Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa cebulowa, WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Spaghetti , lody z owocami, Zupa cebulowa, Polędwiczki wieprzowe, Placek lotaryński, Przepis z sos curry KURCZAK, Przepis z przyprawa do wołowiny knorr, Zupa ogórkowa, Warzywne curry z ryżem, pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Kebab, Krupnik, fusion, Sałatka serowa z zielonym makaronem, chłodnik z kefiru, Pierogi z truskawkami, Przepis z duszona marchew, Krem brokułowy, Przepis z kurczak w calosci, Zupa krem, Przepis z salatka z makaronem szynka i warzywami i serem zoltym, Tartaletki ze szpinaku i sera ricotta, Pasta z makreli i curry , Faszerowane pulpety z ziemniaków w sosie pomidorowym, Przepis z zupa ziemniaczana krem, Szpinak, Smażone pieczarki z grzankami i chrzanem śmietankowym, Śmieszne kanapki dla dzieci “Czoko-banana”, Koktajl owocowy, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, Zupa gulaszowa, Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piecu, Przepis z przepisy z ziemniakow, Naleśniki chińskie - VIDEO, Klopsiki śledziowe, Kremowa zupa z dyni, Śledzie, Przepis z latwy placek, Tortilla - VIDEO, Letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, Jabłka pieczone z curry, Karp w galarecie, Zrazy zawijane , Kaszubska polewka kminkowa, sałatka mieszana, Zapiekanka z brokułów, Placuszki z cukinii, Przepis z sos z łopatki, Kotlety brokułowe z fetą i pesto, Pierogi, Placek po zbójnicku wersja 1, Rybne tapas z pomidorową salsą, pierś z kurczaka z parmezanem, Ognista karkówka z grilla , Przepis z przepisy na sałatka, makaron zapiekany z sosem śmietanowym, Tatar z łososia wędzonego, Jesienna zupa z kasztanów, Przepis z letni obiad, Polędwiczki, Sos beszamelowy , Risotto