Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE SAŁATKI.

    Dziś przedstawię pomysły na świąteczne sałatki. Tradycyjne święta w moim domu nie mogą się o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż, Sos czosnkowy , Przepis z kluski łyżką kładzione, Przepis z farsz do kurczaka pieczonego, do ziemniaków, Deser z lodami "Sowa", zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Lody waniliowe ze śliwką i musli, Sosy, Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami , Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Mleko orzechowe, Golonka, duża marchewka, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Pasztet marchewkowo orzechowy, Barszcz biały kremowy , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z deser z bi, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z mięso ze szpinakiem, kurczak i mi, Schab faszerowany ziołami, Pierogi z jagodami, Gyros z kurczakiem, Tortilla - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, fasolka z bu, Pizza frutti di mare , Przepis z z brokuła, Kotlety rybne z łososia, Pomidorowa zapiekanka, Jajka, rosyjska kuchnia, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , sałatka z winogronem, Zupy, Sałatka Gyros, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami, Sos do kebaba, czosnkowy , Szpinak, Sos beszamelowy , Karkówka, makaron m, Roladki schabowe wielkanocne, Szarlotka tradycyjna, Zapiekanka Gyros , pieczona karkówka w plastrach, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Omułki z czosnkiem, sos smietanowy do zapiekanki z makaronem, Przepis z bezmięsne pierogi, Wytrawna tarta z suszonymi pomidorami, serem i bazylią, Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami, Dorsz pieczony w winie, Karp w galarecie, Przepis z mielone kotlety rybne, Kluski leniwe z fetą, Krewetki na złoto, Dynia, Przepis z kurczak-piers, sery żółte, Zupa gulaszowa z kaszą