W Wielkanoc uroczyście świętujemy rodzinne śniadanie. Na początek podajemy zupy, barszcze lub żurki ,
z czosnkiem, majerankiem i białą kiełbasą. Następnie potrawy z jajek. W najprostszej postaci to talerz
z jajkami na twardo, z kleksem kremowego majonezu i świeżym szczypiorkiem. Obok jajek, wędliny i zimne mięsa.
Domowa pieczeń wieprzowa, schab czy pierś indyka doskonale uzupełnią nasz świąteczny stół. Do zimnych mięs
podajemy sosy. Od klasycznego sosu tatarskiego, przez sos cumberland, czosnkowy czy chrzanowy.  Następnie
kolorowe sałatki , na czele z tradycyjną sałatką jarzynową. Na naszej stronie znajdziecie pozostałe przepisy
wielkanocne, w tym przepisy video , inspiracje i pomysły na pyszne i oryginalne dania wielkanocne
oraz porady

wielkanoc na blogu:

Wielkanocne i nie tylko. Suszone szynki. zobacz więcej »
Wielkanocny obiad. Pieczeń z szynki. zobacz więcej »
Rozmaitości z jajek, wielkanocne przystawki. zobacz więcej »
PRZEGLĄDAJ WSZYSTKIE PRZEPISY
JAKO SZEF KUCHNI KNORR PRZYGOTOWAŁEM DLA WAS GOTOWE MENU WIELKANOCNE. ZNAJDZIECIE TU SPECJALNIE
WYBRANĄ PORCJĘ PRZEPISÓW, KTÓRE IDEALNIE NADAJĄ SIĘ DO PODANIA RODZINIE PRZY ŚWIĄTECZNYM STOLE. POLECAM!
zobacz wszystki świąteczne przepisy na blogu »

PRZEPISY WIDEO PRZEGLĄDAJ WSZYSTKIE PRZEPISY WIDEO

PORADY

ROZWIŃ

MAJONEZ - JAK OBNIŻYĆ KALORYCZNOŚCI?

Sposobem na to może być połączenie majonezu z jogurtem naturalnym. Można także po prostu wykorzystać majonez w wersji light.

ROZWIŃ

WIELKANOCNE POTRAWY – KTÓRE ZROBIĆ NAJPIERW, BO SPOKOJNIE MOGĄ CZEKAĆ NA PODANIE NA STÓŁ, A KTÓRE PRZYGOTOWYWAĆ NAJPÓŹNIEJ, BO STRACĄ NA JAKOŚCI?

Najwcześniej można zamarynować mięso i zacząć przyrządzać sałatki. Należy jednak pamiętać, by ich nie dokańczać, by sosy nie rozmoczyły składników. Gotowanie wywaru na żurek to także czynność, od której można rozpocząć przygotowania do Wielkanocy. Na samym końcu powinniśmy upiec ciasta i mięsa. Jeśli zaplanowaliśmy w świątecznym menu ryby, należy je przygotowywać najpóźniej, najlepiej tuż przed podaniem na stół.

ROZWIŃ

RZEŻUCHA - CZY MOŻNA JĄ WYKORZYSTAĆ DO WIELKANOCNYCH POTRAW A NIE TYLKO DEKORACJI?

Najczęściej rzeżucha podawana jest na kanapce z serem czy też rybą. Znakomicie sprawdzi się również w roli przyprawy, ze względu na bardzo ciekawy zdecydowany smak – raczej ostry, delikatnie gorzkawy, z orzechową nutą. Rzeżucha stworzy zgrane duety z wędzonymi rybami oraz jajami w majonezie. Warto ją także uczynić składnikiem sałatek, choćby tych z kurczakiem.

ROZWIŃ

CHRZAN – CIEKAWE SPOSOBY NA WYKORZYSTANIE W WIELKANOCNEJ KUCHNI

Najczęściej chrzan bywa składnikiem wielkanocnych zup: żurku i barszczu białego. Warto go też jednak wykorzystać do przyrządzenia sosu chrzanowego. Ciekawe połączenie chrzan stworzy także ze słodką konfiturą albo startym burakiem.  

ROZWIŃ

ŻUREK – CO ZROBIĆ, JEŚLI PRZESOLILIŚMY ŻUREK, KTÓRY CHCEMY PODAĆ NA WIELKANOCNY STÓŁ?

Najlepiej rozcieńczyć go wywarem niezawierającym soli, wodą lub śmietaną, aż do uzyskania oczekiwanego smaku.

ROZWIŃ

JAJA - W JAKI NIETYPOWY SPOSÓB MOŻNA PRZYGOTOWAĆ, ŻEBY PODAĆ JE NA WIELKANOCNY STÓŁ?

Pomysłów na przygotowanie wielkanocnych jej jest niezwykle dużo. Aby zrobić to prosto, ale efektownie, można je ugotować na wodzie z octem, a następnie położyć na tostach udekorowanych wędzoną rybą. 

ROZWIŃ

JAJA – JAKI FARSZ PASUJE DO WIELKANOCNYCH JAJ?

Oto jeden z ciekawszych, a zarazem najstarszych przepisów na faszerowane jaja. Ugotowane już jajo, ale nieobrane, przecinamy na pół przy użyciu ostrego noża-piłki. Pozwala to wyciągnąć połówki jajka bez uszczerbku dla skorupki. Jajko siekamy i dodajemy do niego składniki w zależności od kulinarnych upodobań. Do wyboru: podsmażona cebula, szczypior, koperek, grzyby, łosoś, szynka. Tak przygotowany farsz wkładamy do połówek skorupy, które obtaczamy w bułce tartej. Ostatnim etapem jest obsmażenie ich na patelni.

 

Można też zmiksować kremowy serek z dowolnym, lubianym przez nas składnikiem, np. szynką, łososiem, grzybami. Taki mus kładzie się na połówki ugotowanych obranych jajek.