SAŁATKA GYROS

Sałatka Gyros

Gyros, popularne w ostatnich latach, danie typu fast food wywodzi się z kuchni greckiej. Odpowiednikami są arabska shwarma czy turecki kebab. Klasyczne gyros to soczyste, pachnące kawałki mięsa opiekanego na wielkim rożnie, odcinane w postaci cienkich pasków. Gyros przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa – baraniny, wołowiny wieprzowiny, również drobiu. Mięso może być także mielone. W warunkach domowych gyros to po prostu plastry mięsa na ciepło lub zimno, doprawione przyprawami i ziołami – podstawa lub dodatek do sałatek, sałat, kanapek czy zapiekanek. Charakterystyczny smak gyros pochodzi od wieloskładnikowej kompozycji przypraw zawierającej między innymi tymianek, paprykę, kolendrę i gorczycę i czosnek. Intensywny, aromatyczny smak gyros doskonale uzupełniają wszelkiego rodzaju sosy jogurtowe np. sosem tzatziki oraz świeże warzywa jak ogórek, pomidor, sałata i cebula. Gyros podać można zawinięte w placek tortilla lub wypełniając naturalną kieszonkę chleba pita.  Zobacz co pysznego można przygotować z gyros na przepisy.pl