne, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Sos Harissa, Placki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z sałatka z makaronem kokardki, Tortilla 5 smaków, Barszcz biały, groszek konserwowy, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z musztardzie, cukier brązowy, makaron pomidorowy sos, mięso z indyka w sosie, Naleśniki a la gołąbki, Kurcazk w cieście, Przepis z pierś z kurczaka w woreczku, Lasagne, Topione pory, Makaron z sardynkami