Dodaj do ksiązki kucharskiej Zupa „Meksykańska”

Zupa „Meksykańska”

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: tommy

Zupa „Meksykańska” - składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 0.5 kilograma
  • kostka rosołowa wołowa - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • puszka pomidorów konserwowych - 1 sztuka
  • puszka czerwonej fasolki - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • czosnek granulowany - 1 gram
  • pieprz

Zupa „Meksykańska” - Sposób przygotowania:

  1. Umytą paprykę chilli i czerwoną paprykę najpierw pokroić w drobną kostkę.
  2. Następnie przygotować 1 litr wody w garnku i wstawić na gaz tak, by się nieco podgrzała. W międzyczasie dorzucić kostkę rosołową. Po rozpuszczeniu kostki rosołowej do wody wrzucić oba rodzaje papryki. Poczekać do momentu zagotowania.
  3. Kiedy już woda z paprykami się zagotuje, dodać do całości puszkę pomidorów. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu fasolkę, również odsączoną.
  4. W międzyczasie należy posiekać cebulkę w drobna kostkę. Następnie podsmażyć ja na patelni tak, by się delikatnie zarumieniła, po czym dodać do niej mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko podsmażyć i dodać do zupy.
  5. Całość gotować na małym ogniu i dodać sambal oelek. Na koniec do smaku można dodać jeszcze czosnek granulowany oraz doprawić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej

ZUPA „MEKSYKAŃSKA” - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umytą paprykę chilli i czerwoną paprykę najpierw pokroić w drobną kostkę.

2

Następnie przygotować 1 litr wody w garnku i wstawić na gaz tak, by się nieco podgrzała. W międzyczasie dorzucić kostkę rosołową. Po rozpuszczeniu kostki rosołowej do wody wrzucić oba rodzaje papryki. Poczekać do momentu zagotowania.

3

Kiedy już woda z paprykami się zagotuje, dodać do całości puszkę pomidorów. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu fasolkę, również odsączoną.

4

W międzyczasie należy posiekać cebulkę w drobna kostkę. Następnie podsmażyć ja na patelni tak, by się delikatnie zarumieniła, po czym dodać do niej mięso mielone, sól i pieprz. Wszystko podsmażyć i dodać do zupy.

5

Całość gotować na małym ogniu i dodać sambal oelek. Na koniec do smaku można dodać jeszcze czosnek granulowany oraz doprawić według uznania.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy , Łopatka w miodzie i musztardzie, Sałatki, Przepis z kurczak z rosolu, sos do mielonych, Zapiekanka makaronowa, Proste kotleciki z jajka, Makaron, Chińskie pierożki Dim Sum, Przepis z papryka czerwona i żó, Tortilla - VIDEO, Pulpeciki z cebulką i marchewką w sosie własym, Sałatka grecka, Indyjskie Gazpacho, Przepis z wieprzowina po chinsku, obiad knorr, Keks pieczarkowy, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, kiszone, Zupa grzybowa, Bułeczki drożdżowe, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, Zupa ogórkowa - VIDEO, Bananowiec, Przepis z papryka mieso mielone, Szybki obiad, Tradycyjna marchewka z groszkiem, Zupa brokułowa, Potrawy wielkanocne, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami, Greckie burgery wołowe, Kurczak w potrawce szpinakowej, Sałatka gyros z kurczaka, Cepeliny z kapustą, zupa cygańska, Karp, Zupa cebulowa, Przepis z MIESO MAKARON OBIAD, Przepis z makaron dla dzieci, koperkow, Przepis z kielbasa i co, Pstrąg z grilla, Suflet z jabłkami, Korczak Generała Tso, sos miesmy, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, Letnia sałatka pomidorowa , Zupa pomidorowa, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Babeczki czekoladowe, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Pierogi, Kapusta z grochem, sos do wolowiny, Barszcz biały, Leczo, Szybki chłodnik z buraczków, Złocista kasza z gulaszem grzybowym , Hiszpański leszcz, Krupnik, Szaszłyk w kurczaku, przepisy na latwe ciasta, pieczony filet z kurczaka