Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: Karolina Januszewska

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 250 gramów
  • makaron rurki - 250 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • starty żółty ser - 250 gramów
  • kukurydza w puszce - 200 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 250 mililitrów
  • posiekany czosnek - 0.5 sztuki
  • oregano - 1 łyżka

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.
  2. Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.
  3. Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.

2

Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.

3

Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pomidory z jajkami, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Kapusta z grochem, Zupa z soczewicy, risotto z kurczakiem, Dania z ryżem, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, poledwiczki wieprzowe, Sos włoski do spaghetti, Łopatka winno-grzybowym sosie, Włoska grzybowa Lasagne, Znakomity szczupak w koszulce z boczku, Sałatka kebab - VIDEO, sałatki z sałaty lodowej -, Dynia, Sałatka ze ślimaczkami z łosiem, Ryż z owocami morza, Lasagne z ricottą, Ziołowe risotto z grzybami, Taramas - grecka sałatka z ikry, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Sałatka grecka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka szpinakowa z malinami i twarogiem, Przepis z obiad z mięsem mielonym, Bigos - VIDEO, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, mielony, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Pierogi z jagodami, Pierogi z jabłkami i cynamonem , Dorszowe kokardki , Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Pierogi z suszonymi śliwkami, Pieczeń, przepis na zapiekanke z piekarnika, Karp, Gołąbki, zupa brokułowa -, Zupa pieczarkowa, soczewica czerwona, Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)- VIDEO, przystawki z ciasta francuskiego, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Przepis z pierogi z mięsem farsz, dania główne ze schabu, Gyros z kurczakiem, Zapiekanka z ziemniakow, Sos pieczarkowy ostry, Sos dominikański, Śledzie z jabłkami i buraczkami , Przepis z obiad z fileta z kurczaka, risotto z kurczakiem i warzywami, Obiad, Tłusty czwartek, Sałatki z makaronem, sałatki z ryżem, Eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną , Żeberka - VIDEO, mięso mielone wołowe, Zupa brokułowa