SZPINAK

Szpinak

Szpinak kojarzy się często z rozgotowaną, ciemnozieloną papką z czasów dzieciństwa. W ten sposób wielu z nas zraziło się niego skutecznie. A przecież nie ma nic wspanialszego niż soczyście zielone liście szpinaku w rozmaitych potrawach i sałatkach. Jeżeli pamiętacie szpinak z dzieciństwa i od tego czasu baliście się spróbować raz jeszcze, to teraz jest najlepszy moment na zmiany. Czeka was autentyczne odkrycie i prawdziwe zaskoczenie. Szpinak jest pyszny w każdej postaci. Ze świeżego można przygotować prostą a wykwintną sałatkę. Bardzo dobrze pasują do szpinaku owoce np. pomarańcze, mango, maliny, orzechy – włoskie czy laskowe, prażone ziarna dyni i słonecznika. Świetna jest także bardziej konkretna sałatka ze smażonym boczkiem, jajkiem na twardo lub grillowanym kurczakiem. Sałatka ze szpinaku może być efektowną propozycją na lunch lub niezobowiązującą kolację. Szpinak świeży wymaga bardzo dokładnego oczyszczenia i wysuszenia przed dalszymi krokami. A teraz kilka pomysłów na szpinak w daniach gotowanych. W najprostszej postaci umyty i wysuszony szpinak dusimy 2-3 minuty na patelni z oliwą i drobno pokrojonym czosnkiem. Jest wspaniały po prostu z chlebem lub grzankami lub jako dodatek do obiadu. Szpinak zaskakuje nas także w roli dania śniadaniowego. Możemy zrobić naszym najbliższym niespodziankę przygotowując klasyczne jajka po florencku czyli jajka w koszulkach serwowane na porcji duszonego szpinaku. Szpinak idealnie sprawdza się w naleśnikach, krokietach, zapiekankach, roladkach z kurczaka i ryby. Dodaje smaku i koloru. Na przepisy.pl znajdziecie wiele przepisów na potrawy ze szpinaku.

Porady

  1. Szpinak – przewaga mrożonego nad świeżym
  2. Szpinak – jak przechowywać

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś, Leczo, przystawki z serem, bułka z serem, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, Szybka i prosta sałatka z krewetkami, Gulasz cielęcy, Risotto, Kanapki na imprezę z salami, Chleb indyjski naan I, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, Zupa gulaszowa, Tłusty czwartek, sos do gotowanych warzyw, Sałatka z porów, Sałatka TexMex, Sałatka z brokułami - VIDEO , Dipy, chińskie, Placek po zbójnicku wersja 1, Bułgarska zupa, Liście winogron z orzeszkami piniowymi i rodzynkami, Schab, Przepis z obiad po polsku, GALARETKA DROBIOWA, Gulasz po polsku - VIDEO, obiad-filety, sosy po wegiersku, Przepis z mielone z pieczarkami, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Ryba po grecku, Przepis z kurczak pierś z kurczaka, Przepis z rosol na kurze, Przepis z sałatka z serem feta i sałatą lodową, Lodowa kanapka z żelkami, makaron cebula, Zupa z brządu, Przepis z Wszystkich, kotlety z piersi kurczaka, naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem, Gulasz, Kotlety schabowe, Ryba, Pierogi, Szpinakowe spaghetti z pieczarkami, BIAŁA SAŁATKA, makaron z piersi kurczaka, Przepis z pędy bambusa - z puszki, Gołąbki, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, ciasta de, Spaghetti a la carbonara, Kremowa zupa z kurek, Kaczka, Greckie burgery wołowe, Letnia sałatka z wędzonym łososiem i rabarbarem, Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym, Sałatka grecka, Placki Dosa z ryżu i soczewicy, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z brokuł kurczak, Beuof a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa, Barszcz biały, Tort mięsno - pieczarkowy