Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  5. Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa jarzynowa, Gulasz, Sałatka gyros ognista , Farfalle z serem i szpinakiem , sałatka z sezamem i piersią z kurczaka, Tosty z pomidorową salsą, Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami, Tortilla z boczkiem, Przepis z steki wolowe, naleśniki bolognese, Ziemniaki, Pierogi z jagodami, sos paprykowo ziołowy, ostry, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Gołąbki z kiszoną kapustą, Przepis z sosy z pieczarek, Aksamitna zupa z bobu, Spaghetti z tuńczykiem, Żeberka, Przepis z z pomarańczami, Udka, Naleśniki, Przekąski, kotlety schabowe z piekarnika, Przepis z gyros grecki, Przepis z sos biały do ryżu, Nuggetsy z kurczaka w panierce kokosowej, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Przepis z kurczak chili, Aromatyczne koreczki, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Drożdżowe bułeczki, Sałatka z buraczków układana warstwowo, Zupa kalafiorowa, przepis na sos z jogurtu naturalnego, kurczak z pieczarkami po chińsku, Zupa pieczarkowa, gulasz jagniecy, Kebab w kajzerce, Przepis z Marynata do ryb z cytryną i koperkiem, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, karkówka po, ser camembert panierowany, Chłodna sałatka, Tłusty czwartek, Królik w czereśniach, Risotto z kurczakiem i warzywami, Kurczak po baskijsku, Chłodna sałatka, Okoń nilowy z papryką , porem i koprem, Obatzter czyli bawarski krem serowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z smażony zó, Królik marynowany pieczony, Zupa krem, Dania z makaronem, makarony i mieso, Zupa z soczewicy, Kurczak z orzechami i sosem sezamowym, Przepis z płaty śledziowe