PYSZNE
MAKARONY

Prostota przygotowania, nieskończenie wiele finezyjnych
rodzajów i długości oraz wyjątkowy smak sprawiają, że
makaron jest jednym z ulubionych składników na talerzu.
Znakomicie komponuje się z mięsem, sosami i wszystkimi
warzywami. Sprężyste spaghetti (sznureczki), skrzydlate farfalle
(kokardki), czy klasyczne pappardelle (szerokie, płaskie wstążki)
wspaniale smakują z różnorodnymi sosami, tworząc wyśmienite
potrawy. Poznajcie wszystkie sposoby na przepyszne dania
makaronowe.
DOMOWY MAKARON? TO ŁATWIEJSZE NIŻ MYŚLISZ! DOMOWY MAKARON? TO ŁATWIEJSZE NIŻ MYŚLISZ!

Wakacje w słonecznej Italii? Pyszne makarony, sery, pizza, tiramisu… Smakują...

zobacz artykuł na blogu

Sos pomidorowy to jeden z najbardziej uniwersalnych
sosów, może stanowić bazę do przyrządzenia pysznych
dań z makaronu np. spaghetti, świetnie sprawdza się też
jako dodatek do mięsa, ryb oraz zapiekanek.

Zbyt pikantny sos pomidorowy
można złagodzić poprzez dodanie
kilku łyżek puree ziemniaczanego
i śmietany lub kilku łyżek jogurtu
naturalnego.

Dla uzyskania bogatszego smaku
do sosu możesz dodać
podsmażone suszone pomidory
i cebulę. Sukces gwarantowany!

zobacz wszystkie porady

Trudno wyobrazić sobie danie makaronowe bez dodatku sera.
Z serów różnego rodzaju przyrządzić można także smaczne sosy
serowe, które wydobywają z potraw esencję smaku.
Sosy serowe najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu,
łącząc je z jeszcze gorącym makaronem. Dla uzyskania
głębszego smaku można doprawić je ziołami i pieprzem.

  • Z mięsem
  • Z kurczakiem
  • Zapiekanki
  • Sałatki
  • Bezmięsne

Ser, który zbyt długo leżał i wysechł
można odświeżyć zanurzając go na
kilka lub kilkanaście godzin w mleku,
w zależności od stopnia jego wysuszenia.

Ze 100 g surowego makaronu
możemy uzyskać do 250 g po
ugotowaniu. Pewnym ułatwieniem
jest odmierzanie suszonego
makaronu np. w kubku, co pozwoli
nam dobrać odpowiednią miarkę przy
okazji następnego gotowania.  

zobacz wszystkie porady

Aromatyczne sosy grzybowe najczęściej przyrządzane są z borowików, kurek,
ale także z pieczarek. Wybór zależy od potrawy, do której chcemy dopasować
sos. Sosy grzybowe możemy przyrządzić zarówno ze świeżych grzybów,
jak i z suszonych. Te ostatnie zapewnią intensywny smak Twojego dania.
Doskonale łączą się z makaronami tagiatelle (płaskie wstążki) oraz penne
(skośne rurki).

  • Z mięsem
  • Z kurczakiem
  • Zapiekanki
  • Sałatki
  • Bezmięsne

Świeżo zebrane kurki nigdy nie będą
gorzkie i tylko takie należy gotować.
Te, w których dominuje gorzki smak,
należy obgotowywać nawet
kilkukrotnie. Niestety, w ten sposób
traci się prawie cały smak.

Czas gotowania makaronu można
jeszcze bardziej skrócić, bo
makarony świeże, mrożone lub
częściowo tylko suszone gotują się
dużo szybciej.

zobacz wszystkie porady

Uważa się, że sos śmietanowy należy do najprostszych do przyrządzenia.
Sos śmietanowy ma wiele odmiennych odsłon, a o jego zastosowaniu decydują
dodatki, na jakie się zdecydujemy podczas jego przyrządzania.
Najbardziej popularne dopełnienie dla sosu śmietanowego stanowią
zioła oraz grzyby. Sos można podawać na ciepło z makaronami,
mięsami, jak również na zimno jako dodatek do dań i przekąsek.

  • Z mięsem
  • Z kurczakiem
  • Zapiekanki
  • Sałatki
  • Bezmięsne

W przypadku braku śmietany
możesz dodać zamiast niej kilka
łyżeczek serka mascarpone, który
sprawi, że pyszny sos zgęstnieje
i nabierze aksamitnej konsystencji.

Dobrym sposobem na to, aby
makaron nie posklejał się, jest
przelanie ugotowanego makaronu
oliwą i rozłożenie go do wystygnięcia
na płaskiej blaszce. Lepiej nie
przelewać makaronu zimną wodą,
bo straci on smak.    

zobacz wszystkie porady
rozwiń

MAKARON – JAK UGOTOWAĆ AL DENTE?

Wlej do garnka trzykrotnie więcej wody niż masz makaronu i dodaj sól. Gdy woda się zagotuje, wrzuć makaron i sprawdzaj co jakiś czas czy jest odpowiednio miękki. Pilnuj, aby się nie rozgotował. Przeważnie makaron powinien się gotować około 8-10 minut, dokładny czas zależy od jego rodzaju oraz kształtu. Właściwie przygotowany makaron nie powinien się łamać, a w jego przekroju powinna być widoczna cienka jaśniejsza linia. Makaron powinien delikatnie stawiać opór zębom, ale jednocześnie powinien łatwo dać się przegryźć. Ugotowanego makaronu nie przelewaj zimną wodą – w ten sposób traci smak. Odcedź go, przelej oliwą i rozłóż na płaskiej blasze, aby szybciej wystygł – zachowa smak i elastyczność. Do zapiekanek używaj surowego makaronu. Pamiętaj, aby dobrze zafoliować naczynie, w którym przygotowujesz danie - para wodna zostanie wówczas wewnątrz naczynia. Jeśli przygotowujesz zapiekankę bez sosu, dolej ok. 150 ml wody na 200g makaronu.

rozwiń

MAKARON - JAK DŁUGO NALEŻY GOTOWAĆ? CZY JEST STAŁY CZAS DLA WSZYSTKICH MAKARONÓW, CZY NIEKTÓRE Z NICH, JAK SPAGHETTI CZY TAGLIATELLE, TRZEBA GOTOWAĆ DŁUŻEJ?

Długość gotowania makaronu ściśle zależy od jego kształtu, sposobu przygotowania, a w szczególności od jego rodzaju. Ten świeży czy mrożony będzie gotował się bardzo szybko – od 2 do 4 minut, natomiast ten suszony, czyli najpopularniejszy – od 8 do 15 minut. Ostatnimi czasy na rynku pojawiły się również makarony na wpół wysuszone i czas ich gotowania będzie się kształtował analogicznie, czyli gdzieś po środku – od 4 do 8 minut. Kształt makaronu ma tu zasadnicze znaczenie – np. makaron typu farfalle, czyli kokardki, będzie się gotował dłużej niż cienkie nitki spaghetti, ponieważ jego ciasto jest pomarszczone, przez co dłużej absorbuje wodę. Z kolei czas gotowania spaghetti będzie prawie o połowę dłuższy niż np. makaronu tagliatelle, co wynika również z jego kształtu. Nitki spaghetti potrzebują więcej czasu, aby uzyskać jędrną konsystencję. Najlepiej sprawdzić, jakie zalecenia podaje producent na opakowaniu, i dodatkowo zweryfikować to, przegryzając jeden przykładowy kawałek. Ten ugotowany klusek na sposób al dente powinien delikatnie stawiać opór zębom, ale jednocześnie nie powinien być twardy. Reszta to już nasze preferencje smakowe.

rozwiń

MAKARON – JAK ŁATWO ODMIERZYĆ PORCJĘ SUROWEGO MAKARONU NA OSOBĘ, ŻEBY PO UGOTOWANIU NIE WYSZŁO GO ZA MAŁO LUB ZDECYDOWANIE ZA DUŻO?

Trzeba pamiętać, że suszony makaron zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie, a więc ze 100 g surowego makaronu możemy uzyskać nawet do 250 g po ugotowaniu. Do tego trzeba doliczyć sos. W rezultacie myślę, że nawet, wydawałoby się, tak niewielka ilość makaronu, jak 50 g, to optymalna porcja dla jednej osoby. Pewnym ułatwieniem jest odmierzanie suszonego makaronu np. w kubku.To pozwoli nam dobrać odpowiednią miarkę przy okazji następnego gotowania.

rozwiń

MAKARON – CO MOŻNA ZROBIĆ Z ZIMNEGO MAKARONU, KTÓRY ZOSTAŁ NAM PO PRZYGOTOWANIU DANIA? ZWYKLE ODGRZANY NIE SMAKUJE JUŻ TAK DOBRZE.

To zależy, jak ten makaron został przygotowany, bo jeśli jest on pomieszany z jakimś sosem, to proponowałbym przełożenie go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, dodanie sera i zapieczenie przez około 15 minut w 200°C. Powstanie apetyczna zapiekanka i nie powinna być gorsza od dania z dnia poprzedniego.

Natomiast, jeśli to „czysty” makaron, to sposobów na jego odzyskanie pozostaje wiele, np. w sałatkach. Moja rekomendacja to sałatka z tuńczykiem, jajami na twardo i majonezem, ale wariacji oczywiście może być mnóstwo.

rozwiń

MAKARON – JAK ODCEDZIĆ, NIE MAJĄC DURSZLAKA?

O, to może być niełatwe! Trzeba uważać, aby się nie poparzyć. Rozwiązaniem może być nałożona pokrywka, która przytrzyma w garnku ugotowany makaron.

rozwiń

MAKARON – JAK URATOWAĆ PRZESOLONY?

 

Po pierwsze, trzeba przelać go zimną wodą – na pewno część soli się wypłucze. Jeśli nadal jest za słony, możemy go chwilę potrzymać w zimnej wodzie. Tak jak w przypadku śledzi, sól przeniknie do wody, ale pamiętajmy, że to sposoby jedynie na ratowanie makaronu – on sam na pewno straci na jakości.

Innym rozwiązaniem jest przygotowanie zupełnie niesłonego sosu – może się okazać, że smak się wyrówna.

 

rozwiń

MAKARON- CO ZROBIĆ, ŻEBY NIE BYŁ POSKLEJANY?

Moim sposobem jest przelanie ugotowanego makaronu oliwą i rozłożenie go do wystygnięcia na płaskiej blaszce. Osobiście nigdy nie przelewam makaronu zimną wodą, bo traci on smak, i nie dodaję do gotowania oliwy ani innego tłuszczu, bo to nic nie daje. Z obserwacji wiem, że w domu niektórzy przelewają makaron zimną wodą i olejem – makaron też się wtedy nie skleja, ale, jak już pisałem, zimna woda wypłukuje z niego smak.

rozwiń

MAKARON – ŁATWE SPOSOBY NA ZABARWIENIE

Jeśli chcemy zabarwić makaron, to musimy go sami przygotować, bo tylko w tej fazie możemy barwić makarony. W tym celu mieszamy jaja z mąką do odpowiedniej konsystencji i dodajemy do ciasta np. sok z buraków, mocno zaparzony szafran, sok ze zmiksowanej pietruszki lub szpinaku. Możemy też dodać czarny inkaust (atrament kałamarnicy). To naturalne barwniki, które mogą być użyte do zabarwienia makaronu. Gotowego makaronu się nie barwi, choć, jeśli ktoś ugotuje go w wodzie, dodając sok z buraka, to pewnie też mu się to uda. Jednak efekt może okazać się nietrwały i w momencie połączenia zabarwionego w ten sposób makaronu z białym sosem, może nam wyjść różowa potrawa…

rozwiń

MAKARON - CZY ISTNIEJE SPOSÓB NA SKRÓCENIE CZASU GOTOWANIA?

8 do 15 minut to nie jest tak długo – makaron to jedno z najszybszych dań. Ale jeśli ktoś upiera się przy skróceniu czasu gotowania, to trzeba o tym pomyśleć przed kupnem makaronu. Makarony świeże, mrożone lub częściowo tylko suszone gotują się dużo szybciej. Inną alternatywą są makarony typu ramen, często wcześniej smażone lub pieczone, a następnie suszone – na ich regenerację potrzeba zaledwie 3 minut. 

rozwiń

MAKARON - CO ZROBIĆ, ŻEBY WYGLĄDAŁ ŁADNIE NA TALERZU?

Długie makarony takie jak tagliatelle i spaghetti przed nałożeniem zwiń na widelec, a później delikatnie zsuń na talerz. Dzięki temu makaron ładnie się ułoży.

rozwiń

SOS NAPOLI - JAK UZYSKAĆ GŁĘBIĘ SMAKU?

Dla uzyskania bogatszego smaku do sosu możesz dodać podsmażone suszone pomidory i cebulę. Sukces gwarantowany!

rozwiń

POMIDORY - JAK WYBRAĆ NAJLEPSZE?

Wybieraj pomidory połączone szypułkami z łodygą. Będą zbierać sok z łodygi i powoli dojrzewać jeszcze po zebraniu. Zaufaj swojemu węchowi - powąchaj szypułkę. Powinna mieć naturalny, wyraźny pomidorowy zapach.

rozwiń

CZOSNEK – SPOSÓB NA OSTRY AROMAT

Aby złagodzić nieco ostry aromat czosnku, dobrze jest go upiec w całości, ostudzić i dopiero przerobić na pastę.
rozwiń

BAZYLIA - Z CZYM ŁĄCZYĆ?

Nie zaleca się używania bazylii do przyprawiania ciężkich mięs takich jak: wieprzowina, jagnięcina czy wołowina. Wymagają one długotrwałej obróbki, w trakcie której gubi się aromat przyprawy. Bazylia komponuje się dobrze z czosnkiem, cebulą, pieprzem lub z innymi ziołami np. szałwią, rozmarynem czy estragonem.

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Babeczki z wędzonym łososiem, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Przepis z Pieprz w kulkach, Przepis z pieczen ze schabu, Souvlaki, Kosmiczne ślimaki, Przepis z dodatki do obiadu, Ryba po grecku, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Proste kotleciki z jajka, Carbonara, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zupa pieczarkowa, Łosoś z grilla, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Duszona sztuka mięsa z grzybami - VIDEO, Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Przepis z ze schabu, Kalafior, Sos majonezowo – cebulowy, Spaghetti z pomidorami i mozzarellą , Jajecznica po wiejsku , Przepis z na miodzie, Wigilijna czarna kapusta ., zapiekanka bezmięsna, Pierogi, Przepis z po prostu gotuj, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Sałatka z kapusty pekińskiej z papryką, Lasagne drobiowa, Mus z łososia, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Sałatka kebab - VIDEO, jajko kurczak, Makaron z kurkami i cukinią, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z soczewica zielona, Przepis z przepisy zu, Kurczak, Pieczone udka z boczkiem, Lasagne drobiowa, Przepis z wykwintny obiad, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, Przepis z zapiekanka z dyni, Sałatka Gyros, Dynia, Dania z ryżem, Przepis z sosy winegret, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Pstrąg po polsku I, Przepis z makarony z ziolami, Sałatka Cezar z wędzonym pstrągiem, Placki ziemniaczane, Pasztet, Sałatki z kurczakiem, Conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym, Zupa ogórkowa, kuchnia w, Polędwiczki wieprzowe, Kapusta z grochem, Liście cytryny w cieście