SZPINAK

Szpinak

Szpinak kojarzy się często z rozgotowaną, ciemnozieloną papką z czasów dzieciństwa. W ten sposób wielu z nas zraziło się niego skutecznie. A przecież nie ma nic wspanialszego niż soczyście zielone liście szpinaku w rozmaitych potrawach i sałatkach. Jeżeli pamiętacie szpinak z dzieciństwa i od tego czasu baliście się spróbować raz jeszcze, to teraz jest najlepszy moment na zmiany. Czeka was autentyczne odkrycie i prawdziwe zaskoczenie. Szpinak jest pyszny w każdej postaci. Ze świeżego można przygotować prostą a wykwintną sałatkę. Bardzo dobrze pasują do szpinaku owoce np. pomarańcze, mango, maliny, orzechy – włoskie czy laskowe, prażone ziarna dyni i słonecznika. Świetna jest także bardziej konkretna sałatka ze smażonym boczkiem, jajkiem na twardo lub grillowanym kurczakiem. Sałatka ze szpinaku może być efektowną propozycją na lunch lub niezobowiązującą kolację. Szpinak świeży wymaga bardzo dokładnego oczyszczenia i wysuszenia przed dalszymi krokami. A teraz kilka pomysłów na szpinak w daniach gotowanych. W najprostszej postaci umyty i wysuszony szpinak dusimy 2-3 minuty na patelni z oliwą i drobno pokrojonym czosnkiem. Jest wspaniały po prostu z chlebem lub grzankami lub jako dodatek do obiadu. Szpinak zaskakuje nas także w roli dania śniadaniowego. Możemy zrobić naszym najbliższym niespodziankę przygotowując klasyczne jajka po florencku czyli jajka w koszulkach serwowane na porcji duszonego szpinaku. Szpinak idealnie sprawdza się w naleśnikach, krokietach, zapiekankach, roladkach z kurczaka i ryby. Dodaje smaku i koloru. Na przepisy.pl znajdziecie wiele przepisów na potrawy ze szpinaku.

Porady

  1. Szpinak – przewaga mrożonego nad świeżym
  2. Szpinak – jak przechowywać

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

poledwiczki z piekarnika, Zupa z rzeżuchy, Risotto, Leczo z cukinii, Gyros z kurczakiem, Leczo, Warzywne curry z ryżem, Śledzie z kebabowym fixem , Makówka, Sałatka z wędzoną rybą , Ciasto na pizze, mieso w makaronie, Zupa Harira z ciecierzycą, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, desery ciasto, Przepis z pieczeń do chleba, Leczo, Przepis z sos słodko kwaśny z makaronem, Przepis z danie w, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Karp, Przepis z makarony z ziolami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Pomidorowe carpaccio z sosem serowym, Rolada ziemniaczana, Pierogi z kapustą i grzybami, Schab w pięciu smakach, Obiad, Placki po węgiersku, Zupa krem z pieczarek, Zapiekanka po rzymsku, sałatka z rzodkiewka, Łosoś po japońsku z wasabi , Kremowa zupa kalafiorawa z curry, sos do schabu, Dania z ryżem, kuchnia polska mielony, Zapiekanka Ziemniaczana z marchewką, Mieszanina, Bolońskie penne z brokułami, marchewka zupa, Przepis z dorsz z piekarnika, Bolońskie penne z brokułami, Kasza, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Żurek, jajka na twardo, Przepis z spagetti z warzywami, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Przepis z spaghetti bezmięsne, Zielona sałatka z cukinii, Zupa jarzynowa przecierana, przepis na sos do hamburgera, Przepis z smalec z papryką, Kebab, Pasztet, Ziemniaki zapiekane, Przepis z ciemne piwo, Krokiety z serem i pieczarkami, Śledzie, sajgonki z warzywami, Zupa krem z ziemniaków z sercami drobiowymi, Przekąski, Pomidorowe śledzie z cebulką