Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka brokułowa - składniki:

  • brokuły - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • sos:
  • masło - 2 łyżki
  • starty ser żółty - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pieczarki - 250 gramów
  • wędzony boczek - 250 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Zapiekanka brokułowa - Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  4. Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  6. Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  7. Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, kwaśne jabłka, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Ryż smażony z kurczakiem i bazylią, Makaron, Zapiekane ziemniaki po prowansalsku , sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z pieczeń w cieście francuskim, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sola w pomarańczach, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Piwna zupa starobawarska, Obiad, Przepis z Cebula lub czosnek, Kopytka z sosem, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Przepis z sałątka z, zapiekanka miesem, Tortilla z kurczakiem, Sałatka hawajska, Łosoś, Przepis z paszteciki przepis, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Faszerowane papryczki, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Placki, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z cebula dymka, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Bretońska zupa mięsna, Steki z indyka z serem i ananasem, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Krem brokułowy, Polędwiczki, Leniwe z ricottą, Sałatka drób i winogrona, Zapiekanka makaronowa, Zupa jarzynowa, Przepis z małe ogórki, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Kasza jaglana z owocami , Lasagne, Rosół, Sałatka z suszonych pomidorów i oliwek, sosy do wątróbki, makaron do, Papryka faszerowana baraniną , kurczak z rosolu, Karkówka, sos carbonare, Zupa z soczewicy, jAJKO ZAPIEKANE, Zapiekanka meksykańska, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Gorące rynki ., Galaretkowe witrażyki, Ciasto na pierogi, krokiety z pieczarkami i jajkiem, mięso z łopatki wieprzowej, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, leczo z wołowiną, Placki ziemniaczane, Gulasz, zapiekanka na bułce