ZAPIEKANKI

Zapiekanki

Zapiekanki dziela się na dwa zasadnicze rodzaje. Oficjalnie zapiekanki to ogólnie potrawy jednogarnkowe składające się z różnych produktów – makaronów, warzyw, mięsa – zapiekane w piekarniku, bardzo często z sosami. Mówiąc o zapiekankach tego rodzaju warto na uwadze mieć chyba najpopularniejszą na świecie, czyli włoską lasagne. Z kolei według drugiej definicji, która używana jest raczej w języku potocznym, zapiekanki to bagietki z serem żółtym, pieczarkami i ewentualnie innymi dodatkami zapiekane w piecu i traktowane jako popularny polski fast food. Niezależnie od tego, na jakie zapiekanki macie ochotę, w naszym serwisie znajdują się przepisy zarówno na zapiekanki makaronowe czy ziemniaczane, jak i te do przygotowania z bagietki.

Porady

  1. Zapiekanki - optymalna temperatura i czas pieczenia
  2. Zapiekanki - jakie mogą być rodzaje?
  3. Zapiekanki - jakie ziemniaki, surowe czy gotowane dodawać do zapiekanki?
  4. Zapiekanka - co zrobić żeby się nie rozpadała?
  5. Zapiekanki - co zrobić żeby nie przywierały do naczynia?
  6. Zapiekanki - jak łatwo pokroić ziemniaki w drobne plastry ?
  7. Zapiekanki - czy można je odgrzewać?