Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin - składniki:

  • starty ser - 100 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki

Ziemniaki gratin - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
  2. W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIAKI GRATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Ziemniaki gratin
    1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
  • 2
    Ziemniaki gratin
    2.W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  • 3
    Ziemniaki gratin
    3.Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.
  • 4
    Ziemniaki gratin
    4.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO WARZYW NA CIEPŁO DO BROKUŁÓW I KALAFIORA SEROWO-KREMOWY

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Śledzie pod pierzynką, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami , Makaron łososiowy, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Raita z kabaczkiem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, omlet z mięsem, warzywny obiad, FLACZKI !!!, Roladki z piersi kurczaka i szpinaku w serowym sosie, ciasto francuskie z mięsem, majonez jajko, Kasza, sezam i miód, Makaron z sosem śmietanowym, Karkówka w ostrej marynacie, Kotlety, Rolada pegnitzka, Przepis z rozmarynu, Pikantny makaron z anchois, Aromatyczna ryba w ziołach z cytrynową nutą, Placki ziemniaczane, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Przepis z drób przepis, roladki z karkówki, Sałatki z kurczakiem, Spaghetti a la carbonara, Przystawki, Zupa z soczewicy, Przepis z faszerowane naleśniki, Sałatka Gyros, Szynka z goździkami, Zapiekanka po rzymsku, piersi z kurczaka w bulionie K, Zapiekanka Gyros, Pomidorówka z makaronem po włosku, Przepis z letni obiad, Zapiekanka ziemniaczana z mielonym, Przepis z ciasto latwe, Przepis z gotowane mieso, makaron z s, Zupa cebulowa, piersi w warzywach, Placki, Przepis z roladki z ryby, Obiad z kapusty kiszonej, Risotto, Przepis z zupy na żeberkach wędzonych, Zupa grochowa, Zupa brokułowa, Meksykański napój owocowy, Łosoś, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Pieczeń, Zupa cebulowa, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z makaron i ser, Tortilla, Kaczka, Przepis z gotowana ryba, Wołowe steki z szynką, Lekka zupa pomidorowa