Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

puszyste placki z jablkami, Zupa ogórkowa, Salsa, eskalopki z polędwicy, Ryż, Placuszki z cukinii, Polędwiczki, Sałatka Gyros, obiad pierś z kurczaka, Tłusty czwartek, Sos włoski do spaghetti, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Gołąbki meksykańskie, Przepis z przystawka z serami, Zapiekany makaron z krewetkami , Zupa brokułowa, Naleśniki faszerowane, Tygielek z klopsikami, Przepis z kukurydziane placki tortilla, Tortilla z Tudeli, Zawijany schab z białym serem, Sałatka gyros z kurczaka, Sałatka z czerwonej kapusty z pokrzywą, Lasagne, Przepis z ser domowy, Sałatki, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kolorowa zapiekanka z mięsem i makaronem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Roladki z kapusty i mięsa mielonego, Makaron z pieczoną kaczką, Ratatui a’la Gousto, Przepis z pieczarki pokrojone w ćwiartki, Karp w galarecie, przepis smazona ryba, Zupa z brządu, dania grillowe, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Sałatki z makaronem, Przepis z potrawy bez miesa, Ryba w warzywach, Udka, jajko w sa, Przepis z zupa grochowa z ziemniakami, fasolka ja, zapiekanka z tartych ziemniakow, Frytki z sosem pomidorowym i kiełbasą, Placki, Makaron z serem , Ryż z chińskim sosem, Ryba po grecku, Naleśniki faszerowane, piersi z kurczaka z warzywami -, chili przyprawa, Sos „Angola”, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Przepis z zeberka z cola cola, Sos beszamelowy , Zupa pieczarkowa, łosoś wędzony ze szpinakiem, Barszcz biały, Przepis z zapiekanka z makaronem kurczakiem, sosy do pieczeni jasny