Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  5. Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z porów, Sałatka gyros z kurczaka, Golonka, sałatki z kukurydza, Przepis z kurczak pieczony z ryżem, Gyros z kurczakiem, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Tłusty czwartek, Przepis z salatka z jajkami, Przepis z obiad mięso z ryżem, Kotlety z buraków, makaron obiad, Sos beszamelowy , Sałatka z pomidorów po indyjsku, Przepis z na obiad z kurczaka, Obiad ryż z warzywami, Sałatka Gyros, kurczak ziemniaki, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Placuszki z cukinii, Polędwiczka z grzybami, Przepis z roladki z kurczaka ze szpinakiem, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Zupa grochowa, Kosmiczne ślimaki, Pierogi, Carbonara, Szpinakowa kanapka :), kurczak z czosnkiem, Polędwiczki, Salsa, Zupa warzywna z kurczakiem, Przepis z klopsiki rybne, Kawałki kurczaka z warzywami, Schab, Przepis z bezy, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą, Kurczak zapiekany w migdałach, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Przepis z kuchnia angielska, salatki z salata, Gulasz, Makaron, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Makaron z sosem carbonara i suszonymi pomidorami, Makaron z kurkami i cukinią, Bitki z karkówki, Zupa cebulowa, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Zupa z zielonego groszku i pieczarek, kapusta włoska, Przepis z do smaku, Proste kotleciki z jajka, Przepis z sos z piersi z kurczaka, Przepis z ryba po hiszpańsku, Kurczak z ananasem , Surówka z kapusty pekińskiej, Owocowe grzaneczki (tapasy), Karkówka z grilla a’la kebab , Ptysie z chorizo, Zupa krewetkowa, Kurczak w cieście z sałatką, Pierś z kurczaka, mieso smażone