Dodaj do ksiązki kucharskiej Zupa rybna

Zupa rybna

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Zupa rybna - składniki:

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kromki chleba bez skórki - 4 sztuki
  • drobno posiekana marchew - 60 gramów
  • drobno posiekany seler - 60 gramów
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • kasza manna - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • zmielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Zupa rybna - Sposób przygotowania:

  1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  2. Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej

ZUPA RYBNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zupa rybna
    1.Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  • 2
    Zupa rybna
    2.Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  • 3
    Zupa rybna
    3.Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  • 4
    Zupa rybna
    4.Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  • 5
    Zupa rybna
    5.Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  • 6
    Zupa rybna
    6.Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z łatwe i szybkie obiady, Brokuły, Przepis z soczewica zielona, sałatki z kapusty pekinskiej, zapiekanki z ziemniaków, Sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Kurczak z grillowanym ananasem i sosem malinowym, Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi i słodkimsosem chilli, knorr przepisy, Przepis z zupa brokułowa -, Zapiekanka z pomidorów i dyni, Pierś z kurczaka pieczona, Sałatka grecka z fetą, Carbonara, sałatki z kapustą pekińską, Musaka, Zapiekanka z ziemniakow, Kurczak, przystawki z ciasta francuskiego, Zupa pomidorowa, Szpinak, Przepis z szybki i łatwy obiad, Pierścienie kalmarów marynowane w sosie z oliwy, świeżych ziół i octu winnego, Sałatka z komosą i szparagami, Jajka, Sałatka z truskawkami dla dwojga, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Risotto z kurczakiem i warzywami, Rolada ziemniaczana, Przepis z sałatki z ryżem, Przepis z szynka wieprzowa, Penne puttanesca z grzybami, łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Karp w galarecie, Sałatka grecka z fetą, Potrawy wielkanocne, Przepis z mielony, Pstrąg po polsku II, Antrykot wołowy z czerwonym winem, Ryż, Surówka z selerów z owocami, Kuskus z kurczakiem na ostro, Gołąbki, Gruszki w sosie waniliowym, Sałatki, potrawka z kurczaka z ryżem -, Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem, Zapiekanka ryżowa mojej Mamy , Przepis z sałatki z sałaty lodowej -, sałatka z piersi kurczaka, Pączki błyskawiczne, Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem, Owsiane ciasteczka z orzeszkami ziemnymi, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sałatka gyros z kurczaka, mięso mielone wołowe, Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, kurczak z warzywami, Chrupiące pikantne orzechy, Kasztany na winie marsala, Placek po zbójnicku wersja 1