Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka z mięsem

Zapiekanka z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Zapiekanka z mięsem - składniki:

  • mielona wołowina - 400 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ser żółty - 50 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • jajko - 3 sztuki
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • pomidor - 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Zapiekanka z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.
  2. Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.
  5. Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zapiekankę z mięsem piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z salsą.

2

Cebulkę i czosnek posiekaj i podsmaż razem z mięsem na rozgrzanym tłuszczu.

3

Dodaj oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę papryki i obrane ze skór, rozkrojone na kawałki pomidory. Duś na małym ogniu przez kilka minut, po czym dopraw do smaku. Możesz dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

4

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź, zmiel przez maszynkę i wymieszaj z surowymi żółtkami i ubitymi na sztywną pianę białkami.

5

Mięso przełóż na dno przygotowanej, żaroodpornej formy do zapiekania wysmarowanej tłuszczem i przykryj je ziemniaczaną masą. Oprósz startym żółtym serem.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gołąbki, Gulasz wołowy z musztardą, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa Harira z ciecierzycą, Kalmary ze szpinakiem, Zapiekany kurczak z musztardą, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatki z makaronem, makaron obiad, Przepis z Przyprawa pikantna do kurczaka Knorr, Przepis z sera żó, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Lasagne, bulion Knorr, Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem , latwa, Przepis z kuchnia tv pl cukinia, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z zupa z piersi kurczaka, Warzywne penne, mielony z warzywami, Leczo, Potrawy wielkanocne, Kremowa zupa z dyni, Polędwiczka z grzybami, Przepis z zapiekane pomidory, Tłusty czwartek, ciasto r, sałatki z łososia wędzonego, Kiełbaski w cieście, Przepis z zupy na bulionie, Zapiekany makaron z kiełbasą , Barszcz, Kotlety, Przepis z oliwki z, Pieczony klops, Placek z miętą, Zupa szczawiowa, Koktajl owocowy, Zupa z młodych buraczków, botwinka, Przepis z kuchnia angielska, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Przepis z sos z piersi z kurczaka, Przepis z zapiekanka z makaronem i rybą, Risotto, Przepis z jajko ser, Karkówka pieczona w sosie pomidorowo-ziołowym, Lody waniliowe z malinami w winie, kuchnia hiszpanska, Obiad, Przepis z faszerowana papryka serem, Gyros, Pierogi z jagodami, Sałatka z pomidorów i białej fasoli, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Placek z warzywami , "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, klopsiki rybne, Zupa krem z dyni - VIDEO, Łosoś, Dip jogurtowo-ogórkowy, Żołądki drobiowe z ryżem, Sos włoski do spaghetti