Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • olej
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Gouda - 100 gramów
  • gałka muszkatołowa
  • mleko - 0.5 litra
  • mąka - 40 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 2 sztuki
  • kalafior - 1 sztuka
  • masło - 60 gramów

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - Sposób przygotowania:

  1. Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  3. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
  5. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.
  6. Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM I MIĘSEM MIELONYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.

2

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

3

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.

4

Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

5

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.

6

Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: