Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z sosy do pierogów, Przepis z ja cukinia, Sałatka Nicejska, Przepis z kuchnia polska gotowanie, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Ryba, Polędwiczki, Zupa z soczewicy, Zupa z dyni, Zupa grzybowa, Przepis z roladki z wołowiny, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kurczak piersi z kurczaka, Zapiekanki, Zapiekanka włoska, Karkówka, Ogórek, Wykwintne tosty z piklingiem i szparagami, ziemniaki w ziołach, lasagne z mięsem mielonym, Sałatka z grzankami i wędzonym tofu, Lasagne alla bolognese, Przepis z ryba z warzywami na patelnie, ryba gotowana w mleku, Sos włoski do spaghetti, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Ryż smażony z warzywami, Mizeria ze śmietaną, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pomidorowy turbot z warzywami, Przekąski, Kotlety z jajkiem sadzonym, mieso schabowe, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, łosoś dzwonki, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kotlet jajeczny, Lasagne drobiowa, Przepis z mięso mielone z indyka, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, świeży tymianek, Zupa pomidorowa z naleśnikowym makaronem , Śniadanie mistrzów, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada w śmietanie, cebula duża, Przepis z mieso w ciescie, Sałatka jogurtowo-krabowa , Łosoś, Carbonara, Ryż, Delikatne płotki zawijane w boczek, Przepis z farsz meksykański, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Potrawy wigilijne, Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią, pieczony filet z ryby, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Galaretkowe witrażyki, Przepis z salatka z makaronem chinskim, Zupa z kurczęcia z grzybami, Cytryna