Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - składniki:

  • mięso mielone - 60 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • starty ser żółty - 10 dekagramów
  • obrana i pokrojona w talarki cebula - 2 sztuki
  • czerwona papryka skrojona w paski - 1 sztuka
  • obrane i skrojone w plastry ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.
  3. Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.
  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
  5. W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: