Dodaj do ksiązki kucharskiej Żelazne Kluski

Żelazne Kluski

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Żelazne Kluski - składniki:

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 4 sztuki
  • duże ziemniaki - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Żelazne Kluski - Sposób przygotowania:

  1. Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.
  2. Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.
  3. Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.
  4. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻELAZNE KLUSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żelazne Kluski
    1.Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.
  • 2
    Żelazne Kluski
    2.Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.
  • 3
    Żelazne Kluski
    3.Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.
  • 4
    Żelazne Kluski
    4.Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: