Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  5. Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z salatka z makaronem, Wigilijna czarna kapusta ., zapiekanka z kurkami, Opiekane wątróbki (drobiowe), piers z kurczaka na obiad, Smażone warzywa pachnące Indiami, Krokiety z kurczaka, Gulasz, pieczarki cebula, Indyk, Zupa krem, nalesniki meksykanskie, Leczo - VIDEO , Zupa pieczarkowa, Delikatny schab, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Szarlotka szybka, Przepis z sos pikantny do kurczaka, Pierś z kurczaka na różowo, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Śledzie, Gołąbki, deser gruszka, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Przekąski, Pomidorowy sos do pizzy, kurczak w miodzie, Sos z żurawiną, sałatka z kuskus i z kurczakiem, Sałatka Gyros, Kotlety, Jajecznica z ogórkiem po chińsku, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym, Pasta z pszenicy, jęczmienia i soi, Przepis z DANIA Z MIESEM I WARZYWAMI, nowe przepisy z mięsa, Wytworny koktajl z awokado, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przepis z placek po węgiersku z kurczakiem, Przepis z marynowanie kurczaka, Pomidorowy sos do pizzy, Galaretkowe witrażyki, obiad schab, Rosół, Zupa brokułowa, Potrawy wigilijne, Chleb pszenny z nutką orientu, Przepis z bezmięsne sosy, Kalafior, Pieczeń, Gulasz po polsku - VIDEO, Nugat czekoladowy, francuskie z serem, Szpinak z fetą w cieście francuskim, Zupa krem z dyni - VIDEO, WARZYWA NA PATELNIĘ, Fantazyjne fileciki rybne, Złocista kasza z gulaszem grzybowym , Przepis z strogonowa, sosy z gotowanych jajek, majonez do sosu, Ryba po grecku, w galarecie