Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin - składniki:

  • starty ser - 100 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki

Ziemniaki gratin - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  2. Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  4. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIAKI GRATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Ziemniaki gratin
    1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  • 2
    Ziemniaki gratin
    2.Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  • 3
    Ziemniaki gratin
    3.Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  • 4
    Ziemniaki gratin
    4.Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.
    Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO WARZYW NA CIEPŁO DO BROKUŁÓW I KALAFIORA SEROWO-KREMOWY

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gulasz wieprzowy z pieczarkami -VIDEO, Schab w pięciu smakach, Kabaczkowa babka, obiady bezmięsne przepisy, Udka, Przepis z filety rybne przepisy, Zupa cebulowa, Krem z kurek po francusku , Zapiekane naleśniki po bolońsku, Zupa Harira z ciecierzycą, Kurczak, Przepis z filet z kurczaka z brokułami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sałatka z cytrusami, Steki z polędwicy – cacciatore, Gęś z suszonymi owocami, Krupnik, Przepis z kurczak w miodzie i czosnku, Przepis z sałatka z gotowanych ziemniaków, tort pieczarkowy, makaron z kurczakiem na ciepło, Ryż, Brokuły z oliwkami, Brokuły, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Serowe amerykańskie placki, Zapiekanka z ziemniakow, Pomidorowy sos do pizzy, Grillowany kurczak w curry , Wołowina po burgundzku, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, kurczak curry z ryzem, Przepis z kurczak na ryzu, Przepis z ryż ser żółty pomidory, Babeczki z lodami bakaliowymi, Żeberka - VIDEO, Zapiekanka z ziemniaków z cebulą i kurczakiem, Sos beszamelowy , Indycza rolada z warzywami, Przepis z bigos z kiszonej kapusty, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Polędwiczki, Placek po węgiersku, na obiad makarony, Przepis z przepis na leczo, Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka, mielone mięso wołowo-wieprzowe, Zupa grzybowa, Sałatka grecka z fetą, Spaghetti a la carbonara, Przepis z sos mleko pieprz, Sałatka z serem camembert , desery na Boże Narodzenie, Żurek, Przepis z ryba pomidor, Pikantne Bolognese z fasolą czerwoną i kukurydzą, krewetki w masle, Przepis z sałatka farfalle, Placek po zbójnicku wersja 1, Wołowina po burgundzku, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z sosy z wolowiny, Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, Pstrąg