Dodaj do ksiązki kucharskiej Żeberka z dzika duszone I

Żeberka z dzika duszone I

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Żeberka z dzika duszone I - składniki:

  • smalec - 100 gramów
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sól i pieprz do smaku
  • bejca:
  • ocet 10% - 0.5 szklanki
  • woda - 2.5 szklanki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • pieprz czarny - 10 ziaren
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • jałowiec - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Żeberka z dzika duszone I - Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj.
  2. Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  3. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  4. Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  6. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻEBERKA Z DZIKA DUSZONE I - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Żeberka umyj.

2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lekka zupa pomidorowa, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Proste kotleciki z jajka, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z majonez Knorr, Dania z ryżem, Schab ze śliwką w galarecie, Przepis z sałatka szpinak, Lody truskawkowe z wafelkami "Motyl", Kanapka z twarożkiem i salami , Dorsz po meksykańsku, Przepis z z pieczarek, Łosoś, Kalafior, Lasagne, Krewetki w maśle czosnkowym, Przekąski, Roladka z indyka faszerowana kurkami i porem, aromatyzowana białym winem, Kluski , Curry z mieloną wołowiną, surowki do obiadu, Potrawy wigilijne, Ogórek, Przepis z pieczarki faszerowane z grilla, mieso na wielkanocny obiad, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, knor pl, Gulasz cygański, majonez jajko, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z ziemniaki pieczone z ziołami, Sałatka chińska I, Pyszne kanapki z pastą curry i kurczakiem , Przepis z sałatki z serem i jajkiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepisy świąteczne, Zupa grochowa, Fontanna czekolady, Sałatka meksykańska z kurczakiem, bezmięsne grill, Mielone, Sałatka Cezar - VIDEO, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, kostka do makaronu knorr, Grillowane steki z karkówki z gorczycą i kolendrą, sos makaron, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Jabłko pieczone z czerwoną kapustą, Babeczki czekoladowe z lodami w trzech smakach, Przepis z cieple, Risotto, Bogracz z kluseczkami, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Pasta z selerem naciowym i rokpolem, Przepis z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, Szybka zapiekanka z polenty, Bigos - VIDEO, pierś z kurczaka obiad, Przepis z Kurczak marynata, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , Sałatka kebab - VIDEO, ryż - obiad, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem