Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos czosnkowy na wódce, Placek po zbójnicku wersja 1, oliwa truflowa, Przepis z zapiekanka z makaronem serem i pomidorami, Przepis z klopsy mielone gotowane, Stek z pieprzem kajeńskim, obiad s, Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami - VIDEO, Sałatka ziemniaczana z majonezem, Sos czosnkowy na wódce, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Sos „Cambrie”, Przepis z pierś kurczaka z warzywami, Tortilla, zapiekanka z serem feta, Przepis z kuchnia wp pl, Przepis z co zrobic na obiad -, Przepis z krokiety z mięsem drobiowym, Żeberka, Przyprawa pikantna do kurczaka Knorr, Kurczak, Kurczak faszerowany pieczarkami i boczkiem, Golonka pomorska, Zupa pomidorowa, Sałatka z grillowanymi kalmarami, sałatka rukola, Zupa meksykańska z kukurydzą, Zapiekanka z ziemniakow, Szaszłyki z boczkiem na grilla , Przepis z salatka z ryba, Ciasto na pizzę, Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika, Sałatka z tuńczykiem i makaronem, PAPRYKA CUKINIA POMIDORY, Aromatyczna panierowana Mozzarella z pomidorami, Szybka sałatka do grilla, Kapusta z grochem, Gulasz po polsku - VIDEO, Zapiekanki, Zupa kalafiorowa, Sałatka z ryżem, ogórkami kiszonymi i śliwkami, Pikantne włoskie spaghetti, Przepis z kurczak pieczony z ryżem, Przepis z faszerowana papryka serem, Dipy, Potrawka z kurczaka, Zupa szczawiowa, Gyros, Wielkanocny wieniec warzywno-drobiowy, Sola w liściach bananowca , sałatka z selerem marynowanym, Gulasz, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Lekka zupa pomidorowa, Chrupiące, czekoladowe kulki, Leczo - VIDEO , Przepis z kurczak z kolendrą, Sos do spaghetti II, Pasztet, karkówka w sosie słodko kwaśnym, Spaghetti z tuńczykiem, kurczak w kostce knorr, Pieprz czarny Knorr, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem