Dodaj do ksiązki kucharskiej Żurek staropolski z grzybami

Żurek staropolski z grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Żurek staropolski z grzybami - składniki:

  • wędzony boczek - 300 gramów
  • mięso z rosołu - 0.5 kilograma
  • Żurek Knorr - 1 opakowanie
  • marchewka - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuki
  • seler - 0.5 sztuki
  • średnia cebula - 2 sztuki
  • suszone borowiki - 100 gramów
  • ugotowane ziemniaki
  • kminek - 0.5 łyżeczki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • pieprz
  • majeranek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • świeżo starty chrzan - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 0.5 szklanki
  • olej do smażenia - 1 sztuka
  • woda - 2 litry

Żurek staropolski z grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.
  2. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.
  3. Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.
  4. Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.
  5. Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.
  6. Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej

ŻUREK STAROPOLSKI Z GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Żurek staropolski z grzybami
    1.Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.
  • 2
    Żurek staropolski z grzybami
    2.Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.
  • 3
    Żurek staropolski z grzybami
    3.Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.
  • 4
    Żurek staropolski z grzybami
    4.Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.
  • 5
    Żurek staropolski z grzybami
    5.Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.
  • 6
    Żurek staropolski z grzybami
    6.Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ŻUREK KNORR

    Żurek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: