SOS CZOSNKOWY

Sos czosnkowy

Ciekawym zjawiskiem jest to, że sos czosnkowy o charakterystycznym, wyrazistym smaku stał się sosem bardziej uniwersalnym od wielu neutralnych smakowo braci. Sos czosnkowy podaje się do chipsów, pizzy, kebaba, zapiekanek, potraw z kurczaka, sałatek, gotowanych warzyw, naleśników ze szpinakiem czy mięs z grilla. Można pomyśleć, że nie ma dania, do którego nie pasowałby sos czosnkowy. Dodatkowo szybko i łatwo przygotować sos czosnkowy z jogurtu i majonezu w wersji na zimno lub z bulionu i śmietany na ciepło. Wśród naszych przepisów znajdą Państwo propozycje na sos czosnkowy w różnych rolach: jako jeden z wielu dodatków czy składników lub jako najważniejsza część dania, nadająca całej potrawie smak.

Porady

  1. Czosnek – jak przechowywać?
  2. Czosnek – sposób na ostry aromat
  3. Czosnek – jak uzyskać delikatniejszy smak