Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin - składniki:

  • starty ser - 100 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki

Ziemniaki gratin - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  2. Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  4. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIAKI GRATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Ziemniaki gratin
    1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy już przetrzymywać w wodzie, ani myć.
  • 2
    Ziemniaki gratin
    2.Ziemniaki w dużym garnku podsmaż przez 4 minuty ciągle mieszają. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  • 3
    Ziemniaki gratin
    3.Całość przełóż do żaroodpornego naczynia uciskając ziemniaki dokładnie. Po wiechu posyp serem i przykryj folia albuminową.
  • 4
    Ziemniaki gratin
    4.Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 40 minut, a na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.
    Rada: Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie ser grujer pomieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO WARZYW NA CIEPŁO DO BROKUŁÓW I KALAFIORA SEROWO-KREMOWY

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Roladki z karkówki z jabłkiem, Ryba po grecku, potrawka z kurczaka z rosołu, Dip serowo-bazyliowy, Naleśniki chińskie - VIDEO, Przepis z smażone ryby przepisy, Barszcz biały w chlebie , Zupa pomidorowa, sałatka z lososiem wedzonym, Przepis z piers z kurczaka dla dzieci, Przepis z ryż - obiad, Przepis z ze schabu, Sałatka kebab - VIDEO, Sałatka z kurczaka z bakaliami, Niedzielna pieczeń, Rozbratel ze słoniną, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Przepis z sosy knorr do makaronów, Przepisy świąteczne, Gulasz, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Wykwintny koktajl z krabów i owoców mango, Zupa gulaszowa, Placki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Ryż smażony z warzywami, Wstążki z kurczakiem i papryką , Zupa z soczewicy, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Dipy, Zupa kalafiorowa, Przepis z przepis na zapiekanke z piekarnika, Golonka, Przepis z salatka de, Zupa krem, sos z karkówki, Przepis z obiad z pieczarkami, Tortilla hiszpańska, Przepis z pieczen wolowa, Ryba po grecku, Przepis z krem z selera, Proste kotleciki z jajka, Makaron, Chrupiąca surówka zimowa, Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami , Zupa z papryki i parówek, Dania z ryżem, Zupa z fasolki szparagowej, zapiekanka ryżowa, Babka Wielkanocna, Przepis z łosoś dzwonki, Przepis z sałatka z rybą wędzoną, pieczarki faszerowane z grilla, Rosół, Sos pikantny do sajgonek, Wafelki z czekoladą i toffi, Sałatka Chicken Dream, Roladki z indyka z orzechami, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, Sałatka z porów, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z majonez - do sosu, kurczak w woreczku