Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pomidorowy sos do pizzy, Carbonara, Kurczak, Przepis z Gotowane skrzydełka kurczaka, Karp w galarecie, Imprezowe mini kanapki klubowe, Zapiekane nachos z serem, Sałatka z wędzonym kurczakiem, delikatna, Zupa brokułowa, Spaghetti z tuńczykiem, obiad z piersia z kurczaka, Dania z makaronem, Śledź po kaszubsku z octem, gotowe flaki, Gulasz, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Placki ziemniaczane, Kluski , Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Kotlety mielone z groszkiem, leniwe, Wiosenny kapuśniak, Domowy hot dog, Warzywne curry z ryżem, sosy do łososia, Obiadowa grecka sałatka, Przepis z masło do smażenia, piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Pałki z kurczaka z marynatą z kostki rosołowej, Przepis z ciasto z ma, Zupa z dyni, Przepis z obiad smaczny, Cukinia po meksykańsku, mięso mielone w piekarniku, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Przepis z farsze do krokietów, Sałatka z buraczkami i malinami , Zapiekanka z ziemniakow, Brokuły, Sałatka Cezar - VIDEO, sos do ryby z makaronem, Ciasteczka przekładane malinami i lodami czekoladowymi, grill mięsa, Rosół, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Dakos - chrupiąca przekąska, Makaron, Ryba po grecku, Przekąski, Tzatziki jogurtowe, Wyśmienity omlet ze szpinakiem, Przepis z sałatka z pa, Rozewska flądra z cykorią, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Ryba, Przepis z sałatka z grzankami knorr, Przepis z kotlet de V, Świąteczny pieczony indyk, Przepis z mięsa w winie