Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Potrawy wielkanocne, obiad bez ziemniakow, Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, zapiekana kapusta, Przepis z ryby w zalewie, Przepis z babeczki, Przepis z zapiekanka na kolację, Potrawy wigilijne, Omlet z otrębami - pyszne śniadanko !!!, Przepis z ser pl, Zupa grochowa, Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem, Przepis z żeberka pieczone, SPAGETTI, Złocista kasza z gulaszem grzybowym , Sos czosnkowy , sałatka z octem winnym z ogórkiem i pomidorami, Pstrąg, mielone w cebuli, Tarta z truskawkami, Zupa brokułowa, Truskawki miodowe, Żurek, Przepis z czarne spagetti, Przekąski, Zupa-krem z selerów, Wołowina w „papilotach”, co zrobic na obiad ze schab, Przepis z wędzony filet z łososia, TAPAS: Grzanki z chleba z pepperoni, Krewetkowe szaleństwo w bułeczce, Polędwiczki wieprzowe, Szpinak, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z kiszenie ogorkow, Lasagne drobiowa, sałatka ser camembert, Salsa, Spaghetti a la carbonara, Burger w bułce z nudli, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Kasza, Curry z mięsa mielonego, Zupa gulaszowa, migdałów, Karkówka, Szaszłyki z wątróbek, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, Sos włoski do spaghetti, Przepis z przystawki ze śledziem, Przepis z sola ma, Wiosenna zapiekanka z fasolką szparagową., Naleśniki, Przepis z szynka wieprzowa pieczona, Krewetki w cieście piwnym, Likier piernikowy, sałatki do mięsa, Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym, Sałatka do obiadu, Sałatka z tuńczykiem, Sałatka gyros z kurczaka, kuchnia polska mielony, Zupa mleczna z zacierkami, Duszone udka w owocach