Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pieczarkowa, Filety z farszem grzybowym, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z z sosem chrzanowym, Tortilla, Przepis z kurczak w sosie czosnkowo ziołowym, Przepis z po prostu gotuj, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Przepis z soczewica obiad, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z z masą, Przepis z schab z żurawinami, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Salsa, Karp w jasnym sosie z rodzynkami , Zupa ogórkowa, Łosoś, Dynia, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z biała kiełbasa czas gotowania, Ser feta z orzechami, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Ser Camembert z czerwonym Pesto i z talarkami ziemniaków, Przepis z kurczak w torebce, Zupa grzybowa ze śmietaną, Knedel ziemniaczany z grzankami do sosów, Sałatki z makaronem, Przepis z biały ser, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Przepis z placki ziemniaczane z piersią z kurczaka, Spaghetti Bolognese, Jajeczne świnki na lodowym wypasie, Pomidory faszerowane tuńczykiem, Dania z makaronem, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Spaghetti , Zupa krem, Przepis z kurczak mielone, Spaghetti „na zielono”, Bigos - VIDEO, duże pietruszki, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Spaghetti Bolognese, Mufinki z kurek, Tartaletki ze szpinakiem i cukinią , Lekka zupa pomidorowa, Sos czosnkowy , Przepis z ugotowani danie główne, Przepis z sałatki z śledzi, Drobiowe kotlety mielone z soczewicą, Zupa gulaszowa, kapusta biala, Kapusta z grochem, Przepis z przepisy orientalne, Gorące rynki ., marynata do grilla, Śledzie z koncentratem pomidorowym i cebulą, Przepis z mleko mąka cukier proszek do pieczenia, Przepis z kurczak łatwy, Kotlety mielone z pieczarkami, Spaghetti Bolognese z oliwkami , Przystawki