Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - składniki:

  • mięso mielone - 60 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • starty ser żółty - 10 dekagramów
  • obrana i pokrojona w talarki cebula - 2 sztuki
  • czerwona papryka skrojona w paski - 1 sztuka
  • obrane i skrojone w plastry ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.
  3. Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.
  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
  5. W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kaczka, Makaronowe niebo w gębie, kuchnia dietetyczna, Ryba po grecku, Przepis z smażony ser pleśniowy, Przepis z obiad d, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Sałatka gyros warstwowa, Placek po zbójnicku , makarony nadziewane, Przepis z szaszłyki z miesem i warzywami, Domowe wrapy, przepisy na ogorki, obiad na dzis, Babka ziemniaczana, Naleśniki z farszem z salami, papryki i pomidorów, sos do placków ziemniaczanych, Dania z makaronem, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Przepis z kuchnia indyjska z mięsem, filet z ryby smażony, Przepis z miesa gotowane mielone, Krokiety kurczakowi z migdałowa nutą , Przepis z kurczak do piekarnika, Schab, Dynia, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Kutia, kus kus, Delikatny schab, Przepis z ryba papryka, Szybki Stroganoff, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Pasztet drobiowy , Przepis z ryby w occie, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka Nicejska, sałatka z selerem szynką żółtym serem, lekka kolacja, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Bigos, Kotlet de volaille - VIDEO, zapiekanka cukinia kiełbasa ziemniaki, Zapiekanka meksykańska, McNuggets, Tort naleśnikowy, Rosół, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Zupa cytrynowa, salatka-ryz, Ryba z papryką i brzoskwiniami, Ryba, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw", Tłusty czwartek, Filety rybne z wspaniałym sosem owocowym, Zupa z indyka, Leczo, Salsa, Kebab z kurczaka w cienkim cieście, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Lekka zupa pomidorowa