Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka z mięsem

Zapiekanka z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Zapiekanka z mięsem - składniki:

  • mielona wołowina - 400 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ser żółty - 50 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Zapiekanka z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.
  2. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.
  5. Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.

2

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.

3

Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

4

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.

5

Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka pieczona, Karkówka, Kapusta z grochem, Kakao z białej czekolady, Przepis z zup a krem, Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem, Tortilla - VIDEO, Zupa kalafiorowa, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, sosy koperkow, Pikantna zupa serowa z pomidorami, boczek z gr, meksykańskie, Zapiekanka Gyros , dzieci, zupa cebulowa zapiekanka, Papryka, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Żurek z białą kiełbasą, Cukinia duszona z szynką i oliwkami, Sałatka kebab - VIDEO, Sałatki z makaronem, sosy z miesa wolowego, Przepis z pałki z kurczaka na ostro, Schabowy z pomidorem i serem żółtym, Polędwiczka z grzybami, makarony na ostro, Przepis z sos ostry do salatek, makaron gotowanie, Lasagne, Kalafior, Zupa z dyni, Makaron linguine z orzechowy pesto, Zapiekanka z pieczarkami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Surówka z papryki i kurek, Przepis z kiszonym, Barszcz, szpinak z serem w ciescie francuskim, Sałatka grecka z fetą, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Kotlet de volaille - VIDEO, Makowa szarlotka z lodami, Tajska zupa, sałatka japońska, Lodowy pudding z owocami lata, Gulasz z kiełbasy, Łosoś w ziołach, przepis kuchni w, Duszone warzywa, Placek z miętą, Naleśniki, Przepis z papryka pomidory ryż, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z ryz smazony z warzywami po chinsku, Przepis z pomysł na pieczeń, Dynia meksykańska, SŁODKA BOMBKA :), Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Przepisy świąteczne, Śledzie, Żurek z kaszą i mięsno – grzybowymi kulkami, Przepis z sos z oliw, Barszcz biały