Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż, Kalafior, Przepis z zupy przepisy knorr, Przepis z marynata do dzika, Zapiekanka sobotnia, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Duszona baranina z warzywami, Przepis z sosy do makaronów, Dipy, Przepis z pieczone ziemniaki w talarkach, Włoska sałatka z fasolką szparagową, zapiekanka marchew, Zupa wigilijna grzybowa , Przepis z pasta do kanapek, Kolorowe babeczki , ryba pomidory, Wstążki z kurczakiem i papryką , Przepis z kukurydziane placki tortilla, Tradycyjne Chili con carne z wołowiną , Warzywne chilli z fetą , Przepis z ryż na patelni, zapiekanka z makaronem kurczakiem, Makaron z dynią, Kalafior w cieście, Sos do omletów po hiszpańsku, smazone pieczarki z cebula, rolada bo, Zupa gulaszowa, Przepis z papryki zielonej, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Obiad, Zupa jarzynowa, Schab w pięciu smakach, Paratha, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Sałatka grecka, Przepis z czernina z kaczki, grill piersi kurczaka, chleb razowy, Sałatka orientalna z fasolką szparagową, Zrazy wołowe z czerwoną kapustą, makaron kurczak, sosy do makaronu, Jajka, Przepis z sałata lodowa z serem feta sałatka, lekkie zupy, Półmisek kiełbas z sosami, Zupa krem, Gołąbki, Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, Pierogi z kapustą i grzybami, Pasta z kurczakiem i cukinią, jajka do panierowania, Pałki z piekarnika, Zapiekanka po rzymsku, Zupa z dyni, Sałatki z kurczakiem, Kluseczki kładzione ziemniaczane , Gulasz po polsku - VIDEO, Ryba po grecku, Schab w pięciu smakach, Słoneczna zupa marchewkowa , Kaczka, Zupa grochowa