Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka brokułowa - składniki:

  • brokuły - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • sos:
  • masło - 2 łyżki
  • starty ser żółty - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pieczarki - 250 gramów
  • wędzony boczek - 250 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Zapiekanka brokułowa - Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  4. Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  6. Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  7. Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szybkie faszerowane ziemniaki , Sos włoski do spaghetti, Kremowa zupa z portobello i ziołami, Przepis z śledzie matiasy, schab z makaronem, Forszmak dragomirowski, Przepis z sos do kurczaka na ostro, Klasyczna włoska sałatka z ravioli, Medaliony z indyka w sosie pomidorowym, Zupa grochowa, Przepis z Kurczak udka, Sosy, Karmelizowane pomidory z musem malinowym, Polędwiczki, schab pieczony z jabłkami, Kutia, przepisy knorr pl szynka, Szparagi z sosem i grzankami, Warzywa, Przepis z makaron zapiekany w piekarniku, Sos beszamelowy , Chińskie sajgonki, Przepis z makaron mięsa, Placuszki z cukinii, Sos czosnkowy , Zupa krem, z cukinii, Potrawy wielkanocne, Żurek, Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami , koktajl owocowy, Luksusowa pasta do chleba, Tortilla, Przepis z łopatka pieczona, makaron z ziołami, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Zielone kluski – gnocchi verdi, Schab, Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Raita bananowa, Krokiety z szynką, Bitki wołowe w francuskim stylu , Placki, Kurczak w sosie miodowym z chilli i ananasem, zupa z cukinii i czosnkiem, Przepis z filet panierowany, Gulasz po polsku - VIDEO, do kotleta, Pizza alla siciliana, Przepis z schab pieczarki majonez ser zapiekane, smażona dynia, potrawka z piersi kurczaka, Chowder z kukurydzą, Risotto z kurczakiem i warzywami, Papryka, Zapiekanka rodzinna, Spaghetti carbonara, Przepis z pierś z kurczaka z serem i pieczarkami na patelni, Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych , Przepis z filety w oleju, Przepis z szklanki cukru, Placek po zbójnicku wersja 1