Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka z mięsem

Zapiekanka z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Zapiekanka z mięsem - składniki:

  • mielona wołowina - 400 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ser żółty - 50 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Zapiekanka z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.
  2. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.
  5. Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.

2

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.

3

Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

4

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.

5

Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

obiad w pół godziny, Curry z wołowiną po tajsku, Schab, Makaron, plastry łososia, Placki po węgiersku, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Pierogi z jagodami, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Zapiekane parówki , Orientalny kurczak w sosie orzeszkowym , grill mieso, zupa na zeberkach, Zupa dyniowa z czerwoną fasolką, Dipy, Szybki obiad, na obiad makarony, Pasta z serka topionego, surówka kapusta pekińska, Żurek z wędzonką i boczkiem, Sezamowe pulpeciki rybne, żeberka pieczone -, Przepis z obiad bezmiesne, Lekka zupa pomidorowa, Dania z makaronem, krewetki smazone, smażona pierś z kurczaka, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, sos z karkówki, Zapiekane parówki , Gołąbki, Roladki z parówkami, Przepis z fileciki anchois, Brokuły po indyjsku, Zapiekanka po rzymsku, Rosół, Potrawy wigilijne, Razowe naleśniki z grilla ze szparagami, zupa z kapusty, Serowe kotleciki z ziemniaczkami, Placki po węgiersku, niskokaloryczne sałatki, Sałatka z roszponki z radiccio, Pieczeone parówki ze śliwką, Pierogi z jagodami, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z mieso z piekarnika, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kaczka, Sos włoski do spaghetti, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Żeberka, Zawijaski z łososiem, Papryka, Przepis z kurczak curry z warzywami, Przepis z sałatka makaron kokardki, Przepis z faszerowana papryka serem, Hiszpański hot pot z królikiem, Sałatka kebab - VIDEO, Penne putaneska , Lasagne, Leczo z kiełbasą, Przepis karnawałowy: Nudle z polędwicą i warzywami, Babka majonezowa