Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka z mix sałat, naleśniki z farszem -, Zupa szczawiowa, Sałatka gyros z kurczaka, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Smakołyk ze śliwkami, Jajka, Surówka z papryki i kurek, łatwa sałatka, Przepis z roladki ze schabu, Lasagne, sosy gotowanego kurczaka, obiad makaron, Zupa z dyni, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Przepis z zapiekanka makaronowa z pieczarkami, Przepis z mieso jajka, knorr t, Pieczone udka z boczkiem, Zupa cebulowa, Kutia, Pasztet, Surówka z kapusty czerwonej i białej , Spaghetti Bolognese, Przepis z Sok z cytryn, Brokuły, Makaronowa sałatka z bobem, Ciasto na pizze, Zupa krem brokułowa z tymiankiem , Sałatka z kapusty pekińskiej , kurczak pieczony w naczyniu żaroodpornym, Kotleciki z jajka i ziemniaków, Zupa gulaszowa, Zapiekanki, Karp w galarecie, sałatka z gotowanych warzyw, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Nadzienie pomidorowo-pieczarkowe, Spaghetti a la carbonara, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z mięso wieprzowe, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Sos waniliowy, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Bigos - VIDEO, Sandacz z krabami w papilotach, leczo z mięsem mielonym, Kaczka, Pasta czeska z ogórkami, Przepis z marynata do dzika, Gwiazdki z kremem pinacolada, Przepis z makaron czosnek, Omlet rybny z kaparami, Sałatka z papryki i sera camembert ze świeżym szczypiorkiem, Rosół, sos do kebaba przepis, Przepis z sałatka z brokułami i sosem czosnkowym - -, Barszcz, Przepis z kasza kus-kus, Fingersy z kurczaka, kurczak pieczony w piekarniku, Kebab w kajzerce, Zupa z soczewicy