SOSY

Sosy

Sosy są dodatkiem, bez którego niektóre potrawy mogłyby być bez wyrazu. Ten niepozorny składnik dania potrafi nadać charakteru, podkreślić czy zupełnie zmienić jego smak. Ta sama potrawa podana z innym sosem smakuje inaczej. Sosy mogą też stanowić podstawę potrawy. Gdyby nie sosy, nie byłoby kuchni włoskiej – Spaghetti Carbonara czy Bolognese bez sosu to tylko makaron. I chociaż sosy służą nam przede wszystkim smakiem, spełniają też rolę łącznika poszczególnych składników lub – jak w przypadku np. sosu vinegret z oliwą z oliwek w sałatce – pomagają przyswoić zawarte w warzywach witaminy. Co więcej sosy mogą występować w wielu smakach i odmianach – słone i słodkie, do mięs i deserów, na zimno i na ciepło. Warto przyjrzeć się naszym przepisom na sosy, ponieważ dzięki nim już dobrze Państwu znane potrawy nabiorą nowego wymiaru.

Sosy - Sosy jasne

Beszamel DODAJ MNIAM
Beszamel
Sos chrzanowy DODAJ MNIAM
Sos chrzanowy
Sos rzodkiewkowy DODAJ MNIAM
Sos rzodkiewkowy
Sos kwaśny DODAJ MNIAM
Sos kwaśny

Sosy - Sosy ciemne

Sos ciemny z winem DODAJ MNIAM
Sos ciemny z winem
Sos śliwkowy DODAJ MNIAM
Sos śliwkowy
Sos polski - szary DODAJ MNIAM
Sos polski - szary
Sos balsamiczny DODAJ MNIAM
Sos balsamiczny
Sos winny DODAJ MNIAM
Sos winny
Sos Robert DODAJ MNIAM
Sos Robert
Sos kurkowy DODAJ MNIAM
Sos kurkowy

Sosy - Emulsje

Mojo verde DODAJ MNIAM
Mojo verde
De cilantro DODAJ MNIAM
De cilantro
Sos do grilla DODAJ MNIAM
Sos do grilla
Sos do ryb DODAJ MNIAM
Sos do ryb
Sos łososiowy DODAJ MNIAM
Sos łososiowy
Sos aioli DODAJ MNIAM
Sos aioli

Sosy - Przepisy video

Porady

  1. Sosy do ryb i drobiu – czym powinny się charakteryzować?
  2. Sosy do warzyw
  3. Sosy – zagęszczanie
  4. Sosy – ozdabianie dań
  5. Sosy – zabielanie kwaśną śmietaną
  6. Sosy – jakich sosów nie należy łączyć z poszczególnymi mięsami lub dodatkami i dlaczego?
  7. Sosy – który z polskich sosów jest najpopularniejszy na świecie?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kolorowa sałatka z bobem, Pizza Margherita w kształcie serca, Sałatka z kapusty pekińskiej , Serowy, Przepis z ciasto na pi, Ryba, farsz mięsny do krokietów, Jajka z czosnkiem, bomba malinowa, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Szaszłyki z ryb, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Krupnik, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Pikantne sakiewki, Salsa, sos do zapiekanki makaronowej, Warzywne flaczki, filet ryby, Biscotti, Potrawka z kurczaka, Surówka jarzynowa, Zapiekanki, pierś z grilla, Zapiekanka z ziemniakow, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, sosy z jogurtem naturalnym, Zupa z soczewicy, sosy knorr do makaronów, hummus, Płocie zapiekane, Przepis z gotowane mięso mielone, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Zupa krem, Sałatka z makaronem ryżowym i szynką, Chińskie sajgonki, leniwe, Smaczne niebieskie pstrągi, Chińskie sajgonki, Przepis z zupa z mrożonego szpinaku, Ryż smażony z warzywami, Łosoś po polsku II, Parówki w cieście serowym, Barszcz biały, Zupa soczewicowo-makaronowa, Obiad, Kocia lasagne , Przepis z posiekana marchewka, Udka w sosie grzybowo-pieczarkowym, Babeczki z cukinii, gs nadziewana, Soczyste żeberka w coli, sos z pieprzem marynowanym, Naleśniki, salatki z salata, Przepis z sos pomidorowy z ziolami, Naleśniki z nadzieniem figowym, Kebab w kajzerce, Przepis z zapiekanka z brokula, Feta saganaki, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Przepis z duszona piers z indyka, Zupa ogórkowa, Makaron