Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • ser żółty gouda - 60 gramów

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.
  3. Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz przyprawę i sos czosnkowy z opakowania Fix Knorr.
  4. Całość gotuj, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż ziemniaki zrobią się na pół miękkie. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.
  5. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.
  6. Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ziemniaki, aż trochę ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zapiekanka ziemniaczana
    1.Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.
  • 2
    Zapiekanka ziemniaczana
    2.Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.
  • 3
    Zapiekanka ziemniaczana
    3.Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz przyprawę i sos czosnkowy z opakowania Fix Knorr.
  • 4
    Zapiekanka ziemniaczana
    4.Całość gotuj, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aż ziemniaki zrobią się na pół miękkie. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.
  • 5
    Zapiekanka ziemniaczana
    5.Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.
  • 6
    Zapiekanka ziemniaczana
    6.Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ziemniaki, aż trochę ostygną.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    FIX ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI Z SOSEM CZOSNKOWYM KNORR

    Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

majonez - do sosu, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, ryba zapiekana w piekarniku, Zupa z dyni, Parzony sos czekoladowy, Sałatka z brokułami - VIDEO , PO GRECKU, Ratatouille, Przekąska z bakłazanem i serkiem ziołowym, Zupa kalafiorowa, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Nadziewany słodki ziemniak, Przepis z naleśniki z mięsem mielonym, bomba malinowa, Kremowa zupa z dyni, Babka majonezowa, Tłusty czwartek, Ośmiornica, Spaghetti , ciasto sh, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Gyros, Przepis z ze schabu, Zupa cebulowa, Hummus z warzyw strączkowych z serem kozim, Zrazy wieprzowe nadziewane, duszone z warzywami, sosy do makaronów, Przepis z szybki i łatwy obiad, makaron z piersią z kurczaka, sałatki hiszpańskie, Zapiekanka Gyros , Kluski z mąki gryczanej, Lasagne, Zupa krem z dyni - VIDEO, sałatka do mięsa pieczonego, Przepis z sałatka szpinak, Potrawy wigilijne, Ryba, Kocia lasagne , Zupa grzybowa, Sałatka ziemniaczana z musztardą, Pieczeone parówki ze śliwką, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z obiad z szynki wieprzowej, Cebulaki, placek po zbójnicku przepis, Zupa fasolowa, Papryka, ryż z sosem curry, Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem, majonez Knorr, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Lekka zupa pomidorowa, knorr zapiekanka, Przepis z smażone ryby przepisy, Babka majonezowa, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Ryż, bomba malinowa, Kurczak faszerowany , Carbonara, Zupa cebulowa, Sos huzarski I, Faszerowane kotlety cielęce