Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin - składniki:

  • starty ser - 100 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki

Ziemniaki gratin - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  2. Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  4. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIAKI GRATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Ziemniaki gratin
    1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  • 2
    Ziemniaki gratin
    2.Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  • 3
    Ziemniaki gratin
    3.Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  • 4
    Ziemniaki gratin
    4.Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.
    Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO WARZYW NA CIEPŁO DO BROKUŁÓW I KALAFIORA SEROWO-KREMOWY

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kaczka, obiad gotowany, Przepis z mozzarella knorr, Pomidorowy sos do pizzy, Tarta z truskawkami, Mazurek, Gyros, Polędwiczki, Burger w bułce z nudli, Zupa krem z dyni - VIDEO, Pasztet, Duszone udka w owocach, krem z czerwonej cebuli, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, makaron z warzywami z patelni, Dipy, łatwy przepis na pieczeń, drobiowa, Kalafior, Koktajlowe roladki, Sos beszamelowy , Udka, Makaron z sardynkami, Przepis z sos carbonare, Makaron z serem, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z Kurczak marynata, Zupy, smażony zó, Wołowina w „papilotach”, z fileta, Kurczak i ziemniaki w falbankach, ricotta z makaronem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z leczo z wołowiną, piers z kurczaka z papryka na patelni, Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry, pierogi z mięsem farsz, Sałatka szpinakowa z kurczakiem i kozim serem, Proste kotleciki z jajka, Cukinia z twarożkiem ziołowym, Hiszpański chleb z pomidorem i szynką serrano lub prosciutto, Salsa, Przepis z makaron z, Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO, Pierogi ruskie, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, Cannelloni ze szpinakiem i serem feta, Bigos - VIDEO, Bigos - VIDEO, Przepis z pieczony schab plastry -, Przepis z zupa z młodych buraczków, Przepis z ziemniaki ugotowane, Przepis z PO GRECKU, Zupa szczawiowo - szpinakowa, Dania z ryżem, Roladki a'la greckie, Leczo, Ser Camembert z czerwonym Pesto i z talarkami ziemniaków, Makrela przybrana warzywami na sposób sopocki, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Zupa grochowa