Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  5. Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Cukiniowa zapiekanka, Przepis z Sałatka Z piersi z kurczaka z ryżem, Zupa kokosowa z kurczakiem, Sałatka wiosenna, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Rosół, Sałatka z brokułami - VIDEO , Makaron z cieciorką, hummus, Pieczeń, Przepis z kurczak w chili, Kawa z whisky i lodami waniliowymi, Przepis z sos z sera Gorgonzola, Przepis z Obiad filet z łososia, Kalafior, Przepis z mielone z cebula, sałatka z makaronem i brokułami, Gyros, Barszcz biały, Kocia lasagne , Zupa cebulowa, Przepis z przepis na kuchni, Terrina szpinakowo-marchewkowa, sznycle niemieckie, Kurczęta po kawalersku, bezmiesne zapiekanka, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Placuszki z cukinii, Sos „Tołstoj” II, Przepis z gulasz wieprzowy, Przepis z sos sałatkowy koperkowo ziołowy sałata, Kurczak z grilla w zielonej paście, bomba malinowa, Chińskie sajgonki, Kocia lasagne , sos do roladek, Żeberka, Przepis z SZASZŁYKI Z MI, Babka majonezowa, Sałatka z kapusty pekińskiej i jaj, Przepis z nalesniki meksykanskie, Żeberka - VIDEO, Dipy, lazania warzywna, Zapiekanka z brokułów, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Kaczka, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Barszcz, Przepis z sos pomidorowy do zapiekania, Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta, zupa z cukinii i czosnkiem, Pikantne sakiewki, łosoś na patelni smażony, Kompot z malin, ZIEMNIAKI GRZYBY, chili con, Rumowa sałatka orzechowa , Sałatki, Ryba po grecku, Chińskie sajgonki, Zapiekanka po rzymsku, Hummus z rukwią wodną i czerwoną papryką