Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zapiekane ziemniaki - składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 1.5 szklanek
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • por - 0.5 sztuki
  • gałązka świeżego tymianku - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa - 1 łyżka

Zapiekane ziemniaki - Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.
  2. W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.
  3. Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.
  4. Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.

2

W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.

3

Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.

4

Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.

5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kuchnia polska zeberka, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z kuchnia dla dzieci, Likier piernikowy, zupy knorra, Kalafior, Kanapka Caprese z pomidorem , Zapiekane kanapki z szynką i serem , Ryż smażony z warzywami, Przepis z RYBA O GRECKU, Spaghetti , miski knorr, Bitki wołowe ze śliwkami , Przepis z spaghetti-, Brokuły, Sałatki, Hamburger Pascala, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa ogórkowa - VIDEO, Mielone, Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą , Sos mięsny i kulki ziemniaczane, Sałatka Gyros, Likier piernikowy, Cesarski indyk, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka po kreolsku, soczewica zielona, zioła do ryb, Tortilla, Barszcz, Przepis z ciasto z kaszy jaglanej, Przepis z gęsta śmietana, Przepis z żeberka z piekarnika, Wątróbki z rzepą, Zrazy po Śląsku, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), Placek drożdżowy z rabarbarem, Sałatka Cezar, Sosy, Zupa cebulowa, Ryba po grecku, Schab w pięciu smakach, Risotto z kurczakiem i warzywami, pieczarki zi, sola zapiekana, Potrawka z kurczaka, zapiekane spaghetti, Marchewki w plastrach boczku, Spaghetti z orzechami, Sałatka Gyros, makarony i serem, Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowo-serowym , Przepis z pomidorowa na mi, kostki do makaronu knorr, Pizzerinki , Przepis z papryka nadziewana serem feta, Garam masala , Sałatki z makaronem, Schab w pięciu smakach, makaron z kurczakiem i serem feta, Przepis z Ryby- sola, Wędzony łosoś na grillowanych ziemniakach, Kebab w kajzerce