Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, małe ogórki, sałątka z, sosy do wątróbki, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Bliny z piwem, Zupa z dyni i karmelizowanego pora, Cebula lub czosnek, Bigos - VIDEO, Francuskie rogaliki z szynką i serem , zapiekanka na bułce, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Danie z Woka, Kanapka z twarożkiem i salami , Pieczony kurczak w pomidorach po toskańsku , Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, mięso z łopatki wieprzowej, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, kurczak z rosolu, Przepis z pieczeń w cieście francuskim, Kurczak z hinduskimi przyprawami, Placki po węgiersku, zapiekanka miesem, Sernik, Sałatka z fasolki , makaron do, Sałatki, Przepis z krokiety z pieczarkami i jajkiem, Azjatycki ryż , cebula dymka, Sałata z poziomkami po francusku, Kaczka, Potrawy wielkanocne, Naleśniki z pieczarkami i mięsem mielonym, Karmel piwny, Naleśniki, Makaron w sosie cztery sery ze szpinakiem , Placki ziemniaczane, Ryba po grecku, Szpinak, Sałatka z wątróbki i cytrusów, Sosy, piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), leczo z wołowiną, Przepis z kwaśne jabłka, Tajska zupa, sos carbonare, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepisy świąteczne, Śledź z octem po bałtycku, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zapiekanka po rzymsku, Karp, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z paszteciki przepis, Sos czosnkowy na wódce, Cytrusowe szaszłyki z kurczaka, Warzywa, Tajska zupa, Kluski , Zupa szczawiowa