Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryba mielona, Zupa grochowa, Sos włoski do spaghetti, Przepis z makaron cebula, Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, Proste kotleciki z jajka, Kalafior, Zupa brokułowa, zdrowy obiad przepisy, Kremowy stroganoff z ryżem, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Szybki obiad, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Ostre chili z czipsami tacos, Kurczak toskański, Przepis z jajko gotowane w wodzie z octem, Bigos, Bawarski kąsek, Przepis z ziemniaki z boczkiem i serem, Fasolka z oliwkami, Dipy, Wiosenne kanapki “Motylek”, Zapiekanka Gyros , piersi z kurczaka z jo, Warzywa z grzybami po tajsku, sałatka z mandarynką, Ciasteczka kruche z maszynki, Karp, Krupnik, zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, zupa pieczarkowa z ziemniakami, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kapusta z grochem, jabłka zawijane w ciasto, mrożony szpinak, Lody owocowe podawane na mandarynkach, Przepis z sos z wołowiny, Risotto z kurczakiem i warzywami, Roladki wieprzowe, Rajska szarlotka, kuchnie, Chrupiące pikantne orzechy, domowa, Leczo, Pstrąg, Przepis z parówki w sosie pomidorowym, Tortilla wiejska, obiad gołąbki, Przepis z zrazy ze schabu, Pierś z kurczaka, Przepis z chleb pi, Leczo - VIDEO , Sałatka z pikantną cielęciną, makaron i fasolka, Sałatka nicejska z wędzonym łososiem, Szczupak w czerwonym sosie, Zupa pomidorowa, Sos beszamelowy , Sałatka z salami i suszonymi pomidorami, Grillowany łosoś z kompotem z jagód, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z makarony z pomidorami, Dip kaparowy