Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka brokułowa

Zapiekanka brokułowa

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka brokułowa - składniki:

  • brokuły - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • sos:
  • masło - 2 łyżki
  • starty ser żółty - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pieczarki - 250 gramów
  • wędzony boczek - 250 gramów
  • pieprz - 1 szczypta

Zapiekanka brokułowa - Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  4. Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  6. Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  7. Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto na pizze, Sałatka gyros warstwowa, Włoska sałatka z cieciorką, Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Golonka, Przepis z mięso mielone z indyka z ryzem, ryba salatka, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa z piwa, Pierogi, Zupa jarzynowa, Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą, Stek z ananasem, Klopsiki z kurczaka z sosem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z losos pieczony z serem, Gulasz, mleko mąka, Przepis z sałatka z serem francuskim, Przepis z salatka me, Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Aniołek, czyli tortilla całkiem inaczej, poledwiczki wieprzowe z warzywami, Spaghetti z owocami morza, sosy mieso, Kotlety schabowe z pigwą, Włoska zupa minestrone z boczkiem i makaronem, Przepis z makaron z parówką, Placuszki z cukinii, naleśniki z jajkami, Przepis z hiszpanskie, Ogórek, Rumiane skrzydełka w miodowej bejcy , Kotlety cielęce w pieczarkach, Roladki z ciasta francuskiego z warzywami, Kalafior, Krupnik, Sos senatorski, Lasagne, obiad dla, Kurczak i ziemniaki w falbankach, Sos czosnkowy na wódce, Warzywa, brokuły z piekarnika, Przepis z szparagi zapiekane z serem, Meksykańskie mule, szaszłyk kurczak, Schab, Risotto, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, Kluski lane, Dip pomarańczowo-ziołowy, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym, Gulasz, Przepis z mase do deseru, mieso mielone ciasto francuskie, czas pieczenia, kiszone ogórki, Salsa, Kotlet de volaille - VIDEO, Quesadillas - VIDEO, kurczak smażony w oleju