Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

obiad z piersią kurczaka, Meksykański przysmak ryżowy, Rosół, Pieczeone parówki ze śliwką, Królewski tort, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z sos pieczarkow, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Przepis z sałatka z krewetek koktajlowych, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Przepis z Ziemniaki po gó, Calzonne z ogórkami kiszonymi, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Sałatki, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z kurczak pikantny, Zupa pieczarkowa, Czekoladowa tarta z lodami, Sałata z serem brie i prażonym słonecznikiem, Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i dynią, kurczak po tajsku, Ciasto na pizze, Zupa cebulowa, Przepis z kurczak po ugotowaniu, Zupa jarzynowo - kalafiorowa ze śmietaną, Kosmiczne ślimaki, Przepis z bez miesa, kurczak z piekarnika przepisy, ciasto na pi, Spaghetti ze szparagami, Przepis z sos do kurczaka z warzywami, Przepis z boczek ze śliwką, Kurczak w cieście, Ryż, Tłusty czwartek, Przepis z losos z patelni grillowej, Karp, Warzywa w maślanym sosie, Kurczak, Pikantne sakiewki, przyprawa do piernika, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z zielone pesto, Risotto z indykiem, Parówki w cieście serowym, Sałatka piękności z łososiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Polędwiczki, Pyszne lody owocowe z wiśniami, Risotto, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Salsa, Przepis z kapusta po chinsku, Przepis z smażone na głębokim oleju, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, sałatka z rybą wędzoną, Sos sportowy I, Zupa cebulowa, Gulasz, Przepis z sałatka z serem feta i sałatą lodową, Warzywa, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z zupy z makaronem, Polędwiczki wieprzowe