Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pieczona łopatka, zapiekanka na bu, Przepis z salatka z ryżem, przepisy z serem mozzarella, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Kaczka, Przepis z potrawa po chińsku, karkówka pieczona w całości, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , przepisy na przystawki do obiadu, Ryż smażony z warzywami, mielone inaczej, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Risotto z tuńczykiem, Piure zienmiaczano-marchewkowe, piers z indyka -, Duszony kurczak z pomidorami, mięso mielone po meksykańsku, Krupnik, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Wytworny koktajl z awokado, Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem, Paella z krewetkami, Lasagne, Placek po zbójnicku wersja 1, Zapiekanki, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Quesadillas - VIDEO, kuchni chinskiej, Przepis z obiad po wlosku, Sosy, Szybka sałatka z kiełków fasoli z papryką, Przepis z szpinak liście, Przepis z krewetki po, masa naleśnikowa, Sałata lodowa z dynią, Słoneczna zupa marchewkowa , Ryż, Roladki drobiowe w chrupiącej panierce faszerowane cukinią , Meksykańskie placki fajitas z warzywami, Przepis z mloda ka, Placki ziemniaczane, Zapiekanka z brokułami, grillowanym kurczakiem i mozzarellą, Krem delikatny, Smażony makaron w sezamie , Zupa z soczewicy, salatki z serem feta, Zupa brokułowa, Czeskie knedle z boczkiem, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Przepis z filety kurczaka, Gulasz jarski, Tortilla, Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami , Zupa cebulowa, Leczo, BAKŁAŻAN GRILL, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z kurczak ziemniaki, Zupa pieczarkowa ze śmietaną, Chińskie sajgonki, Zupa z dyni, Jesienna sałatka, Schab w chińskim sosie