Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka

Żeberka

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 2 osób łatwe Autor: Piotr Silarów

Żeberka - składniki:

  • żeberka wieprzowe - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 50 mililitrów
  • jasne piwo - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 sztuki
  • miód - 5 łyżek
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • świeży tymianek - 2 sztuki

Żeberka - Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso.
  2. Przygotuj brytfannę. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
  3. Włóż żeberka do foremki i wlej całe piwo.
  4. Cebulę i marchewkę obierz ze skórki. Cebulę przekrój na pół a marchewkę pokrój w słupki
  5. Włóż po przekątnej cebulę a na drugiej przekątnej włóż całe główki czosnku Marchewkę ułóż w wolne miejsca
  6. Wstaw do piekarnika. Piec przez 45 minut.
  7. Podczas pieczenia przewróć żeberka na drugą stronę. Posmaruj wierzch miodem i zapiekaj przez kolejne 15 minut. Zmień ustawienia w piekarniku z termoobiegu na zapiekanie góra - dołu (lub jak nie masz może być tylko z góry). SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj mięso.

2

Przygotuj brytfannę. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.

3

Włóż żeberka do foremki i wlej całe piwo.

4

Cebulę i marchewkę obierz ze skórki. Cebulę przekrój na pół a marchewkę pokrój w słupki

5

Włóż po przekątnej cebulę a na drugiej przekątnej włóż całe główki czosnku Marchewkę ułóż w wolne miejsca

6

Wstaw do piekarnika. Piec przez 45 minut.

7

Podczas pieczenia przewróć żeberka na drugą stronę. Posmaruj wierzch miodem i zapiekaj przez kolejne 15 minut. Zmień ustawienia w piekarniku z termoobiegu na zapiekanie góra - dołu (lub jak nie masz może być tylko z góry). SMACZNEGO

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: