Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryż z warzywami na patelnie, Dania z ryżem, mlode ziemniaki, Sałatka Cezar - VIDEO, Placek po zbójnicku wersja 1, Duszona wieprzowina z grzybami i chili, Pierś z kurczaka, Zupa krem z buraków , Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Meksykański chłodnik, Zupa cebulowa, ZAPIEKANKA Z OMLETEM, Zupa kwaśno-pikantna, Witaminowa surówka wiosenna, Obiad- z miesa mielonego wolowego, Przepis z sosy na grilla, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Ząbek czosnku, kurczak z ryżem po chinsku, Żeberka, Pomidorowy sos do pizzy, Sałatka z porów, kapusta po, Zupy, Naleśniki chińskie - VIDEO, po chinsku, Mielone, Sałatka grecka, zapiekanka ze szpinakiem, Przepis z sos gulaszowy, Bawarski kąsek, Ogórek, Przepis z makaron z pieczarkami, Chrupiące pikantne orzechy, Lodowa kanapka z żelkami, Sos beszamelowy , zupy wiosenne, Kotlety, Indyk, Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami , Pieczony schab z boczkiem wędzonym, Wiejska sałatka z fetą Horiatiki, Przepis z latwe ciasta, Sos wiedeński, Przepis z sałatka z sałaty lodowej i kurczaka, Ciasto na pizze, Zapiekane risotto z kiełbasą, Zapiekanka z kaszy jaglanej, obiad zapiekanki, Przepis z kostki mas, Gyros, Kurczak w miodzie (ze śliwkami), Jesienna zupa z kaszą, Przepis z gotowanie mies, Placuszki z cukinii, Zupa cebulowa, Przepis z farszu, Potrawka z kurczaka, Leczo z cukinii, Zupa z parówkami, łosoś wędzony w cieście francuskim, Przepis z makaron z kurczaka, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Omlet z zielonymi warzywami