Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - składniki:

  • mięso mielone - 60 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • starty ser żółty - 10 dekagramów
  • obrana i pokrojona w talarki cebula - 2 sztuki
  • czerwona papryka skrojona w paski - 1 sztuka
  • obrane i skrojone w plastry ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.
  3. Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.
  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
  5. W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Mielone, Meksykańska ośmiornica, Sałatka z brokułami - VIDEO , Naleśniki doskonałe, Spaghetti , Łosoś, Sos z zielonego pieprzu, Tortilla 5 smaków, Raki z karpiem po sudecku, Żurek, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sos z serków topionych na zapiekanki, majonez - do sosu, Ktapodi krassato czyli delikatne ośmiorniczki w winie, Kluski , Przepis z schab wołowy, Sos włoski do spaghetti, Świderki z krabami, zupa serowa z serków topionych -, ciasto z olejem, Pizza Bukiet Smaków, Dipy, Chińskie sajgonki, Jabłka grillowane z camembertem, Przepis z jajka w papryce, Przepis z sałatki hiszpańskie, Przepis z ryba z grilla, Przepis z makarony sałatka, Zupa kalafiorowa, Przepis z na miodzie, Bigos, smażone ryby przepisy, Przepis z indyk smażony, Sałatka z tuńczykiem, Gulasz węgierski z mięsem wieprzowym , Steki z indyka z mozzarellą, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kebab, szynka mielona, Przepis z sałatka z jajkami, Zapiekane jabłka z posypką, Zupa ogórkowa, Makaron, Zupa ogórkowa - VIDEO, Tortilla 5 smaków, Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem, Placki, Nadziewany pstrąg, Pizza Bukiet Smaków, sałata z sosem, z migdalami, Jajka w sosie słodko-kwaśnym, Przepis z ser bryndza, Shoarma z wieprzowiny , Surówka z czerwonej kapusty z porem , Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Tortilla 5 smaków, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z plastry łososia, Zupa pieczarkowa, Chrupiące kurczaki z mozzarellą, Przepis z makaron z piersią z kurczaka