Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi ruskie w cieście, Obiad, knorr pasta, Szpinak, Przepis z chrupiący kurczak chiński, Przepis z szynka do wedzenia, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, Przepis z mieso z piekarnika, Przepis z MARYNATA NA STEK, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z mieso ser, Brokuły, Musaka, Sosy, bułka z pieczarkami, Kasza, Steki z karkówki z leśnymi grzybami, Przepis z pierś z kurczaka w ananasie, Pierś z kurczaka pieczona, Sałata lodowa z ogórkiem i serem feta , Mielone na jeden kęs, Przepis z biała kiełbasa czas gotowania, Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Przepis z obiad szynka konserwowa, Pstrąg, Przepis z masy do ciast, Makaron z wędzonym kurczakiem, Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem, Dania z ryżem, Zapiekanki, Dynia, przepis na kuchni, Lody truskawkowe, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Żeberka, Chocolate Chip Cookies - Ciasteczka z czekoladą, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Zapiekanka meksykańska, Pieczeń wołowa z sosem, Hiszpański tapas , Przepis z penne czosnek, Przepis z makaron z kurczak, desery w pucharkach, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Karp, Pavo con qu erva (indyk po meksykańsku), Śledzie, Zapiekanka rodzinna, gotowanie okrasa pl, Sałatka gyros warstwowa, Makaronowe rulony z pieczarkami i serem risotta, Berliner luft, Łosoś ze szparagami w balsamicznym sosie pomarańczowym, Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej, Kurczak po hawajsku z ryżem, Zupa szczawiowa, Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką , Kocia lasagne , obiad z mięsem schabowym, Przepis z seler kiszony, Przepis z papryka mielone, ZAPIEKANKA Z OMLETEM, Sałatka grecka z fetą