Dodaj do ksiązki kucharskiej Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe w sosie własnym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Zrazy wołowe w sosie własnym - składniki:

  • udziec wołowy - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 10 gramów
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • boczek - 4 plastry
  • musztarda sarepska - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szałwia - 4 sztuki
  • woda lub bulion drobiowy - 400 mililitrów
  • mąka pszenna - 10 gramów
  • margaryna - 10 gramów
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Zrazy wołowe w sosie własnym - Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  2. Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  3. Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  5. Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    1.Mięso pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.
  • 2
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    2.Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  • 3
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    3.Na mięsie od strony musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii, zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.
  • 4
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    4.Obsmaż zrazy z każdej ze stron. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Duś do zmięknięcia mięsa ok 30 min.
  • 5
    Zrazy wołowe w sosie własnym
    5.Gdy mięso jest gotowe wyjmij je. Z sosu który powstał podczas gotowania zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj ½ płynu tak żeby powstał sos. W razie konieczności zaciągnij sos mąką rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo żeby sos nie wyszedł za gęsty. Podawaj zrazy oblane sosem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryba w sosie słodko kwaśnym, krewetki w ma, Zupa szczawiowa, Makaron, Przepis z paprykowo ziołowy, Przepis z sos z porów, Sos beszamelowy , Przepis z pieczone ziemniaki pr, Grecka pieczeń z warzywami, Zawijaski z łososiem, Kurczak, Zupa pomidorowa, Ziemniaki zapiekane w ziołach, hummus, mieso z grilla, Ryba, Sałatka z kapusty pekińskiej , Klopsiki z sałatką, Pikantne kotleciki z kurczaka, Marchewka duża, Szpinak, Smalec z cebulą i jabłkiem, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Przepis z do ziemniaków, Przepis z karkówka z cebula, Przepis z obiad z g, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Sałatki z kurczakiem, Wyśmienita kaszanka z grilla, Kotlety, Parówki w cieście serowym, Tortilla, sałatka z krewetkami koktajlowymi, Hiszpański leszcz, Polędwica a’la Carpaccio , Chrzanowy krem, Kaczka, Risotto z kurczakiem i warzywami, groch żółty, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gulasz po polsku - VIDEO, sosy ryz, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, chleb razowy, schab do obiadu, karkowka z, sałatka z orzechami nerkowca, Kremowa zapiekanka z rybą, Leczo - VIDEO , Filet z pstrąga zapiekany z borowikami, szynką i ostrym serem, ugotowani danie główne kurczak, Karkówka, papryczki, Szaszłyki mięsne, Zapiekane parówki , obiad mąka jajka mleko, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z ziemniak pieczony, Kieszonki z indyka z grzybami, Sałatka grecka z fetą, Pory w sosie, Indyk, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Mozzarella w szynce