Dodaj do ksiązki kucharskiej Zupa rybna

Zupa rybna

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Zupa rybna - składniki:

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kromki chleba bez skórki - 4 sztuki
  • drobno posiekana marchew - 60 gramów
  • drobno posiekany seler - 60 gramów
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • kasza manna - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • zmielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Zupa rybna - Sposób przygotowania:

  1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  2. Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej

ZUPA RYBNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zupa rybna
    1.Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  • 2
    Zupa rybna
    2.Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  • 3
    Zupa rybna
    3.Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  • 4
    Zupa rybna
    4.Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  • 5
    Zupa rybna
    5.Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  • 6
    Zupa rybna
    6.Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Rosół, Bigos domowy, ze schabu, Sałatka do obiadu, Sałatka z brokułami - VIDEO , Papryka, Sałatka z kurczakiem i ananasem, Bitki wołowe w sosie pomidorowym - VIDEO, Szybkie krewetki, Spaghetti , Kurczak, na miodzie, Kanapka z pastą jajeczną "Zielona muszelka", Przedwiosenna sałatka z rzodkiewkami i fetą, Kaczka, Barszcz biały a la krupnik, sajgonki z makaronem ryżowym, Przekąski, Przepisy świąteczne, Paszteciki z serem feta, mieso warzywa, Spaghetti z tuńczykiem , wykwintny obiad, Aromatyczny omlet z serem i ziołami, dania z serem feta, Piersi kurczaka z serem pleśniowym , krokiety, Szpinakowa kanapka :), Dekadencka lasagne z boczkiem i parmezanem, zupa z pomidorów, Warzywa, Sałatka z selera naciowego, Sałatki z makaronem, krewetki w piwie, sosy winegret, Przepis z zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Duszony kurczak z warzywami z patelni, ryba z imbirem, Zupy, Gulasz na chlebie, Przepis z zeberka z grilla, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z kurczak w oliwie, Tuńczyk z chrzanem, Przepis z kolorowa za, Ryba po grecku, zapiekanka z dyni, Pierś z kurczaka pieczona, Makaron z brokułami, Sałatka Gyros, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z soczewica zielona, Karp, Sos włoski do spaghetti, Sałatka z porów, Kotleciki z fetą i jarmużem, pierogi ze szpinakiem przepis, Smażony makaron po Tajsku , Duszony kurczak z warzywami z patelni, Przepis z ziemniaki z maka ziemniaczana, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Pierogi z jagodami, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Zupa brokułowa