Dodaj do ksiązki kucharskiej Zupa rybna

Zupa rybna

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Zupa rybna - składniki:

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kromki chleba bez skórki - 4 sztuki
  • drobno posiekana marchew - 60 gramów
  • drobno posiekany seler - 60 gramów
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • kasza manna - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • zmielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • olej do smażenia - 1 łyżka

Zupa rybna - Sposób przygotowania:

  1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  2. Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej

ZUPA RYBNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Zupa rybna
    1.Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
  • 2
    Zupa rybna
    2.Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
  • 3
    Zupa rybna
    3.Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
  • 4
    Zupa rybna
    4.Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
  • 5
    Zupa rybna
    5.Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
  • 6
    Zupa rybna
    6.Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Parówki z cukinią w płatach lazanii, Królewski tort, Karp, Przepis z sos smietanowy do zapiekanki z makaronem, Sałatka z sosem musztardowym, Sałatka z sosem musztardowym, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pikantne sakiewki, Przepis z sałatka z suszonych pomidorów sałata lodowa, przepisy kuchnia rosyjska, Przepis z pieczarki z kurczakiem, zupa na udku, Sos czekoladowy, Placek po zbójnicku wersja 1, Sos serowy z sera pleśniowego, Złociste kąski z kurczaka, Sałatka z cykorii i owoców, Deser owocowy – tęcza, Dipy, Sosy, Sos śmietanowo-chrzanowy z jajami, musztardą i kolendrą, Zupa pomidorowa, Sałata lodowa z szynką, granatem i suszonymi kwiatami, Przepis z dorsz z piekarnika przepis, Przepis z roztrzepane jajko, Polędwiczki wieprzowe, Sos beszamelowy , smażenie dorsza, Ziemniaki, Rosół, Zupa pieczarkowa, Przepis z obiad- kurczak, Sałatka gyros z makaronem, Schab, schab pieczony w winie, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Pasztet z łososia, Warzywa, Kapuśniak z wołowiną, Ryba, sos do ziemniaków, Leczo, Pesto, czyli genueńska pasta bazyliowa, Śródziemnomorskie tartaletki warzywne, makaron z serem, Krem brokułowy, sałatka z kapusty ogórków papryki cebuli marchwi, piers z kurczaka z grzybami, Indyk, serowy q, Gulasz po polsku - VIDEO, Zielona zupa ufoludków - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Sos czosnkowy , Przepis z surówki do grilla, Sos czosnkowy na wódce, kurczaki w panierce, Ryż smażony z warzywami, Przepis z kurczak z Ry, Przepis z obiad wykwintny, Warstwowa sałatka z ananasem, Karp w piwie, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, co to jest kuchnia polska