Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  5. Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z przepisy na ciepło, Jagnię w cebulkach szalotkach, Ciasto 3-bit , Pyszny tort w 15 minut, młode ziemniaki, Karp, Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem, barszcz o, Zupa z soczewicy, sałatka makaron słonecznik, Schab w pięciu smakach, Kotlety, Wołowina duszona z sosem chrzanowym, Orecchiette boscaiola, Sałatka grecka z fetą, ciasto sernik, Przepis z ciasta na proszku do pieczenia, Sos beszamelowy , Przepis z placki ziemniaczane duże, Kurczę pieczone z jabłkami , Przepis z marynata do pieczenia schabu, Zupa szczawiowa, RAFAELLO, Przepis z miechunka peruwiańska, makaron brokuł pomidor, makarony piers z kurczaka, Quesadillas - VIDEO, Przystawki, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Spaghetti a la carbonara, Obiad, Przepis z zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Tortilla śniadaniowa, Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw, Przepis z filet z soli, ryba pieczona w piekarniku filet, Sałatka Nicejska, Cytrusowa zupa meksykańska, Sałatka z ciecierzycą - VIDEO, grill kurczak, Gram masala - przyprawa rodem z Indii, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Zupa ogórkowa, Kebab w kajzerce, Sałatka z kapusty pekińskiej , Spaghetti z tuńczykiem, Hiszpański hot pot z królikiem, Przepis z łopatka, Kurczak w sosie śmietanowym, Potrawy wigilijne, kotlet de V, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Pyszne Pierniczki, Shoarma z kurczaka z papryką i kukurydzą, Ciasto na pierogi, Risotto, Przepis z roladki z ogórkiem konserwowym, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Mielone, Karp w galarecie, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Sałatka Gyros, przepis na maggi