Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaczane placki z cukinią

Ziemniaczane placki z cukinią

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaczane placki z cukinią - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • mąka - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • cukinia - 600 gramów
  • olej - 3 łyżki

Ziemniaczane placki z cukinią - Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój, usuń miąższ i zetrzyj na tarce o małych oczkach, ziemniaki również.
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę
  4. Wymieszaj ziemniaki , cukinię , cebulę i czosnek.
  5. Wbij jajka, a następnie dodaj mąkę. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
  6. Kładź łyżką ciasto formując niewielkie placuszki na rozgrzany olej i smaż po 1 minucie z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIACZANE PLACKI Z CUKINIĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cukinię przekrój, usuń miąższ i zetrzyj na tarce o małych oczkach, ziemniaki również.

2

Cebulę posiekaj.

3

Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę

4

Wymieszaj ziemniaki , cukinię , cebulę i czosnek.

5

Wbij jajka, a następnie dodaj mąkę. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.

6

Kładź łyżką ciasto formując niewielkie placuszki na rozgrzany olej i smaż po 1 minucie z obu stron.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z makaron i sos, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Włoska sałatka z ziemniakami i zieloną fasolką, Przepis z obiad jednogarnkowe, Frytki z ciepłym sosem serowym, Sałatki z makaronem, Ramen z nudle wg Buni, pasta ze szprotek, Dipy, Szpinak, kremy, Indyk, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Przepis z cukinia zawijana, Ciasto na pierogi, Tatar po niemiecku, Przepis z kurczak latwy, Przepis z zupy kremowe, Farsz turecki z baraniny, filety z dorsza, Przepis z fix spaghetti knorr, Węgorz pieczony na rożnie z pomidorami, Gyros z kurczakiem, Przekąski, Lemoniada na upalne dni, Zapiekanka po rzymsku, Sos beszamelowy – śmietanowy, Żeberka, Cake ze słodkimi ziemniakami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Czekoladowe Parozzo z lodami Carte d'Or Chocolate Cherry, salatki na grill, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Pasta tuńczykowa z bagietką, Zapiekana feta, Sałatka Gyros, obiad z fileta z kurczaka, Łosoś, Kaczka, Spaghetti , Przepis z ser w ziolach, Przepis z smażona dynia, Zupa grochowa, pieczony kurczak w warzywach, Brazylijskie pulpeciki, Sos czosnkowy , Szybki chłodnik z buraczków, co z ryżu, Smażone jajko, Azjatycka zupa jajeczna, Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, gołąbki bez mięsa, Przepis z biala, Pieczona jagnięcina z palonym tymiankiem, Łosoś zapiekany z koperkiem, Brokuły, pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami, Won ton z krewetkami, Kotlet de volaille - VIDEO, Sos czosnkowy na wódce, Pasztet z żurawiną i rozmarynem