Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski

Żurek staropolski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: Piotr Murawski

Żurek staropolski - składniki:

  • mięso wieprzowe z kością - 0.5 kilograma
  • biała kiełbasa - 100 gramów
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 1 opakowanie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów

Żurek staropolski - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  3. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  4. Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  5. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  6. Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski
    1.Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Żurek staropolski
    2.Dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, pokruszony kminek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę. Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
  • 3
    Żurek staropolski
    3.Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  • 4
    Żurek staropolski
    4.Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski
    5.Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
  • 6
    Żurek staropolski
    6.Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK SZLACHETNY Z CHRZANEM KNORR

    Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

piers z kurczaka z papryka na patelni, Kalafior, Przepis z Zapiekanki z porem, Przepis z smażony zó, Przepis z z fileta, Sałatka z brokułami - VIDEO , Sałatka ze smażonym schabem , Przepis z kurczak latwy, Zapiekanka meksykańska, Bardzo smaczna sałatka z zimnego arbuza z jogurtem, Raki z karpiem po sudecku, Pasta z ryby i sera z koperkiem, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Zapiekanka jajeczna, Udka na ostro z Bombaju, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Sos beszamelowy , Zapiekanka z pieczarkami, Potrawy wigilijne, Przepis z jajka na miekko, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Żurek, Polędwiczka z grzybami, pieczony schab plastry -, Zupa pieczarkowa, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z pasztet warzywny, Wąż śniadaniowy , Przepis z mieso wieprzowina, Potrawy wielkanocne, Pomidor sparzony i pokrojony w plastry, PO GRECKU, Sałatka makaronowa z brokułami , Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z łatwy przepis na pieczeń, mięso z indyka, Zupa grochowa, Kanapeczki Walentynkowe, Przepis z leczo z wołowiną, Kurczak marynata, Przepis z sos z szalotek, Sałatka z dynią w curry, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Ciasto na pierogi, Sos beszamelowy , Przepis z krojonymi pomidorami, Dania z ryżem, Krupnik, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Rolada serowa, Czekoladowa żabka z lodami, Smaczny melon zawinięty w szynce parmeńskiej, Dynia, Pieróg krucho - drożdżowy , Ziemniaczki w sosie czosnkowym (patatas), Pikantne placki z surimi, Pierogi z jagodami, ziemniaki ugotowane, Przepis z drobiowa, Sałatka Gyros, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Pierś z kurczaka pieczona, Carbonara