Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka gyros z kurczaka, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Camembert w pikantnym sosie miodowym, miesa na zimno, Sałatka szefowej, Kutia, sałatka makaron słonecznik, Tortilla, obiad z wolowina, Zupa kalafiorowa, Aromatyczny chłodnik czosnkowy, Przepis z sos serowo śmietanowy, Dipy, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, Przepis z sos śmietanowo pomidorowy, Przepis z ciasta a s, Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Łagodna wołowina curry, Zapiekanka makaronowa z krewetkami i tuńczykiem, Gulasz z kiełbasy, Tropikalny pucharek z lodami, Szybki obiad, Zrazy z pieczarkami i cukinią, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z por majonez, Przepis z ryż z kurczakiem i groszkiem, Przepis z zupa na boczku, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pieczona szynka marynowana w czosnku, Przepis z hiszpanskie, szynka naczynie żaroodporne, Zupa cebulowa, Kalafior, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Delikatne zawijasy z twarożkiem, Zupa pieczarkowa, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Risotto, Przepis z pierś kurczaka w miodzie i orzechach, Przepis z piersi z g, Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, sałatka z serem francuskim, Sałatka z kozim serem i szpinakiem, Ryba po grecku, salatka rosyjska, Śledzie, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Rolada ziemniaczana, Łosoś, Gorące rynki ., Gulasz, Sałatki z kurczakiem, Makaron smażony z zielonymi warzywami, Przepis z ser feta zapiekany, bazylia, Schab w pięciu smakach, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pierś z kurczaka pieczona, Rolady z cykorii i szynki, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Makaron, rude