Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, Przepis z bazylia, Pierogi, Kurczak, Przepis z por majonez, Kebab w kajzerce, Przepis z sałatka z marchwi, Przepis z sos serowo śmietanowy, Potrawy wigilijne, Przepis z szynka naczynie żaroodporne, Kanapka Caprese z pomidorem , Jagnięcina z rozmarynem, Nadziane warzywa, ciasta a s, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z sałatka z serem francuskim, sos śmietanowo pomidorowy, Jagnięcina duszone, Schab pieczony w sosie żurawinowym , Przepis z obiad z wolowina, Sałatka z pora, Przepis z sałatka makaron słonecznik, Pstrąg z grilla, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, Pyzy z mięsem pachnące tymiankiem, Pieczony makaron z wędzonym kurczakiem , Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Krem brokułowy, Mole poblano, Przepis z rude, Łosoś z warzywami i syropem klonowym, Potrawy wielkanocne, Zupa z soczewicy, Przepis z piersi z g, Papryka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sałatki, BEZOWE CAŁUSKI, Sałatka Szefa z makaronem , Przepis z pierś kurczaka w miodzie i orzechach, Dania z makaronem, Zupa pomidorowa, zupa na boczku, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, Proste kotleciki z jajka, Kurczak i ziemniaki w falbankach, Barszcz czerwony na wołowinie , Gulasz, BEZOWE CAŁUSKI, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kotlety, miesa na zimno, Placki po węgiersku, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Zapiekanka z łososia i ziemniaków, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, hiszpanskie, Zapiekanka z czerwonej fasoli, Przepis z ser feta zapiekany, Fasolowa z kabanosem, Bigos, Przepis z salatka rosyjska, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Domowe wrapy