Dodaj do ksiązki kucharskiej Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin - składniki:

  • starty ser - 100 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki

Ziemniaki gratin - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
  2. W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
Dodaj do książki kucharskiej

ZIEMNIAKI GRATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Ziemniaki gratin
    1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
  • 2
    Ziemniaki gratin
    2.W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
  • 3
    Ziemniaki gratin
    3.Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.
  • 4
    Ziemniaki gratin
    4.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS DO WARZYW NA CIEPŁO DO BROKUŁÓW I KALAFIORA SEROWO-KREMOWY

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: