Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zapiekane ziemniaki - składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 1.5 szklanek
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • por - 0.5 sztuki
  • gałązka świeżego tymianku - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa - 1 łyżka

Zapiekane ziemniaki - Sposób przygotowania:

  1. Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.
  2. W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.
  3. Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.
  4. Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.
  5. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.

2

W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.

3

Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.

4

Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.

5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tłusty czwartek, Przepis z przepis na sałatkę cezar, Mielone, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Zapiekane cykorie, ser bryndza, Przepis z Fix soczysta karkówka z pieca, Karp, Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną, Przepis z sałatka z kurczakiem i imbirem, Sałatka z ryżem, ogórkami kiszonymi i śliwkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Dania z ryżem, Szaszłyki z indyka z avocado, Spaghetti z owocami morza, Przepis z chińskie przystawki, Sos czosnkowy na wódce, kotlety z jajek gotowanych, ugotowani sałatki, Przepis z kostka filet, Kutia, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Meksykańskie kąski, Przepis z makaron n, Sałatka z kozim serem i szpinakiem, Zupa pieczarkowo – kalafiorowa , Roladki z łososia z kawiorem, Przepis z bez kostek, z kurczaka, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym, Szaszłyki z owocami, Sałatka gyros warstwowa, Leczo, piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pasta koperkowo-jajeczna, Rosół, Placki po węgiersku, farsz do pierogow ruskich, makarony z pomidorami, Potrawka z kurczaka z curry, Przepis z ciasta deser, Zupa jarzynowa, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Zapiekanki, Banany w cieście, ryz z miesem, nalesniki - ciasto, Placki po węgiersku z sosem grzybowym, mieso na pieczen, Zupa z soczewicy, Roladki z pstrąga po florencku, Roladki z polędwicy wieprzowej, Półksiężyce kapusty gotowane z kurczakiem, Polędwiczki wieprzowe, patison faszerowany, Zupa grzybowa, mieso mi, Roladki z polędwicy wieprzowej, Proste kotleciki z jajka, Przepis z brazowy ryz, Zupa ogórkowa