Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierś z kurczaka pieczona, marynata piers, makaron sos napoli, Przepis z Kuchnia polska mięso, Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Spaghetti a la carbonara, Pikantne sakiewki, Ciasto na pizze, Kawałki kurczaka z fasolką, Rolada ziemniaczana, spaghetti carbonara zapiekanka, Zupa pomidorowa z pomarańczami, sałatka z prażonym słonecznikiem, Przepis z mięso mielone w cieście francuskim, Sałatka meksykańska z kurczakiem, najlepsze mięso na szaszłyki, Potrawka z kurczaka, Tłusty czwartek, Sałatka z jaj i szynki, gulasz z fix, Przepis z nowe zupy knorr, Kebab, Karp, Sałatka Nicejska, Zupa brokułowa, makarony muszle, Zupa szczawiowa, Schab, Salsa, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Łazanki po chłopsku, Łosoś, słoik, Przepis z makaron ryzowy salatka, Zupa cebulowa, Pierogi ze szpinakiem i twarogiem, Przepis z kukurydza kurczak, Sałatka z rukoli, Czekoladowe lody w pucharkach, Przepis z drobny, Leczo - VIDEO , Sos czosnkowy , Ogórek, Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym, Parówki z cukinią w płatach lazanii, salatka knorr, Przepis z stek poledwica wolowa, Szynka musztardowo-winna z kopytkami, Naleśniki z owocami i bitą śmietaną, kotlet w jajku, Pasta czeska z topionego sera, obiad dieta, Kokosowy kurczak curry, pierś z kurczaka marynowana, Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z smażony banan, Śledzie, Kuleczki serowe, Zawijaski z łososiem, Kalafior, bomba malinowa, Sałatki, Sos majonezowo - czosnkowy do pomidorów