Dodaj do ksiązki kucharskiej "Zapiekana polenta"

"Zapiekana polenta"

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób łatwe Autor: Ostra Na Słodko

"Zapiekana polenta" - składniki:

  • kasza kukurydziana - 150 gramów
  • bulion warzywny - 0.5 litra
  • masło - 1 łyżka
  • parmezan - 30 gramów
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku - 0.4 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

"Zapiekana polenta" - Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

"ZAPIEKANA POLENTA" - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pieczarkowa, krem z g, Sos czosnkowy na wódce, piers z indyka, Wolno pieczona jagnięcina , Przepis z kuchnia kanadyjska, Pieczeniowe paluszki, Samosa, Przepis z przepis na sos spaghetti z pomidorów, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sos wiosenny, Szpinak na ostro , Ogórek, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , Roladki z tołpygi, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Kebab w kajzerce, Ciasto na pizze, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Zupa brokułowa, Łosoś, Przepis z kaski kurczaka, gotowane mieso, Tagliatelle z mielonym mięsem, Zupa szczawiowa, Przepis z sos grzybowy z prawdziwków, Przepisy świąteczne, gulasz węgierski, Ziemniaki po francusku, Camembert w pikantnym sosie miodowym, Barszcz biały, Pierś z kurczaka, Pierogi z kapustą i grzybami, Rurki z pieczarkami , zupa na kości, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , rumsztyki, Przepis z ryby kuchnia, Barszcz, Przepis z poledwiczki wieprzowe medaliony, Przepis z gotowany por, przyprawa do kurczaka duszonego, Chrupiące frytki z filetów rybnych, Przepis z placki z serem żółtym, Pieczeń wołowa w sosie z pieczarkami, zmielona, Przepis z mięso w warzywach, Przekąski, zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, Szafranowe risotto z kurczakiem, Zupa cebulowa, Kotlety, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Krem z sałaty ze szczypiorkiem, Knedle nadziewane grzybami, jajko kurczak, Zalewajka II, Kebab w chlebie tostowym , Ryba, Kanapka dla dzieci "Ciężary siłacza", Przepis z kotlet z ryby, Lasagne drobiowa, Kanapka dla dzieci "Potworek'", Mielone