Gotowanie w Pytanie na Śniadanie
Kucharze Knorr zapraszają na kulinarny cykl „Życie ma smak”! W każdą środę w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2 będą gotować i zdradzać kulinarne sztuczki. Widzowie odkryją tajniki kuchni włoskiej, poznają sekret marynowania mięsa, dowiedzą się, jak przygotowywać pyszne zupy, sosy
i sałatki. Materiały będą umieszczane również na tej stronie.
Piotr Murawski Piotr Murawski więcej
Marcin Markowski Marcin Markowski więcej
Paolo Marinucci Paolo Marinucci więcej
Vassilis Mandros Vassilis Mandros więcej
Gotowanie z dnia 14.11.2012
 Zupa cebulowa francuska z grzankami

Zupa cebulowa francuska z grzankami

1. Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.
2. Całość zalej białym winem i gotuj do momentu, aż wino zupełnie wyparuje.
3. Francuską zupę cebulową Knorr rozmieszaj w 500 ml zimnej wody i dodaj do niej podsmażoną cebulę.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 07.11.2012
Sos z zielonego pieprzu

Sos z zielonego pieprzu

1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
2. Dodaj zielony pieprz, całość zalej koniakiem lub brandy i podpal. Po wypaleniu się alkoholu wlej czerwone wino, całość gotuj od 3 do 5 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje.
3. Do sosu wlej śmietanę i pełną szklankę wody.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 31.10.2012
Chińskie pierożki

Chińskie pierożki

1. Mięso mielone pomieszaj z posiekanymi krewetkami, dodaj drobno pokrojone pędy bambusa, chilli i imbir, olej sezamowy, sos sojowy, posiekaną natkę kolendry, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
2. Tak przygotowany farsz zawijaj w plastry ciasta chińskiego, formując kształtne pierożki lub sakiewki.
3. Gotowe pierożki ugotuj na parze lub usmaż na głębokim oleju.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 24.10.2012
Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

1. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w wodzie.
2. Mięso, odciśniętą bułkę i cebulę zmiel maszynką do mielenia mięsa.
3. W niewielkiej ilości wody wymieszaj gałkę muszkatołową oraz Fix Knorr. Dodaj całość do mięsa i dokładnie wymieszaj. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 17.10.2012
Sałatka Cezar klasyczna

Sałatka Cezar klasyczna

1. Sałatę umyj, porozrywaj na pojedyncze listki i osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
2. W drugiej misce umieść majonez i dodaj zawartość saszetki sosu sałatkowego Sałatka Cezar Knorr. Dodaj starty ser parmezan, musztardę. Całość wymieszaj.
3. W razie potrzeby dresing dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu i sokiem z cytryny.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 10.10.2012
Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem

1. Posiekaj cebulę w kostkę, podsmaż chwilę na oliwie i dodaj mielone mięso. Smaż całość do momentu, gdy mięso będzie suche.
2. Rozmieszaj Fix Pikantne Bolognese z chilli Knorr z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. Dodaj go do mięsa i gotuj razem do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Następnie odstaw do ostudzenia.
3. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Faszeruj sosem surowe rurki makaronu i ułóż je w przygotowanym naczyniu. Zalej je śmietaną 22% następnie posyp serem i nakryj folią aluminiową.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 03.10.2012
Gnocchi á la kopytka z sosem grzybowym

Gnocchi á la kopytka z sosem grzybowym

1. Obierz i umyj grzyby i cebule. Grzyby pokrój w cząstki wielkości ok. 2 cm, a cebule w piórka.
2. Cebulę wsyp na patelnię z podgrzanym olejem i smaż, by się zeszkliła. Następnie wsyp grzyby. Dodaj cukier i mieszaj ok. 2 minut.
3. Dodaj wino i gotuj 5 minut, mieszając.
...
ZOBACZ PRZEPIS
Gotowanie z dnia 26.09.2012
Soczysta pierś z kury na rukoli 

Soczysta pierś z kury na rukoli 

1. Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
2. Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
3. Pierś z kurczaka smaż 10 - 15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.
...
ZOBACZ PRZEPIS

Piotr Murawski

Rozwiń

Marcin Markowski

Rozwiń

Paolo Marinucci

Rozwiń

Vassilis Mandros

Rozwiń