Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  5. Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Tatar z łososia wędzonego, Gulasz po polsku - VIDEO, Zupa cebulowa, Łosoś po japońsku z wasabi , WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Zupa pieczarkowa, Przepis z makaron zapiekany z sosem śmietanowym, Leczo - VIDEO , Przepis z przepisy z ziemniakow, Przepis z fusion, przepisy na sałatka, Carbonara, pierś z kurczaka z parmezanem, przyprawa do wołowiny knorr, Buletki indyka, Wołowina po burgundzku, Sos włoski do spaghetti, Rosół, Przepis z kurczak w calosci, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Zbójnickie zrazy, sos curry KURCZAK, Smażony kurczak z patelni w boczku , Chrupki z serkiem , Ziemniaki, Sandwiche z grillowanym kurczakiem, Przepis z sos z łopatki, Pierogi z kapustą i grzybami, Pizza Pescatore , Kalmary nadziewane, lody z owocami, Ciasto na pierogi, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, chłodnik z kefiru, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Ryż na słodko z owocami, Przystawki, Przepis z duszona marchew, Przepis z letni obiad, zupa ziemniaczana krem, Barszcz, Penne z bazyliowym pesto i świeżym szpinakiem, Brukselka z boczkiem, Sałatka Nicejska, Placek po cygańsku zapiekany z serem, Placek po zbójnicku wersja 1, Spaghetti z tuńczykiem, Zapiekanka z ziemniakow, Wrapp - kanapka z kurczakiem i awokado , Przepis z pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Schab, latwy placek, Przepis z salatka z makaronem szynka i warzywami i serem zoltym, Nadziewany tuńczykiem zielony ogórek, Kanapka warzywna , Papryka, Zupa pomidorowa, Przepis z sałatka mieszana, Sałatka z krabów, Kurczak w stylu hawajskim, Krem brokułowy, Zupa grzybowa, Babeczki z wędzonym łososiem