Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  5. Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryż z kurczakiem, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z ser mozzarella suszone pomidory, Makaron soba w sosie winnym, Karp w galarecie, Potrawy wigilijne, Sałatki z makaronem, Szynka w miodzie na sposób chiński, Obiad, Mięsne roladki z owocami, Śledź w śmietanie, Zapiekanka po rzymsku, Warzywa, Korki z jajek na pomidorach, Pasta z sera żółtego, Sałatka z porów, Przepis z pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Żeberka, Carbonara, Letnia sałatka ekspresowa, mieso z piekarnika, Fasolka szparagowa z boczkiem , Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Sałatka kebab - VIDEO, Pieprz w kulkach, Sałatka gyros warstwowa, Polędwiczki wieprzowe, Zapiekanka makaronowa, Śmietanowy sos grzybowy z zasmażką, Przepis z zapiekanka z mielonego, Przepis z schab makaron, Sałatka z grillowanych warzyw, Przepis z jajka bez jajek, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, patelnia kurczaka curry z warzywami, Koktajl owocowy, zupo pomidorowa, Schab z jabłkami , Kluski , Przepis z musztarda do sosu, grill kurczak, Pałki kurczaka w kapuście, Kosmiczne ślimaki, Sałatka gyros z kurczaka, jajka faszerowane rybą wędzoną, z fetą, szynka mielona, Szybki obiad, Przepis z rosyjska kuchnia, Zupa pomidorowa, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, jajka w sosie szczypiorkowym, Polędwica faszerowana, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Gnocchi z gorgonzolą, Przepis z salatka z pomidora, Polędwiczki, Zupa pieczarkowa, Przepis z sałatki obiadowe, Przepis z klopsiki rybne