Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka brokułowa - składniki:

  • brokuły - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • sos:
  • masło - 2 łyżki
  • starty ser żółty - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pieczarki - 250 gramów
  • wędzony boczek - 250 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Zapiekanka brokułowa - Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  4. Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  6. Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  7. Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wyborne placuszki z kiszonej kapusty, Ryba po bengalsku, Leczo z cukinii, Pierogi z jagodami, Przepis z makaron wloski, Spaghetti z tuńczykiem, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , plastry łososia, Karp smażony z masłem czosnkowym, Sałatka Gyros, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, na miodzie, Papryka, papryka faszerowana serem feta, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, przystawki z łososia wędzonego, Tagine z kurczakiem i warzywami, Makaron, Przepis z pierś z kurczaka obiad, Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami - VIDEO, Żeberka, mieso rolada, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Sałatka Nicejska, Sałatka Cezar - VIDEO, przepis na zalewajke, kapusta duszona z pomidorami, knor pl, Sałatki z kurczakiem, Pulpety w sosie chrzanowym, Zupa gulaszowa, Kaczka, Przepis z sos knorra, Kebab, Legumina z ryżu, Fajita Iny, Rurki z warzywami, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z sałatki hiszpańskie, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, pieczarki faszerowane z grilla, Kanapka włoska , Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Schab, Przepis z szpinak z serem plesniowym, DANIA GŁOWNE na boze narodzenie, Muffinki z cukinią i marchwią, Schab w pięciu smakach, Przepis z Kostka do, Zupa jarzynowa, Lasagne, grillowanie na patelni przepisy, Smaczny tatar na sposób niemiecki, Sałatka jarzynowa ze śledziem, Sos czosnkowy , Nadziewany słodki ziemniak, Mix sałat z brokułem i awokado, danie z pieczarkami i ryżem, Naleśniki, Pesto, czyli genueńska pasta bazyliowa, Zupa gulaszowa, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, rogaliki francuskie, Kapusta z grochem